Gościmy

Odwiedza nas 57 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Bardzo ekspresowy deser :) Nie tylko jogurt możemy wykorzystać do lekkich deserów:) Jeśli mamy w domu maślankę np. taką smakową (owocowa, czekoladowa itp.) to można ją również wykorzystać do przygotowania szybkiego deseru :) Wystarczą świeże, sezonowe owoce i deser gotowy :) Maślanka jest bardziej płynna, ale to w niczym nie przeszkadza :)

Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 ml smakowej maślanki (u mnie o smaku straciatella)
  • 1 nektarynka
  • 1 brzoskwinia
  • garść borówek amerykańskich

Wykonanie:

Owoce myjemy i kroimy w dowolne kawałki. Maślankę rozlewamy do pucharków i nakładamy owoce. I zajadamy :) Można udekorować miętą :) Lekko, a ochota na małe co nieco zaspokojona :) Smacznego:)

Źródło: Przepis własny.

Mój ulubiony i ekspresowy deser, który można zrobić o każdej porze roku, wykorzystując sezonowe owoce;) Tym razem wpadły mi w ręce malinki i już po chwili z piekarnika  unosił się aromat waniliowej kruszonki :) Uwielbiam ten deser, zwłaszcza że przygotowuje się go ekspresowo :) I do tego kruszonka, którą ubóstwiam :) Zdecydowanie polecam :)

Składniki:

(na 8 małych kokilek)

  • 250 g malin
  • 1 lekko czubata łyżka cukru (lub więcej wg preferencji - użyłam brązowego)
  • kruszonka: pół szklanki mąki, 3 łyżki cukru waniliowego, 3 czubate łyżki masła

Wykonanie:

Owoce myjemy, osuszamy. Zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do małych naczynek do zapiekania (można też do jednego większego). Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Maliny posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni. Aż kruszonka się zarumieni :) Jeśli maliny są kwaśne można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Można podawać z lodami czy bitą śmietaną, dla nas najlepsze są bez niczego :) Kruszonka i owoce to jest to :) Smacznego :)

Źródło: Na podstawie tego przepisu

Owocowy deser, który zrobimy błyskawicznie :) Taka lekka propozycja na poobiedni deser, wystarczający, by zaspokoić ochotę na coś słodkiego i owocowego ;)

Składniki:

(dla 6 os.)

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 5 moreli
  • 3-4 nektarynki
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich
  • garść porzeczek
  • cukier migdałowy (może być też waniliowy) do smaku
  • listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie owoce myjemy. Morele kroimy w kawałki i miksujemy razem z jogurtem naturalnym dosładzając do smaku cukrem migdałowym. Zmiksowany jogurt owocowy nakładamy do pucharków, dekorujemy pozostałymi owocami i listkami melisy. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Ekspresowy, sezonowy deserek :) Lekki, kremowy i owocowy :) Takie deserki to u mnie codzienność w sezonie letnim :) Nie są czasochłonne, a dostarczają i przyjemności i witamin, możemy wykorzystać dobrodziejstwo sezonowych owoców:)

Składniki:

(na 2-3 porcje)

  • 250 g jogurtu greckiego
  • szklanka borówek amerykańskich
  • cukier do smaku
  • borówki+porzeczki do dekoracji

Wykonanie:

Ekspresowe :) Miksujemy jogurt z borówkami i dosładzamy do smaku. Prościej i szybciej się chyba nie da :) Przekładamy do pucharków, dekorujemy owocami i podajemy.  Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Niedawno nabyłam gofrownicę, więc od jakiegoś czasu dosyć często pojawiają się u mnie gofry :) Ja oczywiście najbardziej lubię z bitą śmietaną i owocami, ale równie smaczne są z cukrem pudrem :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Wykonanie:

Rozgrzewamy gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, moje dłużej się piekły, kwestia mocy gofrownicy, pieczemy do uzyskania rumianego koloru. Studzimy na kratce. Podajemy z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook