- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 1676
Moje pierwsze podejście do rolady bezowej nie do końca było udane (ale tylko pod kątem wizualnym – efekty tutaj). Postanowiłam zatem spróbować jeszcze raz z innym kremem i wyszło idealnie. Roladę tak jak przy tradycyjnej roladzie biszkoptowej trzeba zwinąć zaraz po upieczeniu w ściereczkę, wówczas zachowa kształt. Oczywiście nie przejmujemy się, że się odrobinę kruszy, to normalne, inaczej się nie da ;) Te pęknięcia dodają jej uroku. A wracając do samej rolady, tym razem zrobiłam krem jagodowy. Mhmm rewelacja, uwielbiam jagody, teraz oczywiście użyłam mrożonych, ale w sezonie letnim jak najbardziej polecam świeże :) Rolada jest lekka jak piórko, słodka jak to beza, ale z orzeźwiającym kremem świetnie się uzupełniają. Jak dla mnie połączenie idealne. Uwielbiam bezy z owocami, lub kremami owocowymi :) To ciasto świetnie się sprawdzi na specjalną okazję czy rodzinne spotkanie. Możemy je sobie też przygotować na zbliżający się Dzień Kobiet, to akurat specjalna okazja, porozpieszczajmy się trochę :)

Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 240 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
- 250 ml mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g jagód leśnych (użyłam mrożonych)
- śmietanfix (opcjonalnie)
Dodatkowo do dekoracji
- garstka jagód/ borówek amerykańskich w zależności od sezonu
- opcjonalnie czekolada
Wykonanie:
Beza: Białka ubijamy. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, mieszamy szpatułką. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy ubite białka. Pieczemy w 160` z termoobiegiem 25 minut do lekkiego zrumienienia. Masa początkowo bardzo wyrośnie, by następnie opaść. Wyjmujemy roladę z piekarnika i natychmiast przekładamy na ściereczkę posypaną wiórkami kokosowymi, by się nie przykleiła. Papier delikatnie usuwamy a roladę zwijamy luźno razem ze ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia.
Krem jagodowy: Jagody umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, gotujemy 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przecieramy przez sitko, w celu pozbycia się pestek – jeśli Wam nie przeszkadzają nie trzeba przecierać. Studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem, dolewamy porcjami śmietanę kremówkę i ubijamy, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Dodajemy schłodzone jagody, jeśli miały jeszcze trochę płynu to go wcześniej odlewamy. Miksujemy na gładki krem. Ja wstawiłam krem do lodówki, by odrobinę stężał (wolałam się upewnić, że nie będzie za luźny, w razie potrzeby można dodać śmietafix).
Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Zwijamy i odstawiamy do lodówki, by krem stężał. Można udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i jagodami/borówkami. Ja udekorowałam borówkami, odłożyłam odrobinę kremu, by borówki się miały czego trzymać;) Można też posypać cukrem pudrem lub zostawic bez niczego i taak bedzie pyszna :) Kroimy najlepiej nożem piłką. Smacznego :)




- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 1721
Uwielbiam kruche ciasta, są pyszne zwłaszcza z owocami. Czasem się jednak zdarza, że mam ochotę na kruche ciasto, a owoców brak. I wówczas można przygotować takie ciasto z dżemem. Nie wiem jak u Was, ale u mnie dżem zawsze się jakiś znajdzie :) Moim zdaniem najlepszy będzie tutaj gęsty zwarty dżem np. z czarnej porzeczki, śliwkowy czy wiśniowy, ale można oczywiście wykorzystać każdy, ważne by nie był zbyt rzadki, bo wypłynie z ciasta. A jeśli macie pod ręką owoce to wtedy można zrobić z owocami :) np. z morelami, śliwkami, jabłkami czy brzoskwiniami. Ciasto jest pyszne, kruche, maślane rozpływa się w ustach – takie ciasta baardzo lubię :)

Składniki:
- 315 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia – 10-12 g
- opakowanie cukru z wanilią – 32 g
- 1 średnie jajko
- szczypta soli
- 250 g dowolnego dżemu, u mnie śliwkowy
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wykonanie:
W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodajemy jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiamy szybko na gładkie ciasto. Można wyrobić rękami, ja jednak wykorzystuję do tego malakser :) Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy ją i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie szykujemy formę. Smarujemy ją masłem i wylepiamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część ciasta rwiemy na kawałki i oblepiamy nim formę. Smarujemy równomiernie dżemem. Na to wysypujemy resztę porwanego na kawałki ciasta, na koniec lekko uklepujemy. Nie przykrywamy ciasta szczelnie, tylko rozrzucamy kawałki, tak by był dostęp powietrza do dżemu ;) Gdybyśmy przykrywali płatem, wówczas dobrze ponakłuwać widelcem. Ciasto pieczemy przez 35-45 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 1994
Pyszne ciasto z masą karpatkową, czekoladowym biszkoptem i truskawkami. Jeśli jeszcze macie dostęp do truskawek to polecam :) Nie miałam dobrych warunków do zrobienia zdjęcia, więc jest kiepskie, ale ciasto jest tak smaczne, że postanowiłam je wrzucić mimo wszystko :) Przepis jest na prostokątną formę, ja zrobiłam w tortownicy 26cm, biszkopt zrobiłam z połowy porcji krem bez zmian.

Składniki:
(na formę o wy. 24 x 32 cm)
Biszkopt:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa karpatkowa:
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru
- cukier wanilinowy ( ok. 1 łyżki )
Ponadto:
- ok. 600 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. W misie miksera umieszczamy białka z odrobiną soli i ubijamy na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodajemy po jednym żółtku.
Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 C ok. 30 minut. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Odwracamy do góry dnem. Odklejamy papier do pieczenia i z powrotem wkładamy do blachy (dnem do góry).
Na tym etapie biszkopt można lekko naponczować np. słodzoną wodą z cytryną.
Masa karpatkowa: Żółtka, połowę cukru, cukier waniliowy, obie mąki i szklankę mleka dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Pozostałe mleko, cukier i śmietankę zagotowujemy. Na gotujące wlewamy przygotowaną mieszankę jajeczną. Zagotowujemy energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Gotujemy ok. 1 minuty. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło dokładnie miksujemy. Powinno być niemal białe i wyraźnie napuszone. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
Krem wykładamy na biszkopt i równomiernie rozprowadzamy, zwłaszcza przy brzegach blachy (dzięki temu galaretka nie spłynie na spód ciasta). Na wierzchu układamy umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2009
Czy jest ktoś, kto nie lubi bez? My je uwielbiamy :) Najlepszy deser na lato to beza z bitą śmietaną i owocami :) Można również podać ją w innej postaci, a mianowicie rolady :) Sezon na truskawki wprawdzie się kończy, ale tutaj wykorzystujemy mrożone, więc można zrobić ten deser przez cały rok :)
Puszysty mus truskawkowy i delikatna beza, deser idealny. Co prawda moja rolada bardziej wygląda jak strucla, ale wydaje mi się, że to dlatego, że długo czekałam, aż krem truskawkowy stężeje. Niestety truskawki mają w sobie dużo wody i często długo trzeba czekać, aż krem uzyska pożądaną konsystencję, czasem trzeba mu pomóc, ja dodałam śmietanfix i dopiero wtedy przełożyłam. Beza już się tak ładnie nie chciała zwinąć, następnym razem spróbuję z innymi owocami i zobaczę czy efekt będzie ładniejszy :) Najważniejszy jednak jest smak, po prostu jest pyszna :) Intensywnie truskawkowa i lekka jak piórko, na jednym kawałku się nie skończy, ostrzegam ;)

Składniki:
- 400-450 g mrożonych truskawek
- 150 g cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 50 ml wody
- kilka kropli soku z cytryny
- 750 ml śmietanki 30% UHT
- 5 białek
- 280 g cukru
- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Beza: Białka o temperaturze pokojowej ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Cukier mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do lekko ubitych białek dodajemy stopniowo cukier wymieszany z mąką. Białka ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana zrobi się świecąca.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy ubitą pianę (zostawiamy 1 cm odstępu od brzegów papieru). Pieczemy w piekarniku nastawionym na 150°C przez 20-25 minut.
Mus truskawkowy: Mrożone truskawki i cukier puder wrzucamy do miski. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę w wodzie. Truskawki i cukier puder miksujemy, dodajemy do nich kilka kropli soku z cytryny. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali. Do żelatyny dodajemy odrobinę musu w celu wyrównania temperatury.
Następnie żelatynę łączymy z truskawkami. Śmietankę ubijamy za pomocą miksera (część ubitej śmietanki, ok. 100 g, wstawiamy do lodówki − będzie nam potrzebna do dekoracji).
Mus truskawkowy łączymy z ubitą śmietanką. Odstawiamy na chwilę do lodówki. U mnie ta chwila trwała kilka godzin, ostatecznie dodałam śmietanfixu, aby była bardziej stabilna i dała się przełożyć.
Ostudzoną bezę przekładamy na pergamin (górą do dołu). Z rolady zdejmujemy papier. Mus truskawkowy rozkładamy na całej powierzchni rolady. Za pomocą pergaminu leżącego pod spodem zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
Roladę posypujemy cukrem pudrem. Pozostałą część ubitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią roladę. Na roladzie układamy świeże truskawki. Smacznego :)




- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2267
Jeśli ktoś zagląda tu regularnie to na pewno wie, że jestem fanką mleka w proszku i wszelkich słodkości z jego wykorzystaniem :) Nie mogłam więc przejść obojętnie obok tego przepisu:) Masa z mleka w proszku (pyszna), czekoladowy biszkopt i delikatne wykończenie czekoladowo-śmietankowe :) Mojemu mężowi, mimo, że nie lubi ciast z masami bardzo smakował :)
Masa z mleka w proszku wyszła mi dosyć twarda /zbita (sypnęło mi się więcej mleka w proszku :)), dlatego delikatnie się kruszyła przy krojeniu. Wystarczyło jednak wyjąć ciasto z lodówki dłuższą chwilkę przed podaniem, by już swobodniej się kroiło :) Najważniejszy jest smak, a ten fanom mleka w proszku na pewno przypadnie do gustu :)
Ja tradycyjnie zmniejszyłam ilość cukru i podaję moje proporcje.

Składniki:
Biszkopt:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jaja
- 3 łyżki kakao
Krem z mleka w proszku:
- 1 kostka masła 200g
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/3 szklanki cukru
Krem czekoladowy:
- 250 g mascarpone
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie pół gorzkiej, pół białej - takie miałam tylko zapasy;))
- 150 ml śmietanki 30%
BLASZKA 24 x 24 cm
Wykonanie:
Biszkopt: Białka miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna; Wlewamy żółtka i krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką ub silikonową łopatką (ja używam głównie łopatek). Uważamy, aby suchy proszek nie został na dnie; Wlewamy ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok. 15 min.
Krem z mleka w proszku: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy w rondelku, a następnie studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dodajemy stopniowo wystudzone mleko ciągle miksując; następnie dodajemy po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksujemy. Masa ma być gładka i jednolita.
Krem czekoladowy: Pokruszoną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy śmietanką i podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone krótko miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem.
Jasny krem mleczny rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, na niego wykładamy krem czekoladowy. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Smacznego :)


