- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2889
Na pewno już zastanawiacie się co przygotować na zbliżającą się Wielkanoc, jeśli lubicie keksy i są one nierozłącznym elementem na Waszym świątecznym stole, to polecam wypróbowanie tego przepisu. Ja generalnie nie jestem wielbicielką takich ciast, dla mnie najlepsze są kruche mazurki. Niemniej jednak ciasto smaczne, a jak ktoś jest fanem keksów to na pewno Wam będzie smakować.
Składniki:
- 100 g sułtanek
- 75 g koryntek
- 150 ml ciemnego rumu
- 210 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
- 65 g suszonych moreli, posiekanych
- 65 g suszonych śliwek, posiekanych
- 125 g kandyzowanych melonów, posiekanych (ja miałam kolorową mieszankę owoców kandyzowanych)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wieczór wcześniej sułtanki i koryntki wkładamy do miseczki i zalewamy 150 ml rumu. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na później. W misie miksera ucieramy masło. Dodajemy cukier i ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy, do połączenia. Dodajemy posiekane bakalie, namoczone rodzynki i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przekładamy do formy keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175ºC i pieczemy kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 3058
Pyszna miękka, lekko wilgotna babka rumowa. Idealna na każda porę roku:) Jeżeli macie w planach testować babki na Wielkanoc, to tą polecam z czystym sumieniem:)

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
- pół szklanki mleka
- 150 g masła lub margaryny, miękkiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, po kolei wbijamy jajka (w całości), miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypujemy przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodajemy płatki owsiane i czekoladę. Mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem (ja piekłam w keksówce) i nakładamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 3007
Jak zwykle, jak tylko uzbieram odpowiednią ilość białek wykorzystuję je na Pavlovą :) Teraz świeżych owoców brak, więc postanowiłam wypróbować wersję z wiśniami i czekoladą. Cóż, chyba Pavlovej zachwalać nie trzeba, a w połączeniu z wiśniami i czekoladą, to już wiadomo, że będzie rewelacja:) Ja użyłam po prostu wiśni drylowanych, ale można jak w oryginalnym przepisie zrobić frużeliną, dlatego podaję go w oryginale.

Składniki na bezę:
- 6 białek
- 350 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
- 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Ponadto:
- 150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Beza: Płaską blaszkę do ciasteczek smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim okrąg o średnicy 22 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodajemy octu winnego lub soku z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Masę bezową wykładamy na zaznaczony na papierze okrąg, wyrównujemy łyżką boki ku górze.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez 90 minut. Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Frużelina: W małym garnuszku mieszamy wiśnie z cukrem. Postawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka).
Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę (uważając, by nie ubijać zbyt długo i jej nie przebić).
Przygotowujemy czekoladowe rurki. W tym celu czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Płynną, rozsmarowujemy równą i cienką warstwą na stalowej blaszce lub marmurowym blacie. Kiedy czekolada zastygnie, ale jednocześnie będzie wciąż plastyczna przy pomocy ostrego stalowego przyrządu kuchennego (np. noża) formujemy rurki z czekolady: trzymając ostrą stroną do dołu, prawie pionowo, nachylając lekko do zewnątrz zeskrobujemy czekoladę z blaszki lub blatu. Mi te rurki nie wyszły, ale jeszcze muszę poćwiczyć, może następnym razem wyjdą ładniejsze :)
Wykonanie ostateczne:
Pavlovą przekładamy na paterę. Na wierzch wykładamy łyżką bitą śmietanę. Po wierzchu polewamy frużeliną wiśniową (część można zostawić, by nie było Pavlovej zbyt ciężko i podać osobno obok deseru na talerzykach). Dekorujemy rurkami z czekolady. Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2951
Przepyszna szarlotka, dodatek mąki krupczatki sprawia, że ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach. Po prostu uwielbiam takie szarlotki.

Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru pudru (z górką)
- 3 żółtka
- 250g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 2kg obranych i wydrylowanych jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu (płaskie)
- ew. cukier (w zależności od słodkości jabłek)
Dodatkowo:
- migdały w płatkach do obsypania
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło. Szatkujemy całość nożem i dodajemy resztę składników. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na co najmniej 30 minut. Ja robiłam w malakserze.
Jabłka dzielimy na dwie części. Jedną z nich kroimy w grubą kostkę, dusimy na małym ogniu (około 15min). Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia. Drugą cześć jabłek ścieramy na tarce. Dodajemy do wystudzonych, duszonych jabłek. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Tortownicę o wymiarach 26cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dno formy, wraz z bokami do wysokości około 3,5cm. Wykładamy jabłka i wyrównujemy. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce na ciasto, równomiernie rozkładamy. Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Lekko przygniatamy płatki do ciasta. Pieczemy w temp. 1800C około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia (gorąca szarlotka będzie się rozpadać). Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 3227
Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu baton kokosowy, spód z ciasteczek owsianych, nadzienie kokosowe, a wierzch z czekolady mleczno-gorzkiej. Dla nas pycha:)
Składniki:
- 2 szklanki zmielonych ciastek owsianych (jest to ok 1 opakowanie) użyłam dwa opakowania
- 1/2 szklanki masła
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
- 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
- 1 szklanka gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na temp 180 C. Ja robiłam w prostokątnej blaszce 20x30, dlatego na spód wykorzystałam dwa opakowania ciastek i dodałam odrobinę więcej masła.
W naczyniu mieszamy zmielone ciastka i roztopione masło, aż otrzymamy jednolitą, gładką masę. Nakładamy ją na dno wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy 12-15 min.
Łączymy wiórki kokosowe i mleko w małym naczyniu. Polewamy nimi upieczone ciasto, a następnie na tą warstwę nakładamy migdały. Pieczemy 15-18 min lub do momentu, kiedy migdały będą przypieczone.
Wyciągamy z piekarnika i posypujemy po wierzchu połową kostek czekolady. Można wsadzić jeszcze na chwilkę do piekarnika, aby się lekko rozpłynęła 9nie ma takiej potrzeby – szybko się rozpuszcza).
Czekamy parę minut, aż wiórki się rozpuszczą i ponownie posypujemy nimi ciasto. Ja robiłam esy-floresy;) Studzimy całkowicie w foremce. Smacznego:)


