Gościmy

Odwiedza nas 98 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Wiedziałam, że będą pyszne, bo uwielbiam maślane ciasteczka. Te są z dodatkiem herbaty Earl Grey oraz z wyraźną nutą pomarańczy, dzięki dodaniu skórki pomarańczowej. Mocno wciągające, nie potrafiłam się powstrzymać i bardzo szybko zniknęły:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey (z 4 torebek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Masło ucieramy w misie miksera na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier, sól i ucieramy. Mąkę mieszamy z herbatą. Dodajemy do masy maślanej razem ze skórką z pomarańczy i miksujemy.

Z ciasta formujemy dwa długie wałki o średnicy około 3 cm. Szczelnie owijamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 45 - 60 minut. Po tym czasie uformowane ciasto ostrym nożem kroimy na plasterki grubości około 4 mm.  Kładziemy na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia, w odległości 3 cm od siebie. Pieczemy około 12  - 15 minut w temperaturze 180ºC lub do zrumienienia brzegów. Wyjmujemy i przekładamy na metalową kratkę do wystudzenia. Smacznego :)

Źródło

Kruche ciasteczka ze świeżym imbirem i sezamem, bardzo smaczne. Po pewnym czasie twardnieją, ale na drugi dzień już miękną:)


Składniki:

(na około 30 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła
  • 85 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki startego imbiru
  • ziarna sezamu do posypania

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę dokładnie miksujemy, dodajemy imbir i wodę. Wyrabiamy zwartą masę. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 5 mm. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, z wierzchu smarujemy je wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut, aż brzegi ciasteczek ładnie się zrumienią. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce do 2 tygodni – chociaż to mało realne, by tyle przetrwały;) Smacznego:)

Źródło

Bardzo smaczne, mocno orzechowe, lekko wilgotne spiralki. Pyszne i wciągające:) Bardzo szybko znikają. Nie sypałam po wierzchu cukrem, w związku z tym nie były zbyt słodkie, ale to Nam bardzo pasowało:)

Składniki na 32 spiralki:

  • 225 g masła
  • 225 g kremowego twarożku (może być twarożek zmielony jak na serniki)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 225 - 250 g mąki

Na glazurę:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • cukier granulowany do posypania (pominęłam)

Na nadzienie:

  • 115 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych
  • 75 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Przy pomocy miksera łączymy wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Lepimy kulę i dzielimy ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczamy, zawijamy w woreczek i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.

Przygotowujemy nadzienie - czyli mieszamy wszystkie składniki.

Wyjmujemy schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypujemy równomiernie połowę nadzienia. Placek dzielimy nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijamy jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach (no, chyba, że chcecie rogaliki). Po zwinięciu każdą spiralkę smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem (ja cukier pominęłam – bo miałam tylko drobny;). Analogicznie postępujemy z drugim plackiem.

Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170ºC (po upieczeniu wydawać się mogą troszkę mokre od środka, lecz po ostudzeniu 'dochodzą'). Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

 

Pyszne ciasteczka, kruche, delikatne o śmietankowym smaku i do tego zanurzone w mlecznej czekoladzie. Te przeznaczone były dla małych smakoszy, więc zrobiłam różne kształty no i musiała być czekolada, oczywiście mleczna:) Zniknęły błyskawicznie, więc smakowały:)

Składniki:

  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżka mleka
  • 100g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Z wszystkich składników (poza czekoladą) wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy przez około 30 minut, po czym wyjmujemy, rozwałkowujemy cienko (5-6mm) i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180oC, do chwili, kiedy zaczną się rumienić boki. Studzimy na kratce. Wystudzone ciasteczka maczamy w wystudzonej czekoladzie (rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej), odkładamy na folię aluminiową i czekamy, aż czekolada zastygnie. Proces ten można przyśpieszyć wkładając ciasteczka do lodówki. Smacznego:)

Źródło

Proste i szybkie do przygotowania ciasteczka waniliowe. Przyznam szczerze, że smakiem mnie nie powaliły, liczyłam na coś więcej, ale innym smakowały, a lepsze były na następny dzień, bardziej waniliowe:) Część zrobiłam z polewą z czekolady białej i mlecznej posypane orzechami (na zdjęciach), a dla dzieciaków w kształcie „szrekowego ciastka” z kolorowym lukrem (nie zdążyłam zrobić zdjęć:)).

Składniki:

  • 175 g miękkiego  masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie aromatu)
  • 375 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ewentualnie lukier, czekolada do ozdobienia

Wykonanie:

Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier i esencję i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Kiedy masa stwardnieje, wałkujemy ją na grubość 5-6 mm i wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blasze w niewielkich odstępach i pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Przechowujemy do tygodnia czasu w zamkniętej puszce.

Jeżeli chcemy je ozdobić możemy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać zygzakiem po ciasteczkach i np. posypać siekanymi orzechami. Można też zrobić lukier z białka, cukru pudru i cytryny z dodatkiem kolorowych barwników i również ozdobić dowolnie. Smacznego:)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook