Gościmy

Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Szybki, prosty smaczny deser z truskawkami i kiwi w towarzystwie bitej śmietany :) Pycha :) Takie desery są najlepsze w ciepłe wiosenno-letnie dni:)

 Składniki:

  • 3 dojrzałe kiwi
  • 2 szklanki truskawek
  • śmietana kremówka 30% - 100ml
  • cukier do smaku
  • truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Owoce myjemy, kiwi obieramy, z truskawek usuwamy szypułki.  W osobnym naczyniu blendujemy na koktajl truskawki i dosładzamy do smaku, kiwi  miksujemy w osobnym naczyniu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając niewielką ilość cukru do smaku. Do salaterek nakładamy na przemian mus truskawkowy, delikatnie nakładamy warstwę bitej śmietany i zalewamy musem z kiwi. Dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami:) Smacznego:)

Źródło: Przepis własny.

Sezonowe owoce z lekkim sosem jogurtowo-miodowo-imbirowym. Lekka przekąska lub deser :) Aromatyczny sos, a zwłaszcza dodatek imbiru podkreślił jego smak i idealnie komponował się z owocami. Pyszne, proste i ekspresowe w przygotowaniu :)

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 1-2 banany
  • 2-3 kiwi
  • kilka truskawek
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki miodu (w zależności od preferencji)
  • 1-2 cm świeżego imbiru

Wykonanie:

Owoce myjemy. Banana i kiwi obieramy i kroimy w plasterki, truskawki również kroimy w plasterki. Układamy na talerzyku w rzędach owoce :) Przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z miodem. Imbir kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do jogurtu i mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy owoce, posypujemy imbirem (opcjonalnie). Podajemy od razu. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Prosty i smaczny deser, szybki do przygotowania, to wersja dla dorosłych :) Wykorzystałam, dwa rodzaje alkoholu :) Taka rozpusta w czasie karnawału;) Czekolada i wiśnie to zawsze świetne połączenie :)

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200-300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżki sheridan’s berries (lub inny owocowy likier)
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżeczka kakao( lub 1/3 tabliczki startej na drobno gorzkiej czekolady)
  • wiśnie w syropie lub frużelina wiśniowa

Wykonanie:

Śmietanę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno, dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao lub starta czekoladę i miksujemy, następnie dodajemy wiśniówkę (ilość zależy od smaku, można więcej;)), do drugiej połowy dodajemy sheridan’a i mieszamy.

Do salaterek nakładamy najpierw warstwę kakaową/ czekoladową, na nią wykładamy kilka wiśni i przykrywamy jaśniejszą warstwą.  Dekorujemy wiśniami i czekoladą. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny:)

Błyskawiczny deser  i pierwsze w tym roku truskawki :) Delikatny krem jogurtowy z dodatkiem pasty tahini w towarzystwie owoców. Lekko i smacznie.

Składniki:

(na 3 małe porcje)

  • 250-300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki pasty Tahiti
  • miód lub cukier do smaku
  • truskawki i kiwi do dekoracji

Wykonanie:

Jogurt mieszamy dokładnie z pastą tahini i dosładzamy do smaku.  Nakładamy do pucharków. Truskawki i kiwi kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Można udekorować czekoladą. Prosto, szybko i smacznie :)

Źródło: Przepis własny.

Lubię owoce pod kruszonką, zwłaszcza sezonowe :) Przygotowuje się je bardzo szybko, a są naprawdę pyszne. Akurat miałam gruszki pod ręką, więc postanowiłam zrobić crumble z gruszkami. Pyszna kruszonka i soczyste owoce, gruszki miałam dosyć słodkie, więc deser był słodki, z kwaskowatymi owocami smakuje jeszcze lepiej, można gruszki polać sokiem z cytryny.

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 2-3 gruszki (średnie)
  • szczypta cynamonu, mielonych goździków, kardamonu
  • sok z cytryny
  • 1 lekko czubata łyżka cukru (jeśli gruszki są słodkie- pominąć)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 3 czubate łyżki masła
  • do podania: serek mascarpone, lody lub bita śmietana

Wykonanie:

Owoce myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli słodzimy to zasypujemy cukrem, jeśli gruszki są słodkie polewamy je odrobiną soku z cytryny, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy.  Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego) – Mi wyszło 4 małe tartaletki i 2 odrobinę większe.

Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Gruszki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone, lodów lub bitej śmietany. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook