Gościmy

Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Prosta i szybka babka piaskowa, wilgotna i mięciutka. Ogólnie babka nie jest zbyt aromatyczna, ale ja dodałam odrobinę aromatu śmietankowego, dzięki niemu smak był bardziej wyrazisty. Ciasto dla fanów ciast piaskowych, z pewnością przypadnie im do gustu, moim łakomczuchom smakowało :)

Składniki:

  • 225 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół opakowania cukru waniliowego (8 g)

Wykonanie:

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (kilka minut). Dodajemy jogurt, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Pieczemy 50 - 60 minut w temperaturze 160°C, najlepiej w formie z kominkiem. Smacznego :)

 

Źródło

W dzieciństwie nie przepadaliśmy za rabarbarem, więc pewnie dlatego do tej pory zupełnie mnie nie kusił :) Postanowiłam jednak dać mu szansę i wypróbować przepis na kruche ciasto  z rabarbarem i bezą. Wyszło naprawdę pyszne, zniknęło błyskawicznie.

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie mix: orkiszowa, owsiana i kokosowa)
  • 125 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru, pociętego na kawałki (łodyg nie obieramy)
  • 100 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, umytej i wyparzonej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wymieszać.

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy masło, siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze – ja tak uczyniłam). Z ciasta formujemy kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepiamy spód i wyrównujemy, lekko nakłuwamy widelcem. Ja ciasto rozwałkowałam i przełożyłam na blachę. Schładzamy ponownie w lodówce przez 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, na jasnozłoty kolor.

Beza: Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodajemy sól i ubijamy dalej. Kiedy piana będzie sztywna zaczynamy dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodajemy przesianą skrobię i lekko mieszamy szpatułką.​​

Na podpieczony spód (może być gorący) wykładamy rabarbarowe nadzienie i wyrównujemy. Na nie wykładamy bezę. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżamy temperaturę do 140ºC (termoobieg). Pieczemy przez około 1 godzinę do momentu, kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Studzimy w stygnącym piekarniku. Smacznego :)

 Źródło

Długo się zabierałam do zrobienia tego tortu, ale ciągle coś innego miało pierwszeństwo ;) Wreszcie zrobiłam :) Tort jest pyszny, ale bardzo słodki. Nie ma co ukrywać beza sama w sobie jest słodka, a w towarzystwie daktyli i kremu kajmakowego to już rozpusta ;) Z tego względu nie da się go zjeść zbyt dużo. Ja jednak preferuję torty bezowe przełamane słodyczą i kwaskowatością owoców, ale na specjalne okazję warto czasem przygotować taki tort :) Na pewno będzie smakował, zwłaszcza smakoszom bezy, kajmaku i orzechów :)

Składniki:

(na 2 blaty bezowe)

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Wykonanie:

Beza: Dużą blaszkę do ciasteczek smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy 23 cm. 

W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodajemy cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy octu winnego lub soku z cytryny i miksujemy. Dodajemy daktyle i mieszamy.

Masę bezową wykładamy na zaznaczone na papierze okręgi i wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone mieszamy z masą kajmakową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodajemy do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodajemy bakalie i mieszamy.

Na paterze kładziemy jeden z blatów bezowych. Przekładamy przygotowanym kremem i przykrywamy drugim blatem bezowym. Oprószamy cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, dekorujemy daktylami i orzechami. Ja przełożyłam kremem torcik, ale troszkę kremu położyłam na wierzchu, dzięki czemu daktyle i orzechy się trzymały :) Smacznego :)

Źródło

Proste, szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kokosem. Ciasto jest miękkie, wilgotne, ale nie zakalcowate. Jeśli lubicie ciasta ucierane przypadnie wam do gustu. Smak kokosowy nie jest zbyt intensywny, właściwie bardzo delikatny.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 - 4 jabłka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.

Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody mieszamy z sokiem z cytryny i ‘kąpiemy’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)

W misie miksera umieszczamy masło i drobny cukier do wypieków (i ewentualnie cukier wanilinowy, jeśli używacie). Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, mieszamy szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na górze układamy jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Lukier: Cukier puder i mleko kokosowe rozcieramy grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.

Lukrujemy  ciasto i posypujemy wiórkami lub płatkami kokosowymi. Smacznego :)

Źródło

Kolejna babka, którą wypróbowałam ostatnio to babka czekoladowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Herbata poza kolorem dodaje też delikatnego aromatu :) Ciasto dla wielbicieli ciast babkowych :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki herbaty matcha*

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy.

Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodajemy wanilię i miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy przesiane kakao, do drugiej - herbatę matcha. Mieszamy do połączenia.

Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Nakładamy na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Polewa: Masło roztapiamy w małym garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia. Polewę odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

Ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Smacznego :)

* Są różne rodzaje/gatunki herbaty matcha, od użytego rodzaju zależy kolor ciasta po wypieku. Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu - zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków najlepiej kupić herbatę do wypieków.

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook