Gościmy

Odwiedza nas 82 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Orzechowe, kruche ciasteczka. Wykorzystałam orzeszki arachidowe dzięki, którym ciasteczka zyskały mój ulubiony smak masła orzechowego ;) Ciasteczka są wciągające, ciężko im się oprzeć. Nie są zbyt słodkie, można posypać cukrem pudrem dodatkowo, ja nie miałam takiej potrzeby.

Składniki:

  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej+ do podsypywania
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych (zmielić)
  • 1-2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Z wszystkich składników  wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy przez około 30 minut, po czym wyjmujemy, rozwałkowujemy cienko (5-6mm) i wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180oC, do chwili, kiedy zaczną się rumienić boki. Studzimy na kratce. Smacznego:)


  Źródło: Przepis własny :)

Po prostu cudowne. Genialne w swej prostocie :) Wyglądają rewelacyjnie, jak prawdziwe pieczarki :) Są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.  I do tego smaczne, rozpływające się w ustach, dzięki mące ziemniaczanej. Zdecydowanie polecam.


Składniki:

(na około 30 sztuk)

Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 małe jajko
  • 70 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (dałam proszek do pieczenia)

Dodatkowo:

  • kakao

Wykonanie:

Ciasto: Miękkie masło krótko ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy przesiane mąki z sodą oczyszczoną i dobrze miksujemy.  Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie.
Za pomocą gwintu butelki lub nakrętki, umoczonej wcześniej w  kakao robimy wgniecenia w ciastkach, imitując pieczarki. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut. Upieczone "pieczarki" wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

Proste ciasteczka z lukrem. Można zrobić dowolne ciasteczka, ja zrobiłam migdałowe. Tutaj chodziło o wielkanocny akcent, słodkie kròliczki dla najmłodszych. 

Składniki:

  • 200 g  miękkiego masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
  • skórka otarta z cytryny

Lukier:

  • 250 g  cukru pudru
  • Kilka kropel ekstraktu migdałowego (moja inwencja)
  • odrobina barwnika w proszku
  • 1białko

Wykonanie:

Ciasto: masło ucieramy z cukrem – krótko! Dodajemy jajko i skórkę cytrynową i szybko mieszamy. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym lepiej. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy kształty foremkami. Przekładamy ciasteczka na blachę do pieczenia i pieczemy ok 5-8 minut w piecu nagrzanym do 220 stopni. Studzimy.

Lukier: białko ubijamy lekko mikserem, dodajemy cukier puder i mieszamy na gładką masę. Ja robiłam dwa kolory. Dzielimy lukier na dwie miseczki i w zależności od konsystencji lukru dosypujemy cukru lub dolewamy odrobinę wody. Do jednej miseczki dodajemy odrobinkę barwnika i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest za gęsty dodajemy odrobinkę wody, jeśli za rzadki - cukru. Ilość zużytego cukru może różnić się od wilgotności i wielkości białka, podana ilość szklanka cukru jest więc ilością orientacyjną. Smarujemy ciasteczka lukrem wg własnej koncepcji:) Smacznego:)

Źródło

Szybkie ciasteczka maślane z lentilkami :) Ciasteczka dla najmłodszych, kolorowe, proste i smaczne :)

Składniki:

  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g kolorowych cukierków czekoladowych (typu lentilki)

Wykonanie:

Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę.  Ciasto zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki.

Na blasze kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każda kuleczkę lekko spłaszczamy i wciskamy w nią kilka kolorowych cukierków.

Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika. Smacznego J

Źródło: Pyszne 25, Wydawnictwo Znak, 2013

Jeśli lubicie imbir to te ciasteczka z pewnością przypadną Wam do gustu. Duża ilość imbiru sprawia, że są lekko pikantne. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, lecz później twardnieją. Jeśli dla kogoś z Was będą zbyt twarde zawsze można moczyć w herbacie;)

Składniki:

ok. 30 – 40 sztuk

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 170 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka cukru (u mnie mniej, jasny cukier trzcinowy)
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 duże jajko
  • + cukier do obtaczania ciasteczek

Wykonanie:

Mieszamy mąkę, sodę, sól i przyprawy w średniej wielkości misce. W dużej misce mieszamy masło, cukier i melasę. Dodajemy jajko i dobrze mieszamy. Następnie mieszając stopniowo dodajemy mąkę z przyprawami (powstanie dosyć miękkie ciasto). Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (lub na całą noc). Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze (u mnie również w trzcinowym) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odległości ok. 5-6 cm – ciasteczka  ‘rozlewają’ się podczas pieczenia; jeśli w kuchni jest dosyć ciepło, wstawiajmy czekające na pieczenie ciasteczka w chłodne miejsce).
Pieczemy ciasteczka w środkowej części piekarnika przez ok. 10-12 minut (popękania nadal mają być wilgotne). Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy ciasteczka na blasze przez 1 minutę, następnie studzimy je na kratce. (uwaga – ciasteczka mocno twardnieją stygnąc, z piekarnika należy je wyjmować jeszcze miękkie). Przechowujemy w hermetycznym pudełku. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook