Gościmy

Odwiedza nas 42 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Jesteście fanami kawy albo kawowych słodkości? Ja tak :) Muszę przyznać, że te ciasteczka są zdecydowanie dla wielkich wielbicieli kawy, gdyż są ekstremalnie kawowe :) Kawowe ciasto i kawowy krem. O tak, na pewno poczujecie smak kawy :)

Składniki:

Ciasto:

  • 120g miękkiego masła
  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 1 op cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Krem

  • 50 miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Ciasteczka: Miękkie masło ucieramy chwilę z cukrem po chwili dodajemy żółtka. Mąkę , proszek do pieczenia i kawę przesiewamy przez sito i dodajemy do masła i miksujemy, aż powstaną grudki a następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Ja użyłam malaksera. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wycinamy ciasteczka, następnie układamy je na blaszce w odstępach. Pieczemy 15 minut w temp 170 stopni. Ostawiamy do ostygnięcia.

Masa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Do utartego masła dodajemy zimną kawę i miksujemy. Kremem przekładamy ciastka. Smacznego :)

Źrodło

Lubię kruche maślane smakołyki, a rogaliki należą do jednych z nich :) Nadzienie może być różne, ale ważne by były takie na jeden, dwa kęsy :) Tym razem bardzo proste trzyskładnikowe ciasto: kremowy serek śniadaniowy o neutralnym smaku w typie philadelphia, mąka i masło. Do tego do przełożenia – bardzo drobno siekane lub mielone orzechy, cukier i ewentualnie cynamon a w środku wiśnie :) Mniam :)

Składniki

(na ok. 60szt mini rogalików):

  • 200 g zimnego masła
  • 200 g serka śmietankowego o naturalnym smaku (typu philadelphia, kanapkowy)
  • 1 i 3/4 szklanki (poj. 250ml) mąki pszennej tortowej (340 g)
  • 100 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (użyłam mieszanki)
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (190 g)
  • ew. łyżka cynamonu
  • ew. gęsta marmolada lub powidła u mnie drylowane wiśnie

Wykonanie:

Orzechy mielimy w blenderze, ew. drobno siekamy.

Zimne masło kroimy na kawałki, wkładamy do dużej miski. Dodajemy serek i mąkę. Mikserem z końcówkami haki, malakserem lub ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulę, spłaszczamy ręką na kształt dysku. Wstawiamy do lodówki na 30 – 45 minut do schłodzenia.

Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, orzechy i ew. cynamon i mieszamy.

Schłodzone ciasto kroimy na cztery równe części. Na blat lub stolnicę wysypujemy 1/4 mieszanki orzechów z cukrem, usypujemy z niej koło ok. 25 – 30 cm. Na tę posypkę wykładamy utoczoną na kulę porcję ciasta. Rozwałkowujemy na koło obracając w trakcie wałkowania tak, by cała powierzchnia ciasta po jednej i drugiej stronie była pokryta posypką. Posypka wklei się w ciasto.

Koło z ciasta podzielić na cztery, następnie osiem i ostatecznie szesnaście trójkątów. Najlepiej robić to nożem do pizzy lub radełkiem do faworków. Na podstawę trójkąta (najszerszą część) nakładamy trochę marmolady lub powideł lub wiśnie. Trójkąty z ciasta zwijamy od podstawy do wierzchołka nadając mu kształt rogalika. Rogi lekko kierujemy do dołu, przy okazji je sklejając.
Powtarzamy czynności z pozostałymi częściami ciasta.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zwinięciem do góry. Blaszkę wkładamy na środkowa półkę całkowicie rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, z funkcją góra/dół przy pieczeniu pojedynczej blaszki lub z funkcją termoobieg 170 stopni przy pieczeniu dwóch na raz. Pieczemy ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Smacznego :)

Źrodło

Lubię kruche, maślane ciasteczka, upiekłam więc takie klimatyczne w wielkanocnych kształtach. To ciasto nadaje się do foremek z wzorkami, lub np. wałków z wzorem. Ciasteczka zachowują kształt, nie rosną, są kruche i smaczne :) Będzie co chrupać w Wielknaoc :)

Składniki:

(około 25 sztuk)

  • 100g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 70g mąki pszennej graham (może być dowolna, u mnie pół na pół pszenna i krupczatka)
  • 1 jajko (małe)
  • 70g cukru pudru
  • 1 szczypta soli

Opcjonalnie:

cukier waniliowy, cynamon, kakao (wg uznania)

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z jajkiem. Wsypujemy mąkę, sól i całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ja użyłam malaksera. Ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypując mąką) na grubość około 5 mm i wykrawamy z niego dowolne kształty.

(Używając wałka ze wzorem - ciasto należy najpierw rozwałkować zwykłym wałkiem, a następnie grawerowanym i dopiero później wycinać dowolne kształty – ewentualnie używamy foremek stempelkowych).

Ciasteczka układamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Pieczemy około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Smacznego :)

Źródło

Pyszne, półkruche ciasteczka. Delikatne, posypane płatkami migdałów :) Robiłam je na święta, ale niestety nie zdążyłam wrzucić przed świętami :) Nie będą przecież czekać rok, aby się tu pojawić, można je zrobić nie tylko na święta :) Proste i szybkie do przygotowania.


Składniki: 

(na ok. 50 sztuk)

  • 320 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 140 g serka homogenizowanego
  •  50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 żółtko

Ponadto:

  • 1 białko
  • 50 g posiekanych płatków migdałów
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut. Ja tradycyjnie wykorzystałam malakser, by zrobił ciasto za mnie ;) Wyjmujemy połowę ciasta. Rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Jeśli będzie klejące podsypujemy nieco mąką. Foremkami w kształcie gwiazdek wycinamy ciasteczka.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 C. Formę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gwiazdki układamy na papierze. Każdą smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy ok. 10 minut. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Można przechowywać w metalowej puszce. Smacznego:)

Źródło

Otrzymałam w prezencie wałek do ciasta z wzorami i już nie mogłam się doczekać, aby go przetestować :) Sprawdził się, wzorki widać, kształt się zachował :) A ciasteczka są oczywiście pyszne, bo kruche maślane ciasteczka zawsze są pyszne :) Lubię takie proste ciasteczka mieć na świątecznym stole, a tym razem w innym look’u ;)

Składniki:

(na ok 3 blachy ciasteczek)

  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 200 g   zimnego masła
  • 2 duże żółtka
  • aromat waniliowy - najlepiej domowy - kilka kropel

Wykonanie:

Mąkę mieszamyz cukrem pudrem, siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, zagniatamy kruche ciasto (w miarę potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody, żeby rozluźnić ciasto). Ja jak zwykle przygotowuję ciasto w robocie, wrzucam wszystkie składniki i po chwili mam już gotowe ciasto :) Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około mm i wycinamy dowolne kształty. Ciasto jest dosyć delikatne, ale nie miałam problemów z wycinaniem. Użyłam po rozwałkowaniu ciasta dodatkowego wałka z Wzorem, dzięki czemu ciasteczka mają świąteczny wygląd :) Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.

Pieczemy w temperaturze przez ok 10-12 minut w temperaturze 200°C. Wyjmujemy z piekarnika zostawiamy na blaszce na 2-3 minuty, następnie przekładamy na kratkę. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook