- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2280
Ostatnio wiele upalnych dni, zwłaszcza teraz pod koniec lata :) A wiadomo, co najlepsze jest w upalny dzień :) Oczywiście lody :) Tym razem zrobiłam lody malinowo-kokosowe. Lekkie praktycznie sorbetowe lody z pewnością ochłodzą i orzeźwią nas w takie dni jak dziś :) Proste, szybkie i smaczne :)

Składniki:
(6 porcji)
- 2 szklanki malin
- 1 szklanka mleka kokosowego
- odrobina cukru do smaku
- foremka na lody lub plastikowe kubeczki
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki na min. 4h. Smacznego :)


Źródło: Przepis własny
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2650
Uwielbiam chałwę, skusiłam się więc na te lody :) Są pyszne, chociaż dosyć słodkie. Zmniejszyłabym następnym razem ilość mleka skondensowanego tzn. dałabym pół na pół z mlekiem niesłodzonym. Deser na upalne dni :) Warto wypróbować.

Składniki:
- 2 torebki kawy zbożowej (lub 4 łyżeczki)
- 250 ml mleka 2% i 125 ml mleka 3,2%
- 400 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 gram chałwy
- 1 łyżka miodu (pominęłam)
- 1 łyżka syropu waniliowego (dałam ekstrakt)
Wykonanie:
Zagotowujemy 250 ml mleka i zalewamy nim 2 torebki kawy zbożowej. Studzimy. Do misy miksera wlewamy 125 ml mleka 3,2%, 400 gram mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę syropu waniliowego oraz ostudzoną kawę. Wszystko miksujemy minimum 15 minut. Następnie tę masę należy na kilka godzin włożyć do lodówki. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszoną chałwę i miksujemy jeszcze około 5 minut. Wstawiamy na noc do zamrażarki i następnego dnia nasze lody będą gotowe. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 1993
Zrobiłam taki ekspresowy deserek , aby wykorzystać rabarbar, który pozostał mi z lemoniady. Tak krótko gotowany nie stracił swojej mocy, szkoda było mi go wyrzucać, więc zmiksowałam go z kilkoma truskawkami i wykorzystałam do deseru. Można użyć świeżego i chwilkę podgotować lub podpiec w piekarniku, by zmiękł. Do rabarbaru przygotowałam jeszcze mus truskawkowy i jogurt naturalny z dodatkiem cukru waniliowego. Wyszło naprawdę pyszne połączenie smaków :) Letni aromatyczny deser i lekki :)

Składniki:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 200g truskawek
- 200g jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Jeśli został Wam rabarbar np. z tej lemoniady, wystarczy go zmiksować. Jeśli macie świeży należy go podgotować 10 min, przecedzić i ostudzić. Sok wykorzystać jako kompot :) Można również go podpiec w piekarniku minimum 20 min. Oczywiście wówczas kroimy rabarbar w małe kawałki i gotujemy lub pieczemy. Po wystudzeniu miksujemy na puree i dosładzamy do smaku. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy, dosładzamy do smaku. Jogurt mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, również do smaku Nie podaję tu proporcji, bo każdy wg własnego uznania dosłodzi sobie wg własnego gustu.
W pucharkach układami warstwami rabarbar, jogurt waniliowy oraz mus truskawkowy. Możemy udekorować miętą, pokruszonymi ciasteczkami. Można podawać od razu lub po schłodzeniu. Smacznego :)



Źródło: Przepis własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2240
Puszysty deser z bitą śmietaną i orzeźwiającym rabarbarem. Dla poprawy koloru dodałam do rabarbaru kilka truskawek. Deser jest pyszny i delikatny, taka letnia rozpusta. Zrobiłam z połowy poniższych proporcji. Jeśli macie ochotę na deser dla 2 osób to przygotowujemy go z 1/3 składników :)

Składniki:
(na około 6 porcji)
- 1 kg rabarbaru
- 300 g cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z cukrem z wanilią, przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową). Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 45 - 60 minut, do miękkości. Jeśli nie macie ochoty na uruchamianie piekarnika, jeśli np. jest za gorąco, można chwilkę podgotować rabarbar by zmiękł, a potem go dosłodzić do smaku. Upieczony rabarbar natychmiast odsączamy na sitku z soku.
Sok przelewamy do garnuszka i podgotowujemy w celu zredukowania jego ilości o połowę. Powinniśmy otrzymać gęsty, słodki syrop z rabarbaru. Studzimy. Pozostały odsączony rabarbar miksujemy blenderem na mus i schładzamy. Ja dodałam kilka truskawek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli, stopniowo, dodajemy do niej mus i syrop, lekko mieszamy do uzyskania efektu marmurka. Przekładamy do pucharków i podajemy. Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2280
Sezon na truskawki wreszcie się rozpoczął :) Głównie korzystam z niego zajadając je same, ciężko się nimi jeszcze nacieszyć :) Ostatnie ciepłe dni zachęciły mnie jednak do przygotowania ekspresowych, orzeźwiających lodów :) Przygotowuje się je szybko, a w takie dni jak dziś przyda się odrobina ochłody w postaci aromatycznych owocowych lodów :)

Składniki:
(6 porcji)
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleka migdałowego
- odrobina cukru do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Powstałą masę wlewamy do foremek na lody, wbijamy patyczek i wstawiamy do zamrażarki na min. 4h. Smacznego :)



Źródło inspiracji: „Lodovo” Wydawnictwo Zwierciadło
