Gościmy

Odwiedza nas 58 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Szaszłyki owocowe polane miodem i przykryte kokosową pierzynką:)  Można użyć dowolnych owoców w różnych proporcjach. U mnie zamiast nektarynek były mandarynki, winogron akurat nie miałam, ale jak wspomniałam owoce mogę być przeróżne, ważne, by było kolorowo:) Ja robiłam z dużo mniejszych niż poniższe proporcji, a wyszło mi dwa talerze dużych szaszłyków.

Składniki:

(8 porcji)

  • 4 banany
  • 16 śliwek
  • 4 nektarynki lub brzoskwinie (u mnie mandarynki)
  • 4 gruszki
  • kiść winogron (u mnie bez)
  • 4 kiwi
  • miód
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Banany obieramy i kroimy w plasterki, kiwi również obieramy i kroimy w kostkę, u mnie raczej półplasterki. Nektarynki, gruszki kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na średniej długości wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smarujemy szaszłyki miodem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego:)

Źródło: Wydawnictwo Rossa „Świąteczny stół”.

Prosty i szybki deser z daktylami i pistacjami. Coś dla odmiany od ciast i ciasteczek;)

Składniki:

(na 3-4 porcje)

  • 1 szklanka  świeżo  wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 15 dag suszonych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 30  dag naturalnego gęstego jogurtu (ja dodałam troszkę ukru waniliowego)
  • pokruszone orzeszki  pistacjowe

Wykonanie:

Daktyle kroimy. Sok z pomarańczy zagotowujemy, dodajemy  daktyle, skórkę z pomarańczy i cynamon. Chwilę podgotowujemy, a następnie studzimy.

Daktyle  wykładamy do pucharków,  na wierzch wlewamy jogurt. Ja dodałam odrobinę cukru waniliowego do jogurtu. Ozdabiamy pokruszonymi pistacjami i podajemy. Smacznego:)

Źródło

Prosty i szybki deser z owocami i kawałkami galaretek:) I oczywiście z bitą śmietaną:)

Składniki:

  • ½ galaretki cytrynowej
  • ½ galaretki wiśniowej (smaki mogą być dowolne, ważne, by były przynajmniej dwa różne kolory)
  • śmietanka kremówka 30% -200ml
  • kiść winogron
  • 1 banan
  • 2 nektarynki
  • cukier

Wykonanie:

Galaretki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, można dodać mniej wody, szybciej zastygnie. Przelewamy do foremek na lód, albo na płaski talerz. Po zastygnięciu kroimy w kostkę lub kawałki. Banany i nektarynki kroimy w kostkę lub plasterki. Do wysokich pucharków wrzucamy owoce na przemian z kawałkami galaretek. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier (ilość wg uznania - do smaku). Ubita śmietanę nakładamy do pucharków z owocami. Posypujemy np. startą czekoladą (ja posypałam cappuccino), dekorujemy owocami i galaretkami. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Nie jestem fanką galaretek, ale muszę przyznać, że są bardzo efektowne:) Jak zobaczyłam ten deser bardzo mi się spodobał i z nazwy i z wyglądu. Zdecydowanie polecam miłośnikom galaretek. A ze względu na kolor dedykuję ten deser mojej siostrze, która uwielbia wszystko, co niebieskie:)

 Składniki:

( na 4-5 porcji)

  • 2 niebieskie galaretki (z Wodzisławia)
  • 150-250ml śmietany kremówki
  • śmietan-fix
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru

 Wykonanie:

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem usztywniacza i cukrem do smaku. Do salaterek przekładamy trochę galaretki, następnie łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego robimy przy ściankach kleksy z bitej śmietany. Przestrzenie między bitą śmietaną wypełniamy galaretką. Całą procedurę powtarzamy, aż do zapełnienia salaterki. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

 

Źródło

Mhmm, kto lubi rum na pewno polubi tą sałatkę:) Gruszki w rumie mniam + inne owoce:)  Bardzo smaczny deser owocowy, albo raczej jak wspomniałam sałatka owocowa w sosie rumowym. Owoce można modyfikować, ja tak zrobiłam, bo nie wszystkie miałam:)Składniki:

(na 6 porcji)

  • 3 gruszki
  • 2 brzoskwinie (zastąpiłam nektarynkami)
  • 1 szklanka wiśni (pominęłam)
  • 1 mała kiść winogron
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ½ szklanki rumu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • sok z limetki
  • 1 banan (moja inwencja)

Wykonanie:

Owoce myjemy. W zależności od rodzaju oczyszczamy je, obieramy i usuwamy pestki. Gruszki i brzoskwinie (nektarynki) tniemy w plasterki. Owoce przekładamy do salaterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem i rumem. Dodajemy gwiazdki anyżu. Mocno podgrzewamy 15 minut. Sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z limetki. Owoce polewamy przygotowanym sosem rumowym (ja go lekko przestudziłam). Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Gotową sałatkę podajemy w wysokich pucharkach. Smacznego:)Źródło: Dwutygodnik „Tina”

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook