- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2539
Deser na chłodne jesienne wieczory:) Aromatyczne śliwki mocno nasączone brandy:) Zmodyfikowałam przepis pomijając dodatkowe bakalie, u mnie były tylko orzechy włoskie. Szybko i smacznie:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 16 dużych, dojrzałych śliwek
- pół kieliszka koniaku lub brandy
- pół szklanki posiekanych bakalii (figi, daktyle, morele, rodzynki) – ja dodałam tylko orzechy włoskie
- ½ szklanki śmietany kremówki 30% lub śmietana w sprayu
Wykonanie:
Umyte śliwki wycieramy, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy alkoholem. Szczelnie przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Drobno posiekane bakalie (u mnie tylko orzechy) mieszamy z rodzynkami. Nasiąknięte alkoholem śliwki kroimy w cienkie plasterki, rozkładamy w szklanych pucharkach, posypujemy bakaliami, zalewamy alkoholem, w którym się śliwki moczyły i ponownie stawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną. Smacznego:)

Źródło: „365 obiadów na polskim stole, na co dzień i od święta” Wydawnictwo Publicat
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2917
Szybki i smaczny deser z malinami, płatkami owsianymi i jogurtem. Jak podajemy od razu jest fajnie chrupiący, jeśli podamy po dłuższym pobycie w lodówce, płatki miękną, ale deser jest tak samo pyszny:) Polecam:)

Składniki:
- 120 g płatków owsianych
- 30 g masła
- 40 g brązowego cukru
- 200 g jogurtu malinowego/truskawkowego/naturalnego jaki lubicie
- 150 g śmietany kremówki (schłodzonej)
- 1-2 łyżki cukru pudru (można oczywiście pominąć)
- Maliny
Wykonanie:
W rondelku lub malutkiej patelni topimy masło, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo płatki owsiane. Prażymy na średnim ogniu, mieszając kilka minut, aż płatki się przyrumienią na złoto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy kremówkę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodajemy do niej jogurt i delikatnie łączymy.
Przyrumienione płatki rozkładamy na dnie miseczek, przykrywamy je warstwą kremu i posypujemy malinami. Ja zrobiłam dwie warstwy malin, położyłam je na płatkach potem krem i znowu maliny:) Podajemy natychmiast (jeśli chcemy, by był chrupiący:)) Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2626
Szybki deser z truskawkami i śmietaną o smaku migdałowym. Delikatny mus truskawkowy przekładany puszystą bitą śmietaną:) Mniam:)

Składniki:
- truskawki – 1-1,5 szklanki
- śmietana kremówka 30% - 100ml
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- amaretto - kilka kropel (lub ekstrakt migdałowy)
- garść płatków migdałów
Wykonanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i kilkoma kroplami amaretto. Do salaterek nakładamy naprzemian mus truskawkowy i bitą śmietanę i dekorujemy płatkami. Smacznego:)



Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2769
Deser z galaretką, owocami i pysznym kremem kokosowym. Krem kokosowy na bazie śmietanki, mascarpone i mleczka kokosowego. Ja miałam mleczko ok. 22%, które wyglądało jak gęste masło, więc krem nie był rzadki. Jeśli nie macie mleczka, można użyć syropu lub likieru kokosowego.
Składniki:
- 1/2 galaretki truskawkowej
- kilka winogron
- kilka truskawek
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- cukier waniliowy do smaku
- mleczko kokosowe 22% -2-3 łyżki lub łyżka likieru kokosowego
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wymaganej ilości wody (wg opakowania). Zostawiamy do przestygniecia, ale pilnujemy, by nie zastygła całkowicie. Owoce myjemy, suszymy, truskawki kroimy w połówki lub ósemki. Owoce układamy w pucharkach i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem, delikatnie i stopniowo dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe. Można osobno zmiksować mascarpone i dodawać do niego delikatnie ubitą na sztywno śmietankę. Jeżeli smak jest kokosu mało wyczuwalny dodajemy więcej mleczka lub likieru/syropu. Jeżeli galaretka jest już zastygnięta nakładamy krem do pucharków łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki, na jakiś czas. Możemy też podawać od razu. Smacznego:)


Źródło: Eksperyment własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2654
Nie przepis, a propozycja podania. Tradycyjnie objadam się w sezonie truskawkowym truskawkami z bitą śmietaną. Ale można przecież podać w innej postaci niż pucharkach. Taki szybki i efektowny deser dla ewentualnych niespodziewanych gości;)

Składniki:
- truskawki - kilka
- czereśnie - kilka/kilkanaście
- śmietana kremówka 30% – 100ml
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- migdały
- wafelkowe miseczki (u mnie w formie jajek) - kilkanaście sztuk
Wykonanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ósemki. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do wafelkowych miseczek nakładamy szprycą śmietanę, dekorujemy truskawkami, czereśniami i miętą. Posypujemy migdałami i podajemy od razu:) Po dłuższym czasie wafelki miękną, ale moje nie zdążyły, poszły od razu:) Smacznego:)



Źródło: Eksperyment własny:)
