- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2812
Przepyszna orzechowa szarlotka, rewelacyjne kruche ciasto o smaku orzechowym z dużą ilością jabłek. Po prostu pycha, kolejna do wypróbowania dla miłośników szarlotek:)

Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki zmielonych na pył orzechów laskowych ( u mnie włoskie)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 230g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- kilka łyżek soku z cytryny
- łyżka mąki kukurydzianej
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło siekamy mąką, zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajko i szybko wyrabiamy Schładzamy w lodówce.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie w poprzek w cienkie plastry. Ja kroiłam w grubsze plastry. Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, miodem, mąką i sokiem z cytryny.
2/3 ciasta schłodzonego rozwałkujemy, wykładamy dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 27cm, dociskamy do dna i ścianek. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, układamy na jabłkach tworząc kartkę lub inne wzorki:) Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180oC. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 2831
Naprawdę pyszne ciasto, wyczuwalne migdały i oczywiście maliny. Poza sezonem malinowym można użyć mrożonych. I bardzo ważne jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam.

Składniki:
- 140g mąki pszennej
- 140g mielonych migdałów (nieobranych)
- 140g cukru
- 140g masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250g malin
- cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
Wykonanie:
Maliny delikatnie płukamy (chyba, że używamy mrożonych). Wszystkie składniki poza malinami mieszamy w misce (ciasto będzie gęste). Dzielimy masę na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na dnie tortownicy o średnicy 22cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Równomiernie wysypujemy maliny. Na malinach rozprowadzamy drugą część ciasta. Ponieważ ciasto jest gęste, dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180oC. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 3603
Smaczne i wilgotne ciasto, jak dla mnie mało wyczuwalny kardamon, a uwielbiam jego aromat. Ale wszystkim smakowało, więc wypiek można uznać za udany;)

Składniki:
- 175 g suszonych daktyli, bez pestek
- świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
- 200 g masła
- 150 g jasnego cukru muscovado
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
- 200 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Daktyle siekamy na małe kawałki, wrzucamy do niedużego garnuszka, zalewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawiamy do przestudzenia.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
Do osobnego naczynia przesiewamy sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodajemy do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 4031
Delikatna, rozpływająca się w ustach, naprawdę boska. Jabłka skrojone w cieniutkie plasterki były mięciutkie, a ciasto chrupiące. Boska:) Zresztą ja uwielbiam szarlotki, więc nie mogła mi nie smakować, ale ciasto naprawdę rewelacyjne:)

Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- masło (250 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)
Składniki na masę jabłkową:
- 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety
- cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
- cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)
- bułka tarta do podsypania
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki dokładnie siekamy, szybko zagniatamy ciasto. Można je również zrobić w malakserze. Odkładamy 2/3 ciasta na spód, wykładamy nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuwamy i wstawimy do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również wkładamy do lodówki (lub do zamrażarki).
Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam do tego celu malaksera). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu i mieszamy (nie odsączamy soku).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjmujemy, posypujemy obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wykładamy jabłka, a następnie na jabłka na tarce ścieramy pozostałą część (1/3) ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypujey cukrem pudrem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasta
- Odsłony: 3097
Szybkie i smaczne ciasto piaskowe, dla tych co lubią takie ciasta będzie idealne, ja jestem miłośnikiem kruchych, ale to w połączeniu z polewą czekoladową bardzo mi smakowało:)

Składniki:
- 270g masła
- 200g miałkiego cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- kilka kropli zapachu rumowego lub cytrynowego
- 4 jajka
- 125g mąki
- 125g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g twardej czekolady
Wykonanie:
250g masła rozpuszczamy w garnuszku, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy podgrzewając. Gdy nieco ostygnie, przekładamy do salaterki i ucierając mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy przez 2 minuty. Następnie wsypujemy szczyptę soli i dodajemy zapach. Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją porcjami do ucieranego ciasta i miksujemy, aż stanie się zupełnie gładka. Przygotowujemy formę keksową, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 -180 stopni i wstawiamy ciasto na godzinę lub godzinę i kwadrans. Sprawdzamy patyczkiem. Z upieczonego ciasta patyczek wychodzi zupełnie suchy. Zostawiamy do ostygnięcia, po 5-10 min. wyjmujemy z formy.
Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pozostałym masłem. Pokrywamy polewą wierzch i boki ciasta i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego:)

Źródło: "Domowe Wypieki", Wydawnictwo Olesiejuk
