- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2483
Szybki, prosty smaczny deser z truskawkami i kiwi w towarzystwie bitej śmietany :) Pycha :) Takie desery są najlepsze w ciepłe wiosenno-letnie dni:)

Składniki:
- 3 dojrzałe kiwi
- 2 szklanki truskawek
- śmietana kremówka 30% - 100ml
- cukier do smaku
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Owoce myjemy, kiwi obieramy, z truskawek usuwamy szypułki. W osobnym naczyniu blendujemy na koktajl truskawki i dosładzamy do smaku, kiwi miksujemy w osobnym naczyniu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Do salaterek nakładamy na przemian mus truskawkowy, delikatnie nakładamy warstwę bitej śmietany i zalewamy musem z kiwi. Dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami:) Smacznego:)


Źródło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2459
Sezonowe owoce z lekkim sosem jogurtowo-miodowo-imbirowym. Lekka przekąska lub deser :) Aromatyczny sos, a zwłaszcza dodatek imbiru podkreślił jego smak i idealnie komponował się z owocami. Pyszne, proste i ekspresowe w przygotowaniu :)

Składniki:
(na 2 porcje)
- 1-2 banany
- 2-3 kiwi
- kilka truskawek
- 200g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki miodu (w zależności od preferencji)
- 1-2 cm świeżego imbiru
Wykonanie:
Owoce myjemy. Banana i kiwi obieramy i kroimy w plasterki, truskawki również kroimy w plasterki. Układamy na talerzyku w rzędach owoce :) Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z miodem. Imbir kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do jogurtu i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy owoce, posypujemy imbirem (opcjonalnie). Podajemy od razu. Smacznego :)


Źródło: Przepis własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2457
Prosty i smaczny deser, szybki do przygotowania, to wersja dla dorosłych :) Wykorzystałam, dwa rodzaje alkoholu :) Taka rozpusta w czasie karnawału;) Czekolada i wiśnie to zawsze świetne połączenie :)

Składniki:
(na 2 porcje)
- 200-300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki wiśniówki
- 2 łyżki sheridan’s berries (lub inny owocowy likier)
- cukier puder do smaku
- 1 łyżeczka kakao( lub 1/3 tabliczki startej na drobno gorzkiej czekolady)
- wiśnie w syropie lub frużelina wiśniowa
Wykonanie:
Śmietanę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno, dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao lub starta czekoladę i miksujemy, następnie dodajemy wiśniówkę (ilość zależy od smaku, można więcej;)), do drugiej połowy dodajemy sheridan’a i mieszamy.
Do salaterek nakładamy najpierw warstwę kakaową/ czekoladową, na nią wykładamy kilka wiśni i przykrywamy jaśniejszą warstwą. Dekorujemy wiśniami i czekoladą. Smacznego :)


Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2933
Błyskawiczny deser i pierwsze w tym roku truskawki :) Delikatny krem jogurtowy z dodatkiem pasty tahini w towarzystwie owoców. Lekko i smacznie.

Składniki:
(na 3 małe porcje)
- 250-300g gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki pasty Tahiti
- miód lub cukier do smaku
- truskawki i kiwi do dekoracji
Wykonanie:
Jogurt mieszamy dokładnie z pastą tahini i dosładzamy do smaku. Nakładamy do pucharków. Truskawki i kiwi kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Można udekorować czekoladą. Prosto, szybko i smacznie :)


Źródło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2420
Lubię owoce pod kruszonką, zwłaszcza sezonowe :) Przygotowuje się je bardzo szybko, a są naprawdę pyszne. Akurat miałam gruszki pod ręką, więc postanowiłam zrobić crumble z gruszkami. Pyszna kruszonka i soczyste owoce, gruszki miałam dosyć słodkie, więc deser był słodki, z kwaskowatymi owocami smakuje jeszcze lepiej, można gruszki polać sokiem z cytryny.

Składniki:
(na 4 porcje)
- 2-3 gruszki (średnie)
- szczypta cynamonu, mielonych goździków, kardamonu
- sok z cytryny
- 1 lekko czubata łyżka cukru (jeśli gruszki są słodkie- pominąć)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
- do podania: serek mascarpone, lody lub bita śmietana
Wykonanie:
Owoce myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli słodzimy to zasypujemy cukrem, jeśli gruszki są słodkie polewamy je odrobiną soku z cytryny, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego) – Mi wyszło 4 małe tartaletki i 2 odrobinę większe.
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Gruszki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone, lodów lub bitej śmietany. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)
