Gościmy

Odwiedza nas 3 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Kolejne ciasteczka, o ile można je tak nazwać, które znalazły się w moich świątecznych paczuszkach. Mnóstwo bakalii zapieczonych w miodzie. Zaraz po upieczeniu miękkie, potem mocno twardnieją, ale po dłuższym czasie leżakowania znów stają się miękkie.

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • po 50 g skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 150 ml miodu
  • 200 g mąki

 
Wykonanie:
Czekoladę, migdały i orzechy siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy rodzynki, skórki owoców oraz przyprawy i mieszamy wszystko.
W rondelku mocno rozgrzewamy miód i zalewamy bakalie. Cały czas mieszając dodajemy mąkę, aż powstanie gładka masa.

Formujemy małe chlebki i układamy je na blasze, wyścielonej pergaminem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 - 200oC. Podajemy po kilku dniach leżakowania w puszce. Żeby nasze ciasteczka szybciej zmiękły oddajemy do puszki z nimi skórkę  z jabłka.



Źródło

 Jak tylko zobaczyłam je na blogu Moje Wypieki, wiedziałam, że muszę je zrobić:) Wyglądają tak słodko i do tego idealna okazja, by je zrobić:) W ramach prezentów Mikołajkowych dla tych małych i dużych były idealne:)

Polecam spróbować:) Uśmiech na twarzach obdarowanych bezcenny;)
Poza tym, że ładnie wyglądają również bardzo dobrze smakują:) Polecam:)


Składniki na około 20 sztuk:

  • 400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe itp. ja użyłam Mud Cake Mississipi )
  • 120 g serka mascarpone
  • 80 g nutelli lub masła orzechowego (sprawdziłam wariant z nutellą)

Dekoracja:

  • mleczna czekolada, około 200 g
  • czerwone groszki (ja użyłam lentilek różnokolorowych)
  • kruche paluszkowe precelki
  • cukrowe kuleczki na oczka
  • odrobina gorzkiej czekolady do dekoracji ( u mnie mieszanka białej i mlecznej)
  • łyżka oleju


Wykonanie:

Przygotować krem: mascarpone wymieszać z nutellą/masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki do lodów, uformować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by nie przykleiły się do blachy) i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.

Czekoladę roztopić z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej ( ja na bieżąco rozpuszczałam czekoladę i zużyłam mniej). Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Poukładać cake pops na blaszce patyczkami do góry i znów schłodzić przez około 15 minut. Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, roztopić ją ponownie. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Od razu, delikatnie, mocujemy poroże i noski. Po zastygnięciu mlecznej czekolady za pomocą mlecznej czekolady przyklejamy oczka a gorzką czekoladą malujemy uśmiechy.
Ja wyciągałam z zamrażalki pojedynczo, więc czekolada szybko zastygała.
Wbić patyczkami w styropian, kartonik lub poukładać 'do góry nogami' na papierze do pieczenia. Przechowywać w lodówce, choć długo wytrzymują w temperaturze pokojowej.

Poza reniferkami zrobiłam też takie oto damy;)

I jeszcze taka jedna zalotna;)

Były też kotki, ale już nie tak reprezentacyjne;) W każdym razie słodkie niespodzianki bardzo się spodobały:)

Źrodło inspiracji


Pyszne, kruche, maślane ciasteczka, takie lubię najbardziej:) Ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie, czyli już niedługo:)  Ja je piekłam troszkę wcześniej, bo jak tylko zobaczyłam przepis musiałam go wypróbować:)

Na przepis trafiłam na blogu Moje Wypieki i stamtąd też go podaję. Są bardzo proste do wykonania, ewentualnie ciasto może się troszkę kruszyć przy krojeniu (przez żurawinę), ale to kwestia dobrego noża;) Jeśli lubicie maślane ciasteczka tak jak ja, na pewno będą Wam smakować:) Polecam:)

Składniki (na około 60 sztuk ciasteczek):

  • 220 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (dałam orzechy włoskie)
  • około 100 g wiórków kokosowych (ja pominęłam, testerzy moich wypieków za nim nie przepadają;) )

Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, dodajemy mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypujemy mąkę, dokładnie miksujemy. Dodajemy żurawinę i orzechy, tym razem miksujemy krótko. Z ciasta formujemy dwa wałki około 30 cm długości. Każdy wałeksmarujemy wodą i obtaczamy w wiórkach kokosowych (ja ten etap pominęłam). Ciasto kładziemy na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owijamy. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do następnego dnia. Mi się spieszyło, więc wsadziłam na chwilkę do zamrażalnika;)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
Smacznego :)

Po prostu przepyszne, a fakt, że nie są takie słodkie sprawia, że znikają w oka mgnieniu;) Bardzo wciągają, przynajmniej mnie;)

Źródło

Bardzo dobre ciasteczka, skusiła mnie nazwa:) Wszystko, co truflowe musi być dobre:) I rzeczywiście mięciutkie i smaczne, a oryginalny wygląd jeszcze bardziej kusi do sięgnięcia po nie:) 

Składniki na ok. 15 ciasteczek (ja robiłam podwójną porcję):

  • 50 g mąki
  • 25 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 25 g miękkiego masła
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego (dałam likieru kawowego, akurat taki miałam)
  • cukier puder - do obtoczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie należy się tym przejmować, odkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), obtaczamy grubo w cukrze pudrze, kładziemy na blachę w sporych odstępach.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego :)



Źródło

Jako, że uwielbiam wszystko, co kawowe, nie mogłam przejść obok nich obojętnie:) Rzadko wyczuwam kawę w przepisach „kawowych”, mimo że jej daję zazwyczaj więcej niż jest w przepisie, a tu wreszcie poczułam ten kawowy smak:) Zdecydowanie dla smakoszy kawy, ja zamiast lukru polałam gorzką czekoladą.

Składniki:

  • pół kostki masła lub margaryny (125 g) – ja dałam masło
  • 10,5 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w granulkach, nie w płynie)
  • 22,5 dag mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posypki czekoladowej

Wykonanie:
Masło kroimy w małą kosteczkę, umieszczamy w misce a następnie dodajemy 6,5 dag cukru pudru, kawę i mąkę, oraz wbijamy jajko. Składniki mieszamy mikserem, następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Zawijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ochłodzone ciasto rozwałkujemy niezbyt cienko i szklanką wycinamy półksiężyce. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nasze ciasteczka. Pieczemy 10 - 12 minut w temperaturze 175 stopni.

Można zrobić lukier, ja polałam gorzką czekoladą. Ale podaję za źródłem przepis na lukier, bo może ktoś będzie chciał spróbować oryginalnej wersji:)

Lukier:
Resztę cukru utrzeć z sokiem z cytryny. Powstały lukier umieścić w woreczku, zrobić małą dziurkę, wycisnąć z niego lukier, zrobić dekoracje na ciasteczkach. Natychmiast oprószyć posypką (szybko gęstnieje). Smacznego :)


Źródło

 

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook