- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2393
Najlepiej zrobić sezonową, akurat miałam melona, który nie był zbyt wyrazisty w smaku, więc postanowiłam go połączyć z innymi owocami :) Padło na morele, czereśnie i jabłka :) Oczywiście owoce mogą być dowolne. Proporcje można ustalić sobie dowolne w zależności od tego, co znajdziecie w domu;) Ja zrobiłam dwie takie małe salaterki.
Składniki:
- ¼ melona
- 2 morele
- 1 jabłko
- 2 garście czereśni
- 1 limonka
Wykonanie:
Owoce myjemy. Melon wydrążamy specjalną łyżeczką kulki, albo kroimy w kawałki. Jabłko i morele kroimy w kostkę – oczywiście bez pestek :) Czereśnie drylujemy. Owoce wrzucamy do salaterek polewamy wyciśniętym sokiem z limonki i mieszamy. Ja miałam słodkie owoce, więc sok z limonki świetnie pasował, nie dodawałam żadnego cukru. Podajemy od razu :) Smacznego :)


Źródło: Eksperyment własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2530
Czyli truskawki pod kruszonką :) Prosty, szybki i przepyszny deser z truskawkami. Jeśli macie w domu truskawki i chęć na coś słodkiego to wystarczy chwila, by cieszyć się tym deserem. Można podawać serkiem mascarpone lub z lodami :) Pycha :)

Składniki (na 4 porcje):
- 400 g truskawek
- 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
- do podania: serek mascarpone
Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek. Owoce myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego).
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Truskawki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone. Crumble z truskawkami możecie także podać z ulubionymi lodami, np. waniliowymi. Smacznego :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2669
Prosty i szybki deser z ajerkoniakiem i kawą. Wykorzystałam mój ajerkoniak domowy, można wykorzystać inne likiery smakowe. Można dodać jeszcze orzechy dla podkreślenia smaków.

Składniki:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- cukier puder/waniliowy do smaku
- 2 łyżeczki kawy
- ajerkoniak (może być domowy)
- 50g czekolady gorzkiej + do dekoracji
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier do smaku. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kawę, ewentualnie dosładzamy do smaku, do drugiej ajerkoniak - tyle, by wyczuwalny był smak, a śmietana nie stała się płynna, najlepiej dodawać stopniowo. Można do śmietany również dodać śmietanfix, była bardziej stabilna (sztywna).
W pucharkach układamy warstwę kawową, posypujemy startą czekoladą, na nią nakładamy warstwę ajerkoniakową. Dekorujemy czekoladą i posypujemy kawą J Można dodatkowo polać jeszcze ajerkoniakiem ;) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2975
Sezon truskawkowy trwa, codziennie staram się z niego korzystać i zajadam się truskawkami. Najczęściej piję koktajle, bo je uwielbiam. Dziś przygotowałam deser na bazie koktajlu truskawkowego w połączeniu z bitą śmietana i musem pomarańczowym. Prosty, szybki deser w sam raz na czerwcowe popołudnie. Pycha :)
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 2 szklanki truskawek
- śmietana kremówka 30% - 100ml
- cukier do smaku
Wykonanie:
Owoce myjemy, pomarańcze obieramy, z truskawek usuwamy szypułki. W osobnym naczyniu blendujemy na koktajl truskawki i dosładzamy do smaku, pomarańczę również miksujemy w blenderze. Zarówno truskawki jak i pomarańcza mają konsystencję płynną, dlatego, by się nie połączyły oddziela je warstwa śmietany :) Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Do salaterek nakładamy na przemian mus pomarańczowy, delikatnie nakładamy warstwę bitej śmietany i zalewamy koktajlem truskawkowym. Dekorujemy truskawkami i podajemy :) Smacznego:)


Źródło: Eksperyment własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2404
Szybkie koreczki owocowe, oczywiście mogą być z różnych owoców. To szybka i prosta przekąska na towarzyskie spotkania :) Tu propozycja na jesienne koreczki, kiedy sezonowych owoców już brak :)
Składniki:
(8 porcji)
- 2 kiwi
- kilka plastrów ananasa z puszki
- kiść winogron
- 2 mandarynki
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę, mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki, ananas w kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smacznego:)

Eksperyment własny:)

