- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2145
Bardzo ekspresowy deser :) Nie tylko jogurt możemy wykorzystać do lekkich deserów:) Jeśli mamy w domu maślankę np. taką smakową (owocowa, czekoladowa itp.) to można ją również wykorzystać do przygotowania szybkiego deseru :) Wystarczą świeże, sezonowe owoce i deser gotowy :) Maślanka jest bardziej płynna, ale to w niczym nie przeszkadza :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 200 ml smakowej maślanki (u mnie o smaku straciatella)
- 1 nektarynka
- 1 brzoskwinia
- garść borówek amerykańskich
Wykonanie:
Owoce myjemy i kroimy w dowolne kawałki. Maślankę rozlewamy do pucharków i nakładamy owoce. I zajadamy :) Można udekorować miętą :) Lekko, a ochota na małe co nieco zaspokojona :) Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2343
Mój ulubiony i ekspresowy deser, który można zrobić o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe owoce;) Tym razem wpadły mi w ręce malinki i już po chwili z piekarnika unosił się aromat waniliowej kruszonki :) Uwielbiam ten deser, zwłaszcza że przygotowuje się go ekspresowo :) I do tego kruszonka, którą ubóstwiam :) Zdecydowanie polecam :)
Składniki:
(na 8 małych kokilek)
- 250 g malin
- 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji - użyłam brązowego)
- kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 3 czubate łyżki masła
Wykonanie:
Owoce myjemy, osuszamy. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do małych naczynek do zapiekania (można też do jednego większego). Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Maliny posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Aż kruszonka się zarumieni :) Jeśli maliny są kwaśne można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami czy bitą śmietaną, dla nas najlepsze są bez niczego :) Kruszonka i owoce to jest to :) Smacznego :)
Źródło: Na podstawie tego przepisu
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2108
Owocowy deser, który zrobimy błyskawicznie :) Taka lekka propozycja na poobiedni deser, wystarczający, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i owocowego ;)
Składniki:
(dla 6 os.)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 5 moreli
- 3-4 nektarynki
- garść malin
- garść borówek amerykańskich
- garść porzeczek
- cukier migdałowy (może być też waniliowy) do smaku
- listki melisy do dekoracji
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy. Morele kroimy w kawałki i miksujemy razem z jogurtem naturalnym dosładzając do smaku cukrem migdałowym. Zmiksowany jogurt owocowy nakładamy do pucharków, dekorujemy pozostałymi owocami i listkami melisy. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2000
Ekspresowy, sezonowy deserek :) Lekki, kremowy i owocowy :) Takie deserki to u mnie codzienność w sezonie letnim :) Nie są czasochłonne, a dostarczają i przyjemności i witamin, możemy wykorzystać dobrodziejstwo sezonowych owoców:)

Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 250 g jogurtu greckiego
- szklanka borówek amerykańskich
- cukier do smaku
- borówki+porzeczki do dekoracji
Wykonanie:
Ekspresowe :) Miksujemy jogurt z borówkami i dosładzamy do smaku. Prościej i szybciej się chyba nie da :) Przekładamy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy. Smacznego :)


Źródło: Przepis własny.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2300
Niedawno nabyłam gofrownicę, więc od jakiegoś czasu dosyć często pojawiają się u mnie gofry :) Ja oczywiście najbardziej lubię z bitą śmietaną i owocami, ale równie smaczne są z cukrem pudrem :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Wykonanie:
Rozgrzewamy gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, moje dłużej się piekły, kwestia mocy gofrownicy, pieczemy do uzyskania rumianego koloru. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
