Gościmy

Odwiedza nas 50 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

W zeszłym roku testowałam rogale a’la marcińskie. W tym roku postanowiłam wykorzystać nadzienie, które wówczas zrobiłam do kruchych rogalików. Rogaliki są bardzo kruche, rozpływają się w ustach, a nadzienie też pycha – migdałowo-orzechowo-macepanowe :) Polecam, na pewno mniej czasochłonne niż przygotowanie rogali, ale jeśli macie ochotę wypróbować rogale z ciasta półfrancuskiego to wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 g masy marcepanowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy malakserze i wyrabiamy ciasto, oczywiście można również ręcznie.Ciasto wyjmujemy i zawijamy w woreczek, by nie wysychało, wkładamy do lodówki i porządnie schładzamy (2 – 3 godziny) lub całą noc. Czasami jak nie mam czasu czekać to wstawiam na jakiś czas do zamrażarki.

Nadzienie: Orzechy sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Mielimy orzechy i migdały. Masę marcepanową rozcieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy orzechy i migdały oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze mieszamy, dodajemy śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wycinamy z ciasta koło. Dzielimy jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formujemy rogaliki. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Być może zostanie Wam nadzienia, ale na pewno szybko zniknie :) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Szybkie ciasteczka z wilgotnym kokosowym wnętrzem. Doskonały sposób na wykorzystanie białek. Jeśli lubicie te ciasteczka to polecam wypróbowanie przepisu. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 4 białka średnich jajek
  • 85 g cukru (0,5 szklanki)
  • 85 g masła (mniej niż pół kostki)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy. Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać. Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem lub kładziemy papier do pieczenia. W zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (można też nakładać masę natłuszczoną łyżką do lodów). Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, ok. 15 minut – aż będą złote. Smacznego :)

Źródło

Zainteresował mnie przepis, bo prosty i ciekawy, ale rogaliki mnie nie zachwyciły, na świeżo bardzo smaczne, ale na drugi dzień już dosyć zapychające – z nadzieniem byłyby dużo lepsze. Niemniej jednak innym mogą smakować, zależy, kto co lubi, ja preferuję kruche, te są kruche na świeżo, potem lekko wilgotne (to przez banana w cieście). Być może się zdecydujecie :)

Składniki:

  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 225 g mąki pszennej
  • torebka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 70 g miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 120 g stopionego masła
  • banan
  • papier do pieczenia

Wykonanie:
Mieszamy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Wlewamy miód. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem, mieszamy z roztopionym masłem, a następnie dolewamy do mąki z miodem. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie. Obieramy banana, kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z ciastem. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wycinamy z niego 15 trójkątów. Ciasto jest lekko wilgotne i może się troszkę rwać, trzeba to zrobić delikatnie.  Każdy trójkąt rolujemy, zaczynając od szerszej strony, i wyginamy w formę rożka. Rożki układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Smacznego :)

Źródło

Kruche maślane ciasteczka :) Proste do przygotowania, smaczne, wciągające :) Zamiast golden syropu dodałam miodu, ja lubię takie ciasteczka. Można wycinać dowolne kształty, świetnie nadają się do stempelków, nie zmieniają kształtu :) Ja dodałam jeszcze śmietany, gdyż ciasto wyszło mi lekko suche/kruszące się.

Składniki:

  • 225 g masła, miękkiego
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • pół szklanki golden syropu (u mnie miód)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie śmietana

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na białą, lekką masę. Dodajemy cukier, miksujemy 3 - 5 minut, do połączenia. Dodajemy golden syrup (dałam miód), sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy.

Z ciasta lepimy kulę, schłodzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmujemy po kawałku ciasta, delikatnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosną.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Zapewne większość z Was kojarzy te ciasteczka ze sklepu :) Postanowiłam przetestować przepis na ich domową wersję, na pewno nie mają żadnych konserwantów i innych zbędnych dodatków. Ciasteczka są kruche, chrupiące lekko słodkie, smaczne same ale równie dobrze można je zjeść z dżemem czy innym dodatkiem :)

Składniki:

(na 20 - 25 ciastek)

  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych płatków owsianych
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 3 łyżki brązowego cukru  
  • 60 ml mleka (4 łyżki)

Wykonanie:

Płatki owsiane mielimy blenderem lub mikserem z ostrzami, nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy na nie klejące ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).

Wałkujemy je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinamy szklanką lub foremką ciastka (średnica około 4 - 5 cm). Wykładamy na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook