Gościmy

Odwiedza nas 79 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Na świątecznym stole nie może również zabraknąć (przynajmniej u mnie) drobnych słodkości czyli ciasteczek. Tak naprawdę to ja w święta tylko takie drobiazgi zjadam, na ciasteczko zawsze znajdzie się miejsce ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 60 g mielonych migdałów
  • 40 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii

Posypka do rogalików:

  • 100 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka startej laski cynamonu
  • 1 laska wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)

Wykonanie:

Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypujemy na deskę. Dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża siekamy i łączymy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Ja w tym celu tradycyjnie użyłam malaksera, to mój ekspresowy sposób na wyrabianie ciasta :) Następnie odrywając po kawałku, formujemy z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm a następnie tniemy go na krótsze części. Z każdej z nich formujemy rogalik. Tak przygotowane rogaliki układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 12-14 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowujemy posypkę. Wszystkie składniki wrzucamy do szczelnego pojemnika lub słoika. Mieszamy i trzymać zamknięte przez cały czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obtaczamy z każdej strony cukrem z cynamonem. Trzeba jedynie bardzo uważać, żeby rogaliki nam się nie pokruszyły w trakcie obtaczania, ponieważ są bardzo delikatne. 

Cukier z cynamonem i laską wanilii możemy zostawić także na później i używać do innych wypieków. Smacznego :)

Źródło

Miały być pierniczki, ale jak dla mnie to po prostu ciasteczka :) Kruche, imbirowe, maślane ciasteczka :) Świetnie się sprawdzą na świątecznym stole :)

Składniki:

(na 2 blachy)

  • 175 g mąki
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka mielonego imbiru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, rozcieramy z mąką pomiędzy palcami. Dodajemy żółtko i miód, wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody lub mleka (dodałam 1 łyżeczkę wody). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy je na grubość 5-7mm, wycinamy dowolne kształty przy pomocy foremek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy zachowując odstępy. Pieczemy przez 8 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka zostawiamy na około 1-2 minuty na blasze i przenosimy na kratkę.

Źródło

Uwielbiam maślane ciasteczka, to moje ulubione. Prostota smaku i wykonania. Te urzekły mnie dodatkowo kształtem :) Zdecydowanie można je przygotowywać razem z dziećmi, będzie to dla nich świetna zabawa. Ciasteczka są pysznie maślane, kruche i wciągające. Mój typ.

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
  • 70g pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 225g mąki
  • 3 krople ulubionego aromatu 

Wykonanie:

Potrzebne nam będą: dwa kieliszki różniej wielkości i słomka plastikowa.

Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę; dodajemy żółtko, aromat i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i dużym kieliszkiem lub literatką wycinamy kółeczka. Mniejszym kieliszkiem dociskamy każde ciasteczko, tak by otrzymać małe wgłębienie. Słomką robimy po 4 dziureczki. Układamy na blaszce, posmarowanej masłem i podsypanej mąką.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 175 stopni) i pieczemy do delikatnego zarumienienia. Smacznego :)

Źródło

Pyszne ciasteczka, kruche kakaowe ciasto z dużą ilością ziaren słonecznika oblanych karmelem :) Wciągające :)

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao

Karmel:

  • 120 g cukru
  • 60 g miodu
  • 120 g śmietany
  • 50 g masła
  • 225 g łuskanego słonecznika

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dobrze schładzamy. Następnie rozkładamy lub rozwałkowujemy na dużej natłuszczonej blaszce 35x35cm (blaszka z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Pieczemy około 10 minut. W czasie pieczenia przygotowujemy karmel. Masło, cukier, miód, śmietanę zagotowujemy, następnie dodajemy słonecznik i wszystko mieszamy. Gotowy karmel nakładamy na podpieczone ciasto (gorące). Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (lub dłużej) aż słonecznik będzie złotobrązowy. Wyjmujemy z piekarnika i po 10 minutach kroimy w prostokąty (około 4/5 cm.) lub kwadraty. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego :)

Źródło

Kruche ciasteczka z dodatkiem kawy Inki :) Proste do przygotowania, nie trzeba foremek, ani wałka :) Idealne towarzystwo kawy lub herbaty :)


Składniki:

(na ok. 30-40 sztuk)

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy zbożowej Inka (20 g)
  • 40 g mąki żytniej razowej typ 2000

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Zimne masło siekamy nożem z pozostałymi składnikami. Gdy uzyskamy konsystencje kruszonki, zagniatamy ciasto rękami. Ja użyłam malaksera. Od razu odrywamy z niego kawałeczki, robimy wałeczki i zginamy końce formując zgrabne półksiężyce. Ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie - ciastka podczas pieczenia mogą minimalnie rozejść się na boki. Blaszkę z półksiężycami wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, można dłużej.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Ciastka pieczemy przez ok. 10 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasteczka przyrumienią się od spodu. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, a po kilku minutkach, gdy stwardnieją zdejmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook