Gościmy

Odwiedza nas 48 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Kruche, maślane ciasteczka, jak trafiłam na ten przepis to od razu sobie przypomniałam ciasteczka typu Cranberry Noel, z Earl Grey, czy zimowe ciasteczka z rumem:) Chodzi głównie o technikę przygotowania (nie trzeba foremek) i robi się naprawdę szybko. Po prostu rozpływają się w ustach:) A, że ja uwielbiam maślane ciasteczka to nie mogłam im się oprzeć:)

Składniki:

  • 226g miękkiego niesolonego masła
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2)
  • 1 duże żółtko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie inny aromat)
  • 3 łyżki maku
  • 50g czekolady gorzkiej

 Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy żółtko i ekstrakt. Na koniec dodajemy mąkę i mak. Wyrabiamy. Z ciasta robimy wałek i wsadzamy do lodówki na około 1,5-2 godziny (im mocniej schłodzone tym lepiej będzie się kroić). Ja zawsze wrzucam do zamrażalnika, bo zazwyczaj nie mam czasu na takie długie czekanie:)

Wałek wyciągamy z lodówki i kroimy na średniej grubości plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Pieczemy około 16-18 minut w temperaturze 165oC, aż delikatnie zarumienią się boki ciasteczek. Im cieńsze tym krócej trwa pieczenie. Studzimy na kratce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, przekładamy do woreczka foliowego lub tutki z papieru. Każde ciasteczko dekorujemy strużką czekolady. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Smacznego:)

Źródło

Pyszne krucho-drożdżowe rogaliki. Fajne, delikatne, z jednej strony lekko kruche, z drugiej puszyste:) Warto spróbować:)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

  • dowolna marmolada lub powidła (najlepiej twarda marmolada)
  • Wykonanie:

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy w lodówce na całą noc, przykryte folią.

Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinamy koło, dzielimy je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady, zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układamy je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ewentualnie lukrujemy. Z przepisu wychodzi około 40 malutkich rogalików.Smacznego:)

Pojawiłam się na Facebooku, powoli rozeznaję się w tamtym miejscu, oczywiscie zapraszam Was do zajrzenia:)

Odrobina finezji na facebooku:)

Źródło

Pyszne ciasteczka migdałowe z lukrem migdałowym. Moje ciasteczka przeznaczone były na słodkie upominki, na chrzest - stąd kolor niebiesko-biały:) Wykorzystałam poniższy przepis, który lekko zmodyfikowałam:)

Składniki:

  • 200 g  miękkiego masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
  • skórka otarta z cytryny

Lukier:

  • 250 g  cukru pudru
  • Kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
  • odrobina barwnika w proszku
  • 1 białko

Wykonanie:

Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i skórkę cytrynową i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.

Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy odrobinkę barwnika i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji, u mnie różne zawijasy:) Smacznego:)

Źródło inspiracji

Świetne:) Wyglądają super słodko, a do tego są naprawdę smaczne, dzięki galaretkom smakowym, miały naprawdę fajny smak:) Tylko poniższe proporcje są niedopasowane. Proponuję zrobić podwójną porcję ciasta i do tego zmniejszyć o połowę ilość lukru. Mi zostało bardzo dużo lukru, i tak zrobiłam po pół galaretki, bo przy pierwszym lukrze, już wiedziałam, że ciastek mi braknie. Miałam w domu, jeszcze jakieś dodatkowe petitki, więc je wykorzystałam. Fajna niespodzianka dla małych łakomczuchów:)

Składniki:

  • 1 galaretka o smaku Pink Margarita (u mnie ½ opakowania)
  • 1 galaretka o smaku Pina Colada (u mnie ½ opakowania)
  • 1 galaretka o smaku Mojito (u mnie ½ opakowania)
  • 1 galaretka o smaku Blue Curacao (u mnie ½ opakowania) 
  • 300g mąki pszennej            
  • 200g masła
  • 600g cukru pudru   (proponuję połowę)
  • 5 białek (proponuję połowę)
  • drażetki smarties/ lentilki itp. do dekoracji

Wykonanie:

Z masła, mąki i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Chowamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i wycinamy kwadraty o boku 3 cm. U mnie kwadraty i prostokąty różnej wielkości. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni do zarumienienia. Studzimy.

Lukier królewski: Białka jaja miksujemy z 500 g cukru pudru i 75 ml wody przez około 15 minut.

Lukier królewski rozlewamy do filiżanek, do każdej dosypujemy inny kolor galaretki, mieszamy widelcem, a następnie dodajemy odrobinę gorącej wody i uzupełniamy cukrem pudrem do półpłynnej konsystencji. Na wystudzonych ciasteczkach rozsmarowujemy lukier widelcem, starając się uzyskać jak najwyraźniejsze rogi. Od razu układamy na wierzchu po 4 drażetki w odpowiednim kolorze. Pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego:)

 

Źródło

 

Słodkie ciasteczka, delikatnie miękkie z mlekiem w proszku i z kawałkami białej czekolady w środku:) Do szklanki mleka na podwieczorek:)

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g białej czekolady, posiekanej

Wykonanie:

Masło ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt i miksujemy. Na końcu wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy.

Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w średnich odległościach od siebie. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook