Gościmy

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Pyszny deser z truskawkami:) Ogólnie za galaretkami nie przepadam, ale głównie w ciastach, natomiast z owocami mogę zjadać:) Propozycja na niedzielny deser:)

Składniki:

(na 4 porcje)

  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml  jogurtu naturalnego (u mnie 420g)
  • cukier waniliowy
  • truskawki

Wykonanie:

Przygotowujemy salaterki. Nakładamy do pełna truskawki. Truskawki mogą być całe, ale można pokroić również w mniejsze kawałeczki. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzewamy, aby żelatyna rozpuściła się. Jogurt dosładzamy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość dobrze mieszamy i wlewamy do salaterek z truskawkami. Odstawiamy  do lodówki, aby deser stężał.

Deser można jeść bezpośrednio z salaterek, można również galaretki wyłożyć na talerzyk i podać udekorowany truskawkami i sosem truskawkowym. Jeżeli chcemy wyjąć z salaterek, tak, by galaretka nie uległa zniszczeniu, wkładamy salaterki do gorącej wody, do takiej wysokości, by woda się nie nalała do jej wnętrza, nie dłużej niż na 10 sekund, a następnie stawiamy do góry dnem na talerzyk. Nie można za długo trzymać w wodzie, bo galaretka się rozpuści. Galaretki polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy truskawkami i miętą. Smacznego:)

 

Źródło

Jeszcze zostało mi kilka truskawek na deser:) Szybki i banalny deser a taka uczta dla podniebienia:) Właściwie to żaden przepis, ale stwierdziłam, że podzielę się moją dzisiejszą truskawkową ucztą:) Czasem prostota jest najlepsza:)

Składniki:

(na dwie porcję)

  • truskawki – szklanka
  • śmietana kremówka 30 - 36% – 100ml
  • cukier waniliowy (najlepiej domowy)

Wykonanie:

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ósemki. Nakładamy do pucharka. Do śmietany kremówki dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy i nakładamy na nasze truskawki. Jeżeli macie kremówkę 30% należy ją wcześniej ubić. Dekorujemy truskawkami i delektujemy się tym pysznym i prostym deserem:) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Wszystkie desery z serkiem mascarpone są pyszne, delikatne i aksamitne. Ten dodatkowo w połączeniu z gruszkami w sosie imbirowo-waniliowym :) Pyszne:)

Składniki:

  • 2 gruszki
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • laska wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 3 łyżki miodu (dałam mniej z uwagi na cukier)
  • 100 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, płukamy i kroimy w plastry. Imbir  obieramy i kroimy w drobną kostkę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Ja akurat nie miałam laski, wiec użyłam domowego cukru z wanilią. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej miód (mniej, jeśli dajemy cukier), imbir i wanilię (jw.)

Do syropu wrzucamy gruszki  i gotujemy je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe gruszki wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop cedzimy, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Powstaje Nam coś w rodzaju  rzadkiego kisielu. Gruszki i sos studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z serkiem. W pucharkach układamy warstwami  gruszki i serek i na koniec polewamy sosem. Smacznego:)

Źródło

To moja improwizacja:) Szybki i smaczny deser kawowy. Na pewno nie jest lekki i z pewnością kaloryczny, ale czasem można sobie pozwolić na chwilkę zapomnienia:) Jeżeli chcecie podawać od razu mozna pominąć smietan-fix, konsystencja będzie inna, bardziej kremowa, ta wygląda jak ptasie mleczko:)

Składniki:

Warstwa kawowa:

  • śmietanka kremówka 36% - 200 ml
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2-4 łyżeczki cukru pudru
  • 50 ml likieru kawowego
  • śmietan-fix

Warstwa śmietankowa

  • śmietanka kremówka 36% - 200 ml
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix

Dodatkowo:

  • Wafelki kakaowe/kawowe

Wykonanie:

Zaczynamy od warstwy kawowej. Śmietanę razem z cukrem, kawą, likierem i śmietan-fixem, ubijamy tylko do połączenia składników. Ilość cukru należy regulować do smaku. Gotową masę nakładamy do pucharków. Posypujemy rozkruszonym wafelkiem, tworząc kolejną warstwę. Przechodzimy do warstwy śmietankowej. Śmietanę kremówkę, wraz z cukrem i śmietan-fixem ubijamy tylko do połączenia składników i nakładamy do pucharków. Dekorujemy wafelkami i czekoladą. Schładzamy w lodówce. Można podawać od razu, ale warto schłodzić chociaż pół godzinki, żeby warstwy zastygły. Mi wystarczyło na trzy desery. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Pyszny i szybki deser. Delikatny serek mascarpone z wiśniami. Zrobiłam z połowy porcji, gdyż akurat tyle składników posiadałam, spokojnie wystarczyło na trzy niewielkie porcje (w sam raz).

Składniki:

  • 250 g serka mascarpne
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 puszka frużeliny   wiśniowej (użyłam drylowanych wisienek)
  • orzechy, czekolada

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej orzechy i układamy na folii aluminiowej, by zastygła czekolada. Ja użyłam kilka kostek czekolady, gdyż jak wspomniałam robiłam tylko trzy desery, wiec dużo nie potrzebowałam. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Delikatne mieszamy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem nakładamy do pucharków, polewamy wiśniami , na wierzchu układamy orzechy w czekoladzie. Smacznego:)

 

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook