Gościmy

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Prosty i szybki deser z borówkami i wiśniami. Po prostu wykorzystałam, co znalazłam w lodówce:) Jeżeli chcecie, by deser był lżejszy kremówkę i mascarpone możecie zastąpić jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100g jagód
  • garść wiśni
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

Owoce myjemy, wiśnie drylujemy. Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i 50 ml kremówki, ilość cukru do smaku. Można również lekko ubić. Wiśnie miksujemy z jogurtem oraz cukrem waniliowym (również do smaku). Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru. W pucharkach układamy część jagód, na to warstwę marscarpone, następnie warstwa wiśniowa, na nią bita śmietana i znów jagody, dekorujemy miętą. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Propozycja na szybki i smaczny deser, znalazłam  w lodówce śmietankę, borówki, maliny i pół puszki ananasa. I tak oto powstał ten kolorowy i prosty deser, warstwy się fajnie uzupełniają, słodki ananas i lekko kwaskowe maliny plus śmietanka i borówki :)

Składniki:

  • ½ puszki ananasa z syropu
  • 2 garście malin
  • 2 garście borówek amerykańskich
  • śmietana kremówka 30% - 200ml
  • cukier do smaku

Wykonanie:

Maliny i borówki myjemy i osuszamy. Maliny w osobnym naczyniu blendujemy na puree dosładzamy do smaku, ananas również miksujemy na puree. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Do salaterek nakładamy na przemian bitą śmietanę, mus ananasowy, kolejną warstwę bitej śmietany i mus malinowy i znów kolejna warstwa bitej śmietany, a wierzch dekorujemy borówkami. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny.

Błękitne skarby lata!

Pyszny deser z malinami, oczywiście teraz można korzystać tylko z mrożonych. Wykorzystałam sprawdzony już przepis na frużelinę malinową. Pyszny smak malin wczesną wiosną:)

Składniki:

Warstwa malinowa:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w ½  łyżce wody
  • 125g mascarpone

Warstwa śmietankowa:

  • 100ml śmietany kremówki 30%
  • cukier puder/waniliowy do smaku

Wykonanie:

Warstwa malinowa: W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Połowę przecieramy przez sitko (pestki wyrzucam) łączymy z resztą malinowego sosu.

Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. 

Warstwa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier do smaku.

Warstwy umieszczamy zamiennie w pucharkach i dowolnie dekorujemy. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Sezon owocowy w pełni, trzeba z niego korzystać. Dookoła owocowo, aż chce się je jeść :) Efektownym sposobem podania owoców mogą być na przykład koreczki, szybkie, smaczne i kolorowe. To taki pomysł na przekąskę na letnie przyjęcia, spotkania itp.

Składniki:

  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 2 garście malin
  • 2 garście borówek
  • ½ pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki lub kroimy w plastry a następnie w kostkę,  ananas kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smacznego:)

Eksperyment własny:)

Propozycja na szybki deser z udziałem niezawodnej bitej śmietany i pomarańczy:) Oczywiscie owoce mogą być dowolne, ja dziś miałam tylko pomarańcze, więc deser jest pomarańczowy:) Lubię takie szybkie desery, jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego:)

Składniki:

  • śmietana kremówka 30% – 200ml
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)
  • 2 pomarańcze
  • garść żurawiny
  • śmietanfix (jeśli podajemy od razu mozna pominąć)

Wykonanie:

Pomarańcze obieramy i kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ze śmietanfixem ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.  Do miseczek nakładamy szprycą  śmietanę, na przemian z pomarańczami. Posypujemy żurawiną i podajemy :) Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook