- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2450
Orzechowe, kruche ciasteczka. Wykorzystałam orzeszki arachidowe dzięki, którym ciasteczka zyskały mój ulubiony smak masła orzechowego ;) Ciasteczka są wciągające, ciężko im się oprzeć. Nie są zbyt słodkie, można posypać cukrem pudrem dodatkowo, ja nie miałam takiej potrzeby.

Składniki:
- 120g masła
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej+ do podsypywania
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielić)
- 1-2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Z wszystkich składników wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy przez około 30 minut, po czym wyjmujemy, rozwałkowujemy cienko (5-6mm) i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180oC, do chwili, kiedy zaczną się rumienić boki. Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło: Przepis własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 3835
Po prostu cudowne. Genialne w swej prostocie :) Wyglądają rewelacyjnie, jak prawdziwe pieczarki :) Są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. I do tego smaczne, rozpływające się w ustach, dzięki mące ziemniaczanej. Zdecydowanie polecam.

Składniki:
(na około 30 sztuk)
Ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 70 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam proszek do pieczenia)
Dodatkowo:
- kakao
Wykonanie:
Ciasto: Miękkie masło krótko ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze miksujemy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.
Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w kakao robimy wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut. Upieczone "pieczarki" wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2271
Proste ciasteczka z lukrem. Można zrobić dowolne ciasteczka, ja zrobiłam migdałowe. Tutaj chodziło o wielkanocny akcent, słodkie kròliczki dla najmłodszych.

Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- skórka otarta z cytryny
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- Kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
- odrobina barwnika w proszku
- 1białko
Wykonanie:
Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i skórkę cytrynową i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.
Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy odrobinkę barwnika i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji:) Smacznego:)

Źródło
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2275
Szybkie ciasteczka maślane z lentilkami :) Ciasteczka dla najmłodszych, kolorowe, proste i smaczne :)

Składniki:
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 300g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g kolorowych cukierków czekoladowych (typu lentilki)
Wykonanie:
Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
Na blasze kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każda kuleczkę lekko spłaszczamy i wciskamy w nią kilka kolorowych cukierków.
Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika. Smacznego J


Źródło: Pyszne 25, Wydawnictwo Znak, 2013
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2629
Jeśli lubicie imbir to te ciasteczka z pewnością przypadną Wam do gustu. Duża ilość imbiru sprawia, że są lekko pikantne. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, lecz później twardnieją. Jeśli dla kogoś z Was będą zbyt twarde zawsze można moczyć w herbacie;)

Składniki:
ok. 30 – 40 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 170 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka cukru (u mnie mniej, jasny cukier trzcinowy)
- 1/4 szklanki melasy
- 1 duże jajko
- + cukier do obtaczania ciasteczek
Wykonanie:
Mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy w średniej wielkości misce. W dużej misce mieszamy masło, cukier i melasę. Dodajemy jajko i dobrze mieszamy. Następnie mieszając stopniowo dodajemy mąkę z przyprawami (powstanie dosyć miękkie ciasto). Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (lub na całą noc). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze (u mnie również w trzcinowym) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości ok. 5-6 cm – ciasteczka ‘rozlewają’ się podczas pieczenia; jeśli w kuchni jest dosyć ciepło, wstawiajmy czekające na pieczenie ciasteczka w chłodne miejsce).
Pieczemy ciasteczka w środkowej części piekarnika przez ok. 10-12 minut (popękania nadal mają być wilgotne). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 1 minutę, następnie studzimy je na kratce. (uwaga – ciasteczka mocno twardnieją stygnąc, z piekarnika należy je wyjmować jeszcze miękkie). Przechowujemy w hermetycznym pudełku. Smacznego :)

