Gościmy

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Najlepiej zrobić sezonową, akurat miałam melona, który nie był zbyt wyrazisty w smaku, więc postanowiłam go połączyć z innymi owocami :) Padło na morele, czereśnie i jabłka :) Oczywiście owoce mogą być dowolne. Proporcje można ustalić sobie dowolne w zależności od tego, co znajdziecie w domu;) Ja zrobiłam dwie takie małe salaterki.

Składniki:

  • ¼ melona
  • 2 morele
  • 1 jabłko
  • 2 garście czereśni
  • 1 limonka

Wykonanie:

Owoce myjemy. Melon wydrążamy specjalną łyżeczką kulki, albo kroimy w kawałki. Jabłko i morele kroimy w kostkę – oczywiście bez pestek :) Czereśnie drylujemy. Owoce wrzucamy do salaterek polewamy wyciśniętym sokiem z limonki i mieszamy. Ja miałam słodkie owoce, więc sok z limonki świetnie pasował, nie dodawałam żadnego cukru. Podajemy od razu :) Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Czyli truskawki pod kruszonką :) Prosty, szybki i przepyszny deser z truskawkami. Jeśli macie w domu truskawki i chęć na coś słodkiego to wystarczy chwila, by cieszyć się tym deserem. Można podawać serkiem mascarpone lub z lodami :) Pycha :)


Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g truskawek
  • 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
  • do podania: serek mascarpone

Wykonanie:

Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego). 

Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi. Smacznego :)

Źródło

Prosty i szybki deser z ajerkoniakiem i kawą. Wykorzystałam mój ajerkoniak domowy, można wykorzystać inne likiery smakowe. Można dodać jeszcze orzechy dla podkreślenia smaków.

Składniki:

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • cukier puder/waniliowy do smaku
  • 2 łyżeczki kawy
  • ajerkoniak (może być domowy)
  • 50g czekolady gorzkiej + do dekoracji

Wykonanie:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier do smaku. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kawę, ewentualnie dosładzamy do smaku, do drugiej ajerkoniak - tyle, by wyczuwalny był smak, a śmietana nie stała się płynna, najlepiej dodawać stopniowo. Można do śmietany również dodać śmietanfix, była bardziej stabilna (sztywna).

W pucharkach układamy warstwę kawową, posypujemy startą czekoladą, na nią nakładamy warstwę ajerkoniakową. Dekorujemy czekoladą i posypujemy kawą J Można dodatkowo polać jeszcze ajerkoniakiem ;) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.

Sezon truskawkowy trwa, codziennie staram się z niego korzystać i zajadam się truskawkami. Najczęściej piję koktajle, bo je uwielbiam. Dziś przygotowałam deser na bazie koktajlu truskawkowego w połączeniu z bitą śmietana i musem pomarańczowym. Prosty, szybki deser w sam raz na czerwcowe popołudnie. Pycha :)

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 2 szklanki truskawek
  • śmietana kremówka 30% - 100ml
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Owoce myjemy, pomarańcze obieramy, z truskawek usuwamy szypułki.  W osobnym naczyniu blendujemy na koktajl truskawki i dosładzamy do smaku, pomarańczę również miksujemy w blenderze. Zarówno truskawki jak i pomarańcza mają konsystencję płynną, dlatego, by się nie połączyły oddziela je warstwa śmietany :) Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Do salaterek nakładamy na przemian mus pomarańczowy, delikatnie nakładamy warstwę bitej śmietany i zalewamy koktajlem truskawkowym. Dekorujemy truskawkami i podajemy :) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Szybkie koreczki owocowe, oczywiście mogą być z różnych owoców. To szybka i prosta przekąska na towarzyskie spotkania :) Tu propozycja na jesienne koreczki, kiedy sezonowych owoców już brak :)

Składniki:

(8 porcji)

  • 2 kiwi
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • kiść winogron
  • 2 mandarynki

Wykonanie:

Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki,  ananas w kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smacznego:)

Eksperyment własny:)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook