Gościmy

Odwiedza nas 150 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Na Wielkanoc nie może również zabraknąć mazurka. Postanowiłam wypróbować poniższy przepis. Jest tu wszystko co lubię, kruche maślane ciasto, beza kokosowo-migdałowa. Wierzch polany jest polewą z białej czekolady i udekorowany pralinkami, udekorowałam dodatkowo baziami, które zostały mi od babeczek i wafelkowymi motylkami. Nie mam zdjecia w przekroju, bo zabieram go na wynos :) Będę go dopiero jutro próbować, ale jestem przekonana, że będzie pyszny :) Mazurek robi się dosyć szybko, nie trzeba czekać aż przestygnie, wszystkie warstwy robimy po kolei :)

Składniki:

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 50 g (1/3 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zimnego)
  • 3 żółtka (białka zachować)

Beza migdałowo-kokosowa:

  • 3 białka
  • 80 g (1/2 szklanki) cukru pudru
  • 75 g mielonych migdałów bez skórek lub zmielonych płatków migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny lub Malibu

Dodatkowo:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g pralinek Raffaello

Wykonanie:

Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Zagniatamy ciasto kruche: na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i siekamy składniki na drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka i łączymy składniki w jednolite ciasto. Formujemy z niego gładką kulę. Ciasto kruche można też przygotować w robocie planetarnym. Ciasto kroimy nożem na plasterki i rozkładamy je na spodzie blaszki, odkładamy kawałek ciasta i formujemy z niego wałeczki. Ciasto na spodzie ugniatamy palcami na równy placek. Dookoła przyklejamy wałeczki i ugniatamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut na lekko złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy bezę migdałowo-kokosową.

Beza migdałowo-kokosowa: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce łączymy mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy na podpieczony spód (może być prosto z piekarnika) i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach C.

Pole​wa: Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy razem ze śmietanką, dodajemy sok z cytryny lub Malibu i mieszamy na gładką masę. Polewamy po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika i ciepła - niestudzona polewa czekoladowa).

Układamy przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy i chłodzimy przez ok. 1 godzinę. Smacznego :)

Źródło

I jeszcze jedna propozycja babki na Wielkanoc. Babka ze skórką pomarańczową, ciasto jest długo wilgotne, babka jest miękka i aromatyczna. Śmiało można ją przygotować na Święta. Jeśli lubicie babki na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 350g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 200g cukru (można trochę mniej)
  • 80g śmietany
  • 200g masła
  • 80ml soku pomarańczowego
  • 100g skórki startej z pomarańczy (dałam kandyzowaną + świeżą)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (ja zrobiłam lukier)
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Wykonanie:

Formę z kominem o pojemności 3l smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem na puch, wsypujemy cukier i dalej ucieramy, dodając po 1jajku. Dodajemy porcjami mąkę na przemian ze śmietaną i z sokiem pomarańczowym, ucieramy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160st. C. Po 25 minutach zwiększamy temperaturę do 175 st.C i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Generalnie pieczemy do suchego patyczka. Po wystygnięciu posypujemy babkę cukrem pudrem. Ja polałam lukrem. Smacznego :)

Źródło: „Polska Wielkanoc, baby, mazurki, serniki”, Wydawnictwo Oleksiejuk

Już powoli zaczęłam testować wielkanocne przysmaki :) Zobaczymy co ostatecznie zwycięży i pojawi się na wielkanocnym stole ;) Babka jest pyszna ze względu na nadzienie orzechowo-chałwowe i do tego jeszcze posypka orzechowa. Pominęłam cynamon, kojarzy mi się z innymi świętami :) Ciasto jest pyszne, na ciepło ciężko się kroi z uwagi na nadzienie, ale na drugi dzień jest już ok :)

Składniki:

Ciasto:

  • 85 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (dałam mniej)
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g kwaśnej śmietany

Kruszonka orzechowa:

  • 60 g masła
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
  • 25 g ciemnego cukru muscovado

Ponadto:

  • 170 g chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkę (pokroiłam na mniejsze)

Wykonanie:

Kruszonka: Przygotowujemy masło palone. W tym celu masło roztapiamy. Przez kilka minut gotujemy na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało orzechami (będzie koloru herbaty). Odstawiamy, by lekko przestygło i mieszamy z orzechami i cynamonem. Mieszankę dzielimy na pół i jedną połowę dokładnie mieszamy z cukrem. 

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do misy przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodajemy kwaśną śmietanę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 

Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną, nadmiar mąki strzepujemy. Ja wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.

Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę więcej) i wyrównujemy. Na wierzch równomiernie wysypujemy bezcukrowy miks orzechowy, następnie wykładamy chałwę. Przykrywamy pozostałym ciastem i wyrównujemy. Na górę wysypujemy cukrowy miks orzechowy.

Pieczemy w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy lekko w formie a następnie wykładamy na kratkę. Smacznego :)

Źródło

Kolejna propozycja babki, która może zagościć na naszych wielkanocnych stołach. Babka z kawałkami czekolady, taka straciatella:) Już wielokrotnie wspominałam, że nie jestem wielbicielką takich ciast, więc trudno u mnie o zachwyt, ale mam smakoszy babkowych i oczywiście im przypadła do gustu, zatem mogę powiedzieć, że ciasto się udało :)

Składniki:

użyłam foremki z kominkiem o średnicy 22 cm

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g śmietany 12% lub 18%
  • 4 jajka rozdzielone żółtka od białek
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g kropelek czekoladowych lub 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki

Wykonanie:

Do miski wlewamy żółtka, dodajemy cukier puder i miksujemy razem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo śmietanę cały czas miksując, następnie stopniowo olej i miksujemy. Do ciasta dodajemy stopniowo wymieszaną mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, gdy składniki się połączą dodajemy czekoladę i całość delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Pieczemy około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje od góry to można ją przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona. Babkę wyjmujemy z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem, ja udekorowałam cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Nie jestem fanką serników, ale od czasu do czasu skuszę się na wypróbowanie jakiegoś przepisu, zwłaszcza, gdy wyda mi się mocno interesujący. Ten mnie zainteresował, zatem trzeba było go przetestować :) Sernik jest bardzo delikatny, kremowy i aromatyczny. Z pewnością można go przygotować na specjalne okazje na przykład na Wielkanoc :)

Składniki:

Spód:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 80g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 6 ciasteczek amaretto

Masa serowa:

  • 500g białego sera (ja wykorzystałam taki z wiaderka)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml likieru amaretto

Polewa:

  • 50g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • ciasteczka amaretto lub beziki do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Spód: Masło roztapiamy w garnuszku, mieszamy z amaretto. Mąkę przesiewamy następnie mieszamy z migdałami i kakao. Ciasteczka kruszymy, dodajemy sypkie składniki i masło. Ucieramy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy pergaminem, a dno smarujemy masłem. Wylepiamy ciastem dno i bok formy. Pieczemy 8 min. w temperaturze 180 st. C.

Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Ucierając dodajemy ser, mąkę i amaretto. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Pieczemy ok 45 min w temp. 170 st. C. Studzimy 10 min w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Polewa: Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao, mieszając cały czas. Zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietankę mieszając. J dodałam jeszcze do polewy łyżkę amaretto. Sernik polewamy przestudzona polewą i ozdabiamy pokruszonymi (lub nie) ciasteczkami. Schładzamy. Smacznego :)

Źródło: „Polska Wielkanoc, baby, mazurki, serniki”, Wydawnictwo Oleksiejuk

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook