- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2242
Pyszny deser z truskawkami:) Ogólnie za galaretkami nie przepadam, ale głównie w ciastach, natomiast z owocami mogę zjadać:) Propozycja na niedzielny deser:)

Składniki:
(na 4 porcje)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 500 ml jogurtu naturalnego (u mnie 420g)
- cukier waniliowy
- truskawki

Wykonanie:
Przygotowujemy salaterki. Nakładamy do pełna truskawki. Truskawki mogą być całe, ale można pokroić również w mniejsze kawałeczki. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzewamy, aby żelatyna rozpuściła się. Jogurt dosładzamy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość dobrze mieszamy i wlewamy do salaterek z truskawkami. Odstawiamy do lodówki, aby deser stężał.

Deser można jeść bezpośrednio z salaterek, można również galaretki wyłożyć na talerzyk i podać udekorowany truskawkami i sosem truskawkowym. Jeżeli chcemy wyjąć z salaterek, tak, by galaretka nie uległa zniszczeniu, wkładamy salaterki do gorącej wody, do takiej wysokości, by woda się nie nalała do jej wnętrza, nie dłużej niż na 10 sekund, a następnie stawiamy do góry dnem na talerzyk. Nie można za długo trzymać w wodzie, bo galaretka się rozpuści. Galaretki polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy truskawkami i miętą. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2587
Jeszcze zostało mi kilka truskawek na deser:) Szybki i banalny deser a taka uczta dla podniebienia:) Właściwie to żaden przepis, ale stwierdziłam, że podzielę się moją dzisiejszą truskawkową ucztą:) Czasem prostota jest najlepsza:)

Składniki:
(na dwie porcję)
- truskawki – szklanka
- śmietana kremówka 30 - 36% – 100ml
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
Wykonanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ósemki. Nakładamy do pucharka. Do śmietany kremówki dodajemy 2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy i nakładamy na nasze truskawki. Jeżeli macie kremówkę 30% należy ją wcześniej ubić. Dekorujemy truskawkami i delektujemy się tym pysznym i prostym deserem:) Smacznego:)



Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2293
Wszystkie desery z serkiem mascarpone są pyszne, delikatne i aksamitne. Ten dodatkowo w połączeniu z gruszkami w sosie imbirowo-waniliowym :) Pyszne:)

Składniki:
- 2 gruszki
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- laska wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki miodu (dałam mniej z uwagi na cukier)
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 25 dag serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, płukamy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Ja akurat nie miałam laski, wiec użyłam domowego cukru z wanilią. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej miód (mniej, jeśli dajemy cukier), imbir i wanilię (jw.)
Do syropu wrzucamy gruszki i gotujemy je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe gruszki wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop cedzimy, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Powstaje Nam coś w rodzaju rzadkiego kisielu. Gruszki i sos studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z serkiem. W pucharkach układamy warstwami gruszki i serek i na koniec polewamy sosem. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2660
To moja improwizacja:) Szybki i smaczny deser kawowy. Na pewno nie jest lekki i z pewnością kaloryczny, ale czasem można sobie pozwolić na chwilkę zapomnienia:) Jeżeli chcecie podawać od razu mozna pominąć smietan-fix, konsystencja będzie inna, bardziej kremowa, ta wygląda jak ptasie mleczko:)

Składniki:
Warstwa kawowa:
- śmietanka kremówka 36% - 200 ml
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2-4 łyżeczki cukru pudru
- 50 ml likieru kawowego
- śmietan-fix
Warstwa śmietankowa
- śmietanka kremówka 36% - 200 ml
- 2 łyżeczki cukru pudru
- śmietan-fix
Dodatkowo:
- Wafelki kakaowe/kawowe

Wykonanie:
Zaczynamy od warstwy kawowej. Śmietanę razem z cukrem, kawą, likierem i śmietan-fixem, ubijamy tylko do połączenia składników. Ilość cukru należy regulować do smaku. Gotową masę nakładamy do pucharków. Posypujemy rozkruszonym wafelkiem, tworząc kolejną warstwę. Przechodzimy do warstwy śmietankowej. Śmietanę kremówkę, wraz z cukrem i śmietan-fixem ubijamy tylko do połączenia składników i nakładamy do pucharków. Dekorujemy wafelkami i czekoladą. Schładzamy w lodówce. Można podawać od razu, ale warto schłodzić chociaż pół godzinki, żeby warstwy zastygły. Mi wystarczyło na trzy desery. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 3033

Pyszny i szybki deser. Delikatny serek mascarpone z wiśniami. Zrobiłam z połowy porcji, gdyż akurat tyle składników posiadałam, spokojnie wystarczyło na trzy niewielkie porcje (w sam raz).

Składniki:
- 250 g serka mascarpne
- 250 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 puszka frużeliny wiśniowej (użyłam drylowanych wisienek)
- orzechy, czekolada

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zanurzamy w niej orzechy i układamy na folii aluminiowej, by zastygła czekolada. Ja użyłam kilka kostek czekolady, gdyż jak wspomniałam robiłam tylko trzy desery, wiec dużo nie potrzebowałam. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Delikatne mieszamy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem nakładamy do pucharków, polewamy wiśniami , na wierzchu układamy orzechy w czekoladzie. Smacznego:)

