Gościmy

Odwiedza nas 174 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Nie jestem wielbicielką ciast ucieranych, ale nie mogę zaprzeczyć temu, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Warto mieć takie sprawdzone ciasto ekspresowe, które szybo przygotujemy, gdy spodziewamy się gości w ostatniej chwili :) Muszę przyznać, że to ciasto mnie urzekło, jest po prostu przepyszne, na pewno duże znaczenie dla tej opinii ma fakt, że ma kruszonkę :) A ja uwielbiam kruszonkę :) To ciasto na pewno zagości u mnie nie jeden raz :) Sprawdzą się w nim również inne owoce :)

Składniki:

  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 8 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 1 duże jajko
  • 250 ml kefiru lub maślanki
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

Waniliowa kruszonka:

  • 60 g masła, roztopionego
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odkładamy.

W misie miksera umieszczamy masło i oba cukry. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i ucieramy, do połączenia. Dodajemy kefir/maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą i proszkiem, mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki truskawek, jedna obok drugiej.

Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy między palcami do otrzymania kruszonki.

Przykrywamy owoce waniliową kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Źródło

Truskawek już coraz mniej, sezon na nie niestety jest krótki, ale może jeszcze zdążycie przygotować to ciasto. Biszkopt z dodatkiem maku i kokosu jako baza, a na wierzchu delikatny krem śmietankowy z dużą ilością truskawek :) Takie letnie wakacyjne ciasto :)

Składniki:

(na ciasto w formie 25x35cm)

Biszkopt:

  • 6 białek (L)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g wiórek kokosowych
  • 100g suchego maku

Krem: 

  • 500ml słodkiej śmietany 30%
  • 250g sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 800g truskawek
  • 2 duże wafelki Prince Polo

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.

Biszkopt: mak łączymy z wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mieszankę maku z wiórkami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Truskawki płukamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na malutką kosteczkę. Odstawiamy.

Krem: żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody – studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone z żelatyną i odrobiną ubitej śmietany. Następnie wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą masę.

Na upieczony spód wykładamy kilka łyżek masy – tylko by lekko pokrywała spód. Wykładamy na nią równo truskawki, a na nie resztę masy śmietankowej. Wygładzamy powierzchnię, a na sam koniec posypujemy startymi na tarce wafelkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego:)

Źródło

Aromatyczne mięciutkie ciasto o cytrynowym aromacie z dodatkiem wiśni :) I do tego kruszonka:) Ją lubię najbardziej ;) Smaczne ciasto do herbatki czy kakao lub szklanki mleka. Oczywiście jak to drożdżowe najlepsze świeżo po upieczeniu jeszcze lekko ciepłe :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 ml mleka
  • 60 g miodu 
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Ponadto:

  • 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Kruszonka:

  • 125 g masła, roztopionego
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy miód, sól, następnie resztę składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie i klejące (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przekładamy je do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzamy i wyrabiamy krótko jeszcze raz.

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, i wyrównujemy (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wykładamy wiśnie i oprószamy cukrem, jeśli mamy świeże i kwaśne. Ja wykorzystałam drylowane wiśnie, już słodzone. Posypujemy kruszonką (mąkę mieszamy z cukrem, zalewamy gorącym masłem i mieszamy widelcem, wyrabiamy między palcami na kruszonkę). Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Wkładamy ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, w lekko uchylonym studzimy ciasto. Smacznego :)

Źródło

Ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków :) Wilgotna kokosowa warstwa zrobiona jest z kaszy mannej :) Naprawdę smaczne ciasto. Nie da się zjeść za dużo:)

 

Poniższe składniki są na blachę 20 x 27 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (wielkość M)
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g naturalnego kakao
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 700 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 300g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek likieru Malibu

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%

Do nasączenia:

  • 1/ 3 szklanki mleka
  • 1,5 kieliszka likieru Malibu

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę wraz z naturalnym kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki. Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Krem: Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i doprowadzamy do rozpuszczenia i zagotowania się składników. Do gotującego się płynu dodajemy kasze manną i dokładnie ją rozcieramy (tak by nie powstały grudki). Kaszę gotujemy z 3 minuty i dosypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy likier. Chwile wszystko gotujemy- nie zapominamy o mieszaniu. Gotową masę ściągamy z palnika, przykrywamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Polewa: Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz ze śmietaną kremówką do metalowej miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie - rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu.

Nasączenie: Mleko wraz z likierem łączymy.

Blachę, w której był pieczony biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy upieczony, przestudzony biszkopt, który dobrze nasączamy mieszanina likieru i mleka. Na ciasto równomiernie wykładamy lekko ciepłą masę kokosową. Blaszkę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce, by masa dobrze zastygła. Następnie na zimną masę kokosową wylewamy polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc). Smacznego :)

Źródło

U mnie w tym roku na wielkanocnym stole zagości babka migdałowa :) Pachnie wspaniale :) Udekorowałam lukrem z dodatkiem amaretto oraz migdałami w czekoladzie i lukrowej skorupce;)


Składniki:

  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów​

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy z migdałami, odkładamy.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt z migdałów i miksujemy. Do masy maślano - jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra smarujemy masłem, oprószamy mąką i jej nadmiar strzepujemy. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę w formie, następnie wyjmujemy na kratkę.

Lukier: Składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki). Babkę lukrujemy i dekorujemy dowolnie. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook