Gościmy

Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Tylko trzyskładnikowe ciasteczka, bardzo kruche, lekko rozwarstwiające się, przypominają takie lekko francuskie ciasto. Jak dla mnie pyszne, lubię maślane ciasteczka, a te są wciągające. Pewnie dlatego, że są bez cukru, można ich zjeść dużo:) Propozycja na Walentynki kruche serduszka, podane z lampką białego wina;)

Składniki:

  • 200g masła
  • 250g mąki
  • 6 łyżek białego wina (najlepiej wytrawnego)

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, na ok. 2mm. Wycinamy foremkami dowolne wzory. Pieczemy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia ok. 13-15 minut, aż lekko się zarumienią. Studzimy na metalowej kratce. Posypujemy cukrem pudrem. Można przechowywać w puszce do 2 tygodni, chociaz u kogo tyle ciasteczka wytrzymają:) Smacznego:)

Źródło

Pyszne ciasteczka maślane, delikatne, rozpływające się w ustach i mocno orzechowe:) To mój ulubiony typ ciasteczek, są mocno wciągające:)

Składniki (na około 20-25 sztuk):

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 większe żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych orzechów 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajmy żółtka i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników. Następnie ciasto szybko zagniatamy dłonią i formujemy w kulę. Umieszczamy je w lodówce na kilkadziesiąt minut, (aby ułatwić sobie formowanie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy podłużne paluszki (należy pamiętać, by były wąskie, ciastka rozleją się na boki), albo inne kształty. Należy zachować odstępy pomiędzy ciastkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni (160 z termoobiegiem). Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy:) Smacznego:)

Źródło

Rozpływające się w ustach rogaliki, przepyszne, kruche i delikatne. Naprawdę rewelacyjne:) Koniecznie z twardą marmoladą, dżem w pieczeniu by wypłynął.

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada wieloowocowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz marmolady umieszczamy malakserze i wyrabiamy ciasto, oczywiście można również ręcznie.

Ciasto wyjmujemy i zawijamy w woreczek, by nie wysychało, wkładamy do lodówki i porządnie schładzamy (2 – 3 godziny) lub całą noc. Czasami jak nie mam czasu czekać to wstawiam na jakiś czas do zamrażarki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na kilka części.
Każdą z nich rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 2 mm.
Przy pomocy dużego talerza wycinamy z ciasta koło. Dzielimy jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nakładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formujemy rogaliki. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

Źródło

Jak na zimową porę roku przystało za oknami mamy biało:) Do tego śniegu za oknem będą pasować ciasteczka zwane śniegowymi kulami, a do nich filizanka ciepłej herbaty. Migdałowe ciasteczka pokryte warstwą białego puchu;) Ciasteczka są bardzo smaczne, chociaż lekko twarde. Dla mnie za słodkie, mimo że zmniejszyłam ilość cukru - można dać jeszcze mniej:)

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka miękkiego masła (200g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru (ja dałam mniej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli do smaku

Wykonanie:

Na blasze rozsypujemy płatki migdałowe, prażymy 5-6 minut w 180°C, studzimy, drobno mielemy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160°C. Masło ucieramy na pianę, stopniowo dodając ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru (można dac mniej). Mieszamy mąkę z solą i migdałami, dodajemy po łyżce do masy maślanej, miksując na niskich obrotach. Z ciasta lepimy kulki (2 cm średnicy), układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 12-15 minut. Niewiele zmieniają kształt. Wyjmujemy, zostawiamy 2 minuty na blasze, potem studzimy kilka minut na kratce. Obtaczamy w reszcie cukru pudru. Smacznego:)

Źródło

To nie pierniczki, ale ciasteczka, chociaż dzięki przyprawom korzennym smakiem mogą przypominać pierniczki. Ja nie miałam wystarczającej ilości migdałów, zastąpiłam je orzechami włoskimi. Moje ciasteczka są więc bardziej orzechowe. Ciasto niestety nie jest przyjemne w wyrabianiu:) Nieźle się namęczyłam z tym ciastem, mimo, że długo się chłodziło, rozwałkowanie go było nie lada wyczynem. Jakoś się udało i ciasteczka powstały, trzeba je pilnować w pieczeniu, bo mogą się łatwo przypalić. Aha ciasteczka przed pieczeniem powinny się suszyć ok. 12h, polecam więc zrobić wieczorem, by rano móc wstawić do piekarnika.

Składniki na całą blaszkę ciastek:

  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 250 g mielonych migdałów (u mnie razem z orzechami włoskimi)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka Kirschu lub rumu

Dodatkowo:

  • cukier, do dekoracji
  • białko, roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Migdały podprażamy na suchej patelni, do zarumienienia; odstawiamy do wystudzenia.

Do naczynia wsypujemy wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Mieszamy.

W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do suchych składników, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rum, roztopioną czekoladę i mieszamy do połączenia. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).

Kolejnego dnia ciastka smarujemy przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 - 13 minut do przesuszenia. Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Wystudzone serca smarujemy po bokach białkiem (lub wodą) zanurzamy w cukrze i dociskamy, by boki były ładnie udekorowane. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook