- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2584
Szaszłyki owocowe polane miodem i przykryte kokosową pierzynką:) Można użyć dowolnych owoców w różnych proporcjach. U mnie zamiast nektarynek były mandarynki, winogron akurat nie miałam, ale jak wspomniałam owoce mogę być przeróżne, ważne, by było kolorowo:) Ja robiłam z dużo mniejszych niż poniższe proporcji, a wyszło mi dwa talerze dużych szaszłyków.

Składniki:
(8 porcji)
- 4 banany
- 16 śliwek
- 4 nektarynki lub brzoskwinie (u mnie mandarynki)
- 4 gruszki
- kiść winogron (u mnie bez)
- 4 kiwi
- miód
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie owoce myjemy i suszymy. Banany obieramy i kroimy w plasterki, kiwi również obieramy i kroimy w kostkę, u mnie raczej półplasterki. Nektarynki, gruszki kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Na średniej długości wykałaczki nadziewamy owoce, tak by koło siebie znalazły się owoce w różnym kolorze. Smarujemy szaszłyki miodem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego:)


Źródło: Wydawnictwo Rossa „Świąteczny stół”.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2625
Prosty i szybki deser z daktylami i pistacjami. Coś dla odmiany od ciast i ciasteczek;)

Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 15 dag suszonych daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 30 dag naturalnego gęstego jogurtu (ja dodałam troszkę ukru waniliowego)
- pokruszone orzeszki pistacjowe
Wykonanie:
Daktyle kroimy. Sok z pomarańczy zagotowujemy, dodajemy daktyle, skórkę z pomarańczy i cynamon. Chwilę podgotowujemy, a następnie studzimy.
Daktyle wykładamy do pucharków, na wierzch wlewamy jogurt. Ja dodałam odrobinę cukru waniliowego do jogurtu. Ozdabiamy pokruszonymi pistacjami i podajemy. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2445
Prosty i szybki deser z owocami i kawałkami galaretek:) I oczywiście z bitą śmietaną:)

Składniki:
- ½ galaretki cytrynowej
- ½ galaretki wiśniowej (smaki mogą być dowolne, ważne, by były przynajmniej dwa różne kolory)
- śmietanka kremówka 30% -200ml
- kiść winogron
- 1 banan
- 2 nektarynki
- cukier

Wykonanie:
Galaretki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, można dodać mniej wody, szybciej zastygnie. Przelewamy do foremek na lód, albo na płaski talerz. Po zastygnięciu kroimy w kostkę lub kawałki. Banany i nektarynki kroimy w kostkę lub plasterki. Do wysokich pucharków wrzucamy owoce na przemian z kawałkami galaretek. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier (ilość wg uznania - do smaku). Ubita śmietanę nakładamy do pucharków z owocami. Posypujemy np. startą czekoladą (ja posypałam cappuccino), dekorujemy owocami i galaretkami. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 3005

Nie jestem fanką galaretek, ale muszę przyznać, że są bardzo efektowne:) Jak zobaczyłam ten deser bardzo mi się spodobał i z nazwy i z wyglądu. Zdecydowanie polecam miłośnikom galaretek. A ze względu na kolor dedykuję ten deser mojej siostrze, która uwielbia wszystko, co niebieskie:)

Składniki:
( na 4-5 porcji)
- 2 niebieskie galaretki (z Wodzisławia)
- 150-250ml śmietany kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
Wykonanie:
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka będzie już bardzo gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem usztywniacza i cukrem do smaku. Do salaterek przekładamy trochę galaretki, następnie łyżką lub przy użyciu rękawa cukierniczego robimy przy ściankach kleksy z bitej śmietany. Przestrzenie między bitą śmietaną wypełniamy galaretką. Całą procedurę powtarzamy, aż do zapełnienia salaterki. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Desery
- Odsłony: 2385
Mhmm, kto lubi rum na pewno polubi tą sałatkę:) Gruszki w rumie mniam + inne owoce:) Bardzo smaczny deser owocowy, albo raczej jak wspomniałam sałatka owocowa w sosie rumowym. Owoce można modyfikować, ja tak zrobiłam, bo nie wszystkie miałam:)
Składniki:
(na 6 porcji)
- 3 gruszki
- 2 brzoskwinie (zastąpiłam nektarynkami)
- 1 szklanka wiśni (pominęłam)
- 1 mała kiść winogron
- 1 i ½ szklanki wody
- ½ szklanki rumu
- 5 gwiazdek anyżu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- sok z limetki
- 1 banan (moja inwencja)
Wykonanie:
Owoce myjemy. W zależności od rodzaju oczyszczamy je, obieramy i usuwamy pestki. Gruszki i brzoskwinie (nektarynki) tniemy w plasterki. Owoce przekładamy do salaterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem i rumem. Dodajemy gwiazdki anyżu. Mocno podgrzewamy 15 minut. Sos zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z limetki. Owoce polewamy przygotowanym sosem rumowym (ja go lekko przestudziłam). Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Gotową sałatkę podajemy w wysokich pucharkach. Smacznego:)
Źródło: Dwutygodnik „Tina”
