Sernik amaretto
Nie jestem fanką serników, ale od czasu do czasu skuszę się na wypróbowanie jakiegoś przepisu, zwłaszcza, gdy wyda mi się mocno interesujący. Ten mnie zainteresował, zatem trzeba było go przetestować :) Sernik jest bardzo delikatny, kremowy i aromatyczny. Z pewnością można go przygotować na specjalne okazje na przykład na Wielkanoc :)

Składniki:
Spód:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 80g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka likieru amaretto
- 6 ciasteczek amaretto
Masa serowa:
- 500g białego sera (ja wykorzystałam taki z wiaderka)
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml likieru amaretto
Polewa:
- 50g masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 1 ½ łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- ciasteczka amaretto lub beziki do dekoracji
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Spód: Masło roztapiamy w garnuszku, mieszamy z amaretto. Mąkę przesiewamy następnie mieszamy z migdałami i kakao. Ciasteczka kruszymy, dodajemy sypkie składniki i masło. Ucieramy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20cm wykładamy pergaminem, a dno smarujemy masłem. Wylepiamy ciastem dno i bok formy. Pieczemy 8 min. w temperaturze 180 st. C.
Masa serowa: Ser dwukrotnie mielimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę. Ucierając dodajemy ser, mąkę i amaretto. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Pieczemy ok 45 min w temp. 170 st. C. Studzimy 10 min w uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Masło rozpuszczamy z cukrem i kakao, mieszając cały czas. Zestawiamy z ognia i powoli wlewamy śmietankę mieszając. J dodałam jeszcze do polewy łyżkę amaretto. Sernik polewamy przestudzona polewą i ozdabiamy pokruszonymi (lub nie) ciasteczkami. Schładzamy. Smacznego :)


Źródło: „Polska Wielkanoc, baby, mazurki, serniki”, Wydawnictwo Oleksiejuk
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: czwartek, 04 kwiecień 2019 17:33
- Magdalena
- Odsłony: 2196
