Gościmy

Odwiedza nas 48 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Pyszne kruche ciastka orzechowe, moje są właściwie orzechowo-migdałowe, gdyż do środka dodałam migdały a orzechy do dekoracji. Ciasteczka są pyszne, maślane, kruche, można przechowywać w metalowej puszce kilka dni, a nawet powyżej tygodnia, o ile się to uda;) Dekoracja w postaci orzechów i czekolady nie tylko dodaje uroku, ale podkręca smak :) Są urocze :) Ja zrobiłam od razu z podwójnej porcji :)

Składniki:

(na ok 30-40 ciasteczek)

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobniutko mielonych orzechów włoskich (dałam mielone blanszowane migdały)
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok 30 połówek orzechów włoskich (u mnie włoskie i pekan)

Wykonanie:

W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, mielone orzechy, cynamon i kardamon. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajko, zagniatamy gładkie ciasto. Ja oczywiście użyłam do tego celu malaksera :) Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdki/ choinki u mnie np. śnieżynki wycinamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można układać w małych odstępach – w trakcie pieczenia nie rosną. Pieczemy ok 10 – 12 min, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli będzie zbyt gęsta można dodajemy łyżeczkę mleka. Każde ciasteczko smarujemy niewielką ilością czekolady, następnie nakładamy połówkę orzecha i lekko dociskamy. Smacznego :)

Źródło

Pyszne kruche ciasteczka z nutą mandarynki i cynamonu :) Takie świąteczne smaki. Ciasteczka można przełożyć kajmakiem, czekoladowym ganache czy dżemem. U mnie kajmak i czekolada :) W święta nie może zabraknąć takich kruchych, maślanych ciasteczek. Są wspaniałe :)

Składniki:

( na ok 30 ciastek (po złożeniu) wycinanych foremkach o średnicy 5 - 6 cm)

  • 250 g mąki
  • 150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 110 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • świeżo otarta skórka z 2 mandarynek
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

Do przełożenia, wedle upodobań:

  • dżem truskawkowy
  • masa kajmakowa z puszki
  • czekoladowe ganache (30 ml śmietany kremówki 36% podgrzewamy i zdejmujemy z palnika, dodajemy 30 g posiekanej gorzkiej czekolady i odstawiamy na 2 minuty, po tym czasie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego; czekamy do zgęstnienia)

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy masło i siekamy szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy (ja użyłam malaksera). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wyłożoną matą teflonową.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Przekładamy ciasteczka wybranym nadzieniem :) Ja zrobiłam dwie wersje, jedną z kajmakiem, drugą z gorzką czekoladą (nie robiłam ganache, po prostu rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej). Kruche ciasteczka można spokojnie trzymać do tygodnia w puszkach, nic nie tracą na kruchości :) Smacznego :)

Źródło

Pyszne, kruche rogaliki ze śliwkami. Uwielbiam kruche maślane smakołyki. Rogaliki wyszły przepyszne, mimo dodatku sera w cieście pozostały kruche nawet na drugi dzień. Fantastyczne, oczywiście można wykorzystać inne owoce, z wiśniami np. też będą boskie. Przygotowuje się je naprawdę szybko :) Zdecydowanie polecam :)

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła (użyłam 200g)
  • 250 g białego sera (koniecznie mielonego!) - użyłam 200g
  • 1 i 3/4 szklanki mąki (nieznacznie zmniejszyłam)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • śliwki
  • cynamon
  • cukier puder

Wykonanie:

Śliwki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Jeśli mamy większe śliwki to kroimy na 4 części. Dodajemy około 1/2 łyżeczki cynamonu i mieszamy. Wyjdzie nam około 24 rogaliki, ja kroiłam na 16 trójkątów więc miałam więcej. W zależności od tego należy przygotować odpowiednią ilość śliwek;)

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki i zagniatamy elastyczne ciasto. Ja użyłam malaksera. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i podsypując mąką rozwałkowujemy na kształt koła (około 3 mm), każde koło tniemy na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy śliwkę i zwijamy zaczynając od szerokiego końca. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego:)

Źródło

Jeśli macie maszynkę do ciastek to warto przygotować takie ciasteczka. Ciasteczka są bardzo proste, kwestia odpowiedniego podłoża do wyciskania ciastek. Już się przekonałam, że na papier czy na matę silikonową nie chcą się przyklejać i zostają na maszynce. Należy zrobić to bezpośrednio na blaszkę nie wyłożoną papierem i wówczas wychodzą nam super wzory. To było moje pierwsze podejście do tego typu ciasteczek. Do tej pory robiłam z maszynki ciasteczka bardziej wyciskane (ciasteczka karbowane czy chocolate melting moments), a z nimi nie ma najmniejszego problemu. Chciałam jednak uzyskać te ciasteczka w różnych kształtach. Jeszcze muszę poćwiczyć wyciskanie, ale jak wiadomo praktyka czyni mistrzem :) Zatem każde kolejne będą ładniejsze :)

A smak wiadomo pyszny, jak to ciasteczka maślane :)

Składniki:

(na ok 3 blachy ciasteczek)

  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (polecam dać odrobinę mniej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 290 g mąki pszennej
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodajemy żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypujemy mąkę i miksujemy.

Masę nakładamy do maszynki do ciastek i wyciskamy wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie na papier się nie dało ;) ). Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Ja niektóre bardziej przypiekłam, kolejne partie proponuję trzymać krócej, jak piekarnik jest już mocno nagrzany to pieką się zdecydowanie szybciej ;) Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Uwielbiam kawowe słodkości, miałam ochotę zrobić coś kawowego i wymyśliłam sobie, że będą to orzeszki. Krem wyszedł boski, musiałam się powstrzymywać by nie zjeść całego przed nadziewaniem orzeszków :) Część orzeszków zanurzyłam w białej czekoladzie i posypałam kawą, ale nie wszyscy przepadają za nią (czyt. białą czekoladą;) ) więc pozostałe były bez polewy :)

Przepis na ciasto dotyczy pełnej porcji, natomiast krem połowy. Upiekłam połowę orzeszków, a drugą połowę ciasta zamroziłam na kolejny raz, krem zaś przygotowałam na tę ilość, którą upiekłam czyli ok 20-25 orzeszków.

Jeśli chcecie przygotować pełną porcję orzeszków wówczas należy podwoić ilość kremu, jeśli nie macie, aż tyle czasu (jak ja) na napełnianie kremem wszystkich orzeszków, możecie część ciasta zamrozić lub przygotować je z połowy porcji.

Oczywiście można sobie przygotowanie orzeszków podzielić na etapy, ja zazwyczaj jednego dnia piekę orzeszki, a kolejnego lub nawet po 2 dniach przygotowuję nadzienie. Kruche ciastka (puste „skorupki” ) bez nadzienia można trzymać w puszce do 7 dni, ale kto by tyle czekał:) Same są tak dobre, że mogłyby nie dotrwać :)

Składniki:

(na ok. 80 połówek/ 40 orzeszków):

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Krem kawowy:

  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki kawy mielonej

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny, żeby trochę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z ciasta odrywamy malutkie kawałki i formujemy w kuleczki. Kuleczki wkładamy do przygotowanej i nagrzanej formy. Pieczemy do ładnego zarumienienia się w maszynce do orzeszków (mam taką elektryczną, jak gofrownica). Studzimy.

Krem kawowy: Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody i studzimy.

Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę i kawę (ja dałam płyn z kawy plus 1 łyżeczką kawy, chciałam mieć ziarenka w kremie, ale można przecedzić i dać tylko przecedzoną kawę). Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki). Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Na wierzch kremu nakładamy folię spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie chłodzimy go w lodówce. Gdyby krem Wam wyszedł z jakiegoś powodu za rzadki, można do niego dodać masło (ok 100g, wcześniej utrzeć na puszysto).

Wystudzone orzeszki i schłodzony krem są gotowe do napełniania. Nakładamy krem do połówek i zlepiamy. Ja przechowywałam w lodówce, ciasto pozostaje chrupkie, a krem się nie rozpływa. Część orzeszków po schłodzeniu w lodówce zanurzyłam w białej czekoladzie (roztopionej w kąpieli wodnej) i posypałam mieloną kawą. Dla mnie bomba :) Część pozostawiłam bez polewy, oczywiście były równie pyszne. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook