Gościmy

Odwiedza nas 128 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Pyszne ciasto o smaku cappuccino, czyli moje ulubione smaki kawowe. Mocno kawowy krem z serka mascarpone i bita śmietana. Jeżeli chodzi o ciasto wydaje mi się, że do tych mas jest troszkę za ciężkie. Lepiej pasowałby tu delikatny biszkopt. Ale w smaku pychota:)

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappucino:

  • 250 g serka macarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappucino (proszku)
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Na górę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 20 g kawy cappucino (proszku)

Wykonanie:

Masło ucieramy do białości. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, dodajemy do masy. Następnie wrzucamy cukier i miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijamy żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Ciasto przekładamy do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i kroimy wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka. Blaty można naponczować.

Przygotowujemy masę cappuccino. Serek mascarpone miksujemy lub mieszamy dokładnie z cappuccino. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodajemy do serka mascapone i dokładnie mieszamy. Masa gotowa.

Teraz ubijamy kremówkę na wierzch ciasta. Ubijamy ją na sztywno. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.

Wystudzone ciasto przekładamy kremem cappuccino, na wierzch wykładamy ubitą kremówkę, posypujemy cappuccino. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy w kostkę. Smacznego:)

Źródło

 

U mnie nadal malinowo:) Tym razem angielska tarta z malinami. Pyszne kruche ciasto, migdały i intensywny smak malin dzięki warstwie konfitury oraz samych malin. Po prostu rozpływa się w ustach, mimo iż wygląda jakby było bardzo zwarte i ciężkie ciasto. Tylko tak wygląda, jest bardzo delikatna:) Rewelacja.

Składniki na kruche ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, zimnego

Nadzienie:

  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 250 g bezpestkowego dżemu malinowego (u mnie konfitura malinowa z pestkami:):))
  • 250 g świeżych malin
  • 50 g migdałów w płatkach

Wykonanie:

Formę o wymiarach 30 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto kruche wkładamy do food procesora (malaksera) i miksujemy na jednolitą masę. Można oczywiście również ręcznie wyrobić ciasto. Wciskamy w dno przygotowanej formy i wyrównujemy. Podpiekamy w temperaturze 180ºC przez 20 minut, studzimy przez 5 minut.

Podczas gdy spód się podpieka przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy w garnuszku, zdejmujemy z palnika i delikatnie studzimy. Do food procesora (malaksera) wkładamy jajka, migdały, cukier i miksujemy na pastę. Oczywiście można użyć zwykłego miksera. Powoli i stopniowo wlewamy masło i miksujemy tylko do połączenia.

Dżem mieszamy, by łatwiej go było rozsmarować (moja konfitura bez problemu się rozsmarowywała) następnie rozsmarowujemy go na kruchym podpieczonym spodzie. Na warstwę dżemu układamy maliny. Na maliny wylewamy pastę migdałową, wyrównujemy. Posypujemy z wierzchu płatkami migdałów.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (po 35 minutach sprawdzić). Gotowe ciasto jest delikatnie wyrośnięte i złote. Przed pokrojeniem całkowicie wystudzić. Smacznego:)

Źródło

Brownies plus maliny połączone z waniliowym serkiem:) Czyli letni serniczek z malinami w czekoladowym cieście.

Składniki:

  • 200 gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 110 g mąki pszennej
  • 400 g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego)
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g świeżych malin (mogą być mrożone) – dałam więcej

Wykonanie:

Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) smarujemy masłem i wykładamy papierem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy.

Masło i 250 g cukru pudru miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlewamy roztopioną czekoladę, dalej miksując. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy. 3/4 mikstury wykładamy do blaszki.

W drugiej misce ucieramy ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylewamy masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylewamy resztę masy czekoladowej i układamy maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzimy w ciepłym, ale otwartym piekarniku. Smacznego :)

Źródło

 

Mam odwieczny problem z białkami, które mi często zostają. Przechowuję w zamrażalniku zanim coś z nich nie wymyślę:)  I mimo wielu poszukiwań zawsze trafiam na bezy. Jakoś nie miałam przekonania do bez, te domowe są zupełnie inne niż sklepowe;) Ale cóż stwierdziłam, że zaryzykuję z tym ciastem, które wszyscy zachwalali. Szczerze, byłam przygotowana, że mi na pewno ta beza nie wyjdzie, a tu wszystko bez problemów się udało:) Mało tego, okazało się, że to jest wyśmienite:) Idealny sposób na ciasto/deser i wykorzystanie białek. W przyszłym sezonie letnim na pewno zrobię z truskawkami:) Beza jest chrupiąca z zewnątrz i miękka jak pianka w środku:) Delikatna i rozpływajaca sie w ustach:) Mmmm:)

Składniki:

  • 6 białek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • owoce sezonowe (u mnie maliny i jagody)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Beza i tak urośnie dużo poza okrąg:) Wykładamy na niego masę białkową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku. Beza na pewno będzie popękana, na górze, nie przejmujemy się tym:)

Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy papier.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno bez cukru (beza jest wystarczająco słodka) i wykładamy na bezę. Ja odwróciłam bezę z powrotem i na górę wyłożyłam śmietanę. Dekorujemy owocami sezonowymi. Smacznego :)

Źródło

Przepyszna tarta:) Krem z białej czekolady i mascarpone w połączeniu z bitą śmietaną i jagodami, po prostu niebo w gębie:)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 130 g masła o temperaturze pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 175 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko

Krem z białej czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki likieru z białej czekolady (pominęłam)
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej

Ponadto:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego (użyłam śliwkowo-czekoladowego, bo taki akurat miałam:))
  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
  • kilka dużych pokruszonych bez

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto miksujemy w malakserze lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto owijamy w folię, lekko spłaszczamy i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Ja oczywiście nie miałam czsu tyle czekać, więc wrzuciłam na pół godzinki do zamrażalnika. Formę na tartę (z wyjmowanym dnem – u mnie bez) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ja użyłam standardowej okrągłej formy na tartę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, następnie na papier wysypujemy kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, usuwamy formę wykładając spód na paterę lub tacę.

Krem z białej czekolady: Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (nie ubijamy jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodajemy serek mascarpone, łyżka po łyżce i mieszamy szpatułką (nie miksujemy!!!). Dodajemy likier, dalej mieszając. Następnie dodajemy czekoladę, całość mieszamy szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty smarujemy dżemem jagodowym (lub innym dżemem). Na dżem wykładamy gotowy krem. Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady.

Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubijamy, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Śmietana musi być dobrze ubita, inaczej może nam wypływać z ciasta. Wykładamy ją na masę z białej czekolady, na górę wysypujemy jagody, a na jagody kruszymy bezy. Przechowujemy w lodówce. Po dłuższym pobycie w lodówce kroi się bez problemu. Naprawdę boska tarta i wcale nie taka ciężka, jak mogłoby się wydawać:) Smacznego:)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook