- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 11042
Kruche, maślane ciasteczka, jak trafiłam na ten przepis to od razu sobie przypomniałam ciasteczka typu Cranberry Noel, z Earl Grey, czy zimowe ciasteczka z rumem:) Chodzi głównie o technikę przygotowania (nie trzeba foremek) i robi się naprawdę szybko. Po prostu rozpływają się w ustach:) A, że ja uwielbiam maślane ciasteczka to nie mogłam im się oprzeć:)

Składniki:
- 226g miękkiego niesolonego masła
- 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2)
- 1 duże żółtko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie inny aromat)
- 3 łyżki maku
- 50g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy żółtko i ekstrakt. Na koniec dodajemy mąkę i mak. Wyrabiamy. Z ciasta robimy wałek i wsadzamy do lodówki na około 1,5-2 godziny (im mocniej schłodzone tym lepiej będzie się kroić). Ja zawsze wrzucam do zamrażalnika, bo zazwyczaj nie mam czasu na takie długie czekanie:)
Wałek wyciągamy z lodówki i kroimy na średniej grubości plastry, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Pieczemy około 16-18 minut w temperaturze 165oC, aż delikatnie zarumienią się boki ciasteczek. Im cieńsze tym krócej trwa pieczenie. Studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, przekładamy do woreczka foliowego lub tutki z papieru. Każde ciasteczko dekorujemy strużką czekolady. Odkładamy do całkowitego zastygnięcia czekolady. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 3097
Pyszne krucho-drożdżowe rogaliki. Fajne, delikatne, z jednej strony lekko kruche, z drugiej puszyste:) Warto spróbować:)

Składniki:
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
- 8 g cukru waniliowego
Nadzienie:
- dowolna marmolada lub powidła (najlepiej twarda marmolada)
- Wykonanie:
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru robimy rozczyn i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Masło siekamy z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy w lodówce na całą noc, przykryte folią.
Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wycinamy koło, dzielimy je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę marmolady, zwijamy w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układamy je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Ewentualnie lukrujemy. Z przepisu wychodzi około 40 malutkich rogalików.Smacznego:)
Pojawiłam się na Facebooku, powoli rozeznaję się w tamtym miejscu, oczywiscie zapraszam Was do zajrzenia:)
Odrobina finezji na facebooku:)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 4104
Pyszne ciasteczka migdałowe z lukrem migdałowym. Moje ciasteczka przeznaczone były na słodkie upominki, na chrzest - stąd kolor niebiesko-biały:) Wykorzystałam poniższy przepis, który lekko zmodyfikowałam:)

Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- skórka otarta z cytryny
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- Kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- odrobina barwnika w proszku
- 1 białko
Wykonanie:
Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i skórkę cytrynową i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.
Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy odrobinkę barwnika i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji, u mnie różne zawijasy:) Smacznego:)




- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 4290
Świetne:) Wyglądają super słodko, a do tego są naprawdę smaczne, dzięki galaretkom smakowym, miały naprawdę fajny smak:) Tylko poniższe proporcje są niedopasowane. Proponuję zrobić podwójną porcję ciasta i do tego zmniejszyć o połowę ilość lukru. Mi zostało bardzo dużo lukru, i tak zrobiłam po pół galaretki, bo przy pierwszym lukrze, już wiedziałam, że ciastek mi braknie. Miałam w domu, jeszcze jakieś dodatkowe petitki, więc je wykorzystałam. Fajna niespodzianka dla małych łakomczuchów:)
Składniki:
- 1 galaretka o smaku Pink Margarita (u mnie ½ opakowania)
- 1 galaretka o smaku Pina Colada (u mnie ½ opakowania)
- 1 galaretka o smaku Mojito (u mnie ½ opakowania)
- 1 galaretka o smaku Blue Curacao (u mnie ½ opakowania)
- 300g mąki pszennej
- 200g masła
- 600g cukru pudru (proponuję połowę)
- 5 białek (proponuję połowę)
- drażetki smarties/ lentilki itp. do dekoracji
Wykonanie:
Z masła, mąki i 100 g cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Chowamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i wycinamy kwadraty o boku 3 cm. U mnie kwadraty i prostokąty różnej wielkości. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni do zarumienienia. Studzimy.
Lukier królewski: Białka jaja miksujemy z 500 g cukru pudru i 75 ml wody przez około 15 minut.
Lukier królewski rozlewamy do filiżanek, do każdej dosypujemy inny kolor galaretki, mieszamy widelcem, a następnie dodajemy odrobinę gorącej wody i uzupełniamy cukrem pudrem do półpłynnej konsystencji. Na wystudzonych ciasteczkach rozsmarowujemy lukier widelcem, starając się uzyskać jak najwyraźniejsze rogi. Od razu układamy na wierzchu po 4 drażetki w odpowiednim kolorze. Pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego:)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2439
Słodkie ciasteczka, delikatnie miękkie z mlekiem w proszku i z kawałkami białej czekolady w środku:) Do szklanki mleka na podwieczorek:)

Składniki na około 30 ciasteczek:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g białej czekolady, posiekanej
Wykonanie:
Masło ubijamy mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepujemy w miseczce, powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt i miksujemy. Na końcu wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy.
Z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w średnich odległościach od siebie. Lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)


