Gościmy

Odwiedza nas 128 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Przepyszna orzechowa szarlotka, rewelacyjne kruche ciasto o smaku orzechowym z dużą ilością jabłek.  Po prostu pycha, kolejna do wypróbowania dla miłośników szarlotek:)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki zmielonych na pył orzechów laskowych ( u mnie włoskie)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 230g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
  • 3-4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • łyżka mąki kukurydzianej

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło siekamy mąką, zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajko i szybko wyrabiamy Schładzamy w lodówce.

Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie w poprzek w cienkie plastry. Ja kroiłam w grubsze plastry. Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, miodem, mąką i sokiem z cytryny.

2/3 ciasta schłodzonego rozwałkujemy, wykładamy dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 27cm, dociskamy do dna i ścianek. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, układamy na jabłkach tworząc kartkę lub inne wzorki:) Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180oC. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Naprawdę pyszne ciasto, wyczuwalne migdały i oczywiście maliny. Poza sezonem malinowym można użyć mrożonych. I bardzo ważne jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam.

Składniki:

  • 140g mąki pszennej
  • 140g mielonych migdałów (nieobranych)
  • 140g cukru
  • 140g masła
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250g malin
  • cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

 Wykonanie:

Maliny delikatnie płukamy (chyba, że używamy mrożonych). Wszystkie składniki poza malinami mieszamy w misce (ciasto będzie gęste). Dzielimy masę na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na dnie tortownicy o średnicy 22cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Równomiernie wysypujemy maliny. Na malinach rozprowadzamy drugą część ciasta. Ponieważ ciasto jest gęste, dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy około 45 minut w temperaturze  180oC. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Smaczne i wilgotne ciasto, jak dla mnie mało wyczuwalny kardamon, a uwielbiam jego aromat. Ale wszystkim smakowało, więc wypiek można uznać za udany;)

Składniki:

  • 175 g suszonych daktyli, bez pestek
  • świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 150 g jasnego cukru muscovado
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
  • 200 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Daktyle siekamy na małe kawałki, wrzucamy do niedużego garnuszka, zalewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Do osobnego naczynia przesiewamy sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodajemy do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

 

Źródło

Delikatna, rozpływająca się w ustach, naprawdę boska. Jabłka skrojone w cieniutkie plasterki były mięciutkie, a ciasto chrupiące. Boska:) Zresztą ja uwielbiam szarlotki, więc nie mogła mi nie smakować, ale ciasto naprawdę rewelacyjne:)

Składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki krupczatki
  • masło (250 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 18%)

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety
  • cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
  • cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; dałam około 1/4 szklanki)
  • bułka tarta do podsypania

Wykonanie:

Zaczynamy od ciasta. Wszystkie składniki dokładnie siekamy, szybko zagniatamy ciasto. Można je również zrobić w malakserze. Odkładamy 2/3 ciasta na spód, wykładamy nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, nakłuwamy i wstawimy do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również wkładamy do lodówki (lub do zamrażarki).

Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam do tego celu malaksera). Dodajemy do smaku cukru i cynamonu i mieszamy (nie odsączamy soku).

Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjmujemy, posypujemy obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wykładamy jabłka, a następnie na jabłka na tarce ścieramy pozostałą część (1/3) ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 - 180 stopni. Po ostudzeniu posypujey cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Szybkie i smaczne ciasto piaskowe, dla tych co lubią takie ciasta będzie idealne, ja jestem miłośnikiem kruchych, ale to w połączeniu z polewą czekoladową bardzo mi smakowało:)

Składniki:

  • 270g masła
  • 200g miałkiego cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kilka kropli zapachu rumowego lub cytrynowego
  • 4 jajka
  • 125g mąki
  • 125g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g twardej czekolady

Wykonanie:

250g masła rozpuszczamy w garnuszku, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy podgrzewając. Gdy nieco ostygnie, przekładamy do salaterki i ucierając mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy przez 2 minuty. Następnie wsypujemy szczyptę soli i dodajemy zapach. Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją porcjami do ucieranego ciasta i miksujemy, aż stanie się zupełnie gładka. Przygotowujemy formę keksową, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 -180 stopni i wstawiamy ciasto na godzinę lub godzinę i kwadrans. Sprawdzamy patyczkiem. Z upieczonego ciasta patyczek wychodzi zupełnie suchy. Zostawiamy do ostygnięcia, po 5-10 min. wyjmujemy z formy.

Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pozostałym masłem. Pokrywamy polewą wierzch i boki ciasta i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego:)

Źródło: "Domowe Wypieki", Wydawnictwo Olesiejuk

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook