- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2455
Dosyć oryginalne ciasteczka, ciekawy smak, lawenda nie przeważa, ale ja akurat ja mocno wyczuwałam, inni mniej. Bez podpowiedzi nikt nie mógł domyśleć się głównego składnika :) Dla niektórych smakowały jak pikantne;) Mimo, że były słodkie :) Przez swój nietypowy smak są z pewnością są ciekawą propozycją, wartą wypróbowania :) A czy Wam przypadną do gustu? Ja mam mieszane uczucia :)
Składniki:
- 210 g masła (w pokojowej temp.)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy (użyłam malaksera), dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy na 5 - 7 mm plasterki. Pieczemy około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiamy odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzimy na kratce.Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2986
Kruche, maślane ciasteczka budyniowe. Testowałam na nich mój nowy stempelek z Mikołajem :) Do tych ciasteczek niestety się nie sprawdził, za słabo widoczny, ale przetestuję również na pierniczkach;) Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche, rozpływają się w ustach :) Taki Mikołajkowy prezent do kawy;)
Składniki:
(ok. 30 ciasteczek średniej wielkości)
- 125 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 110 g mąki tortowej
- 40 g budyniu śmietankowego (proszku)
- 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę i budyń, dobrze mieszamy, by składniki ładnie się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ja robiłam ciasto w robocie kuchennym, wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam, musiałam dodać łyżkę śmietany, żeby się ładnie połączyło.
Ciasto jest bardzo delikatne, ale ja nie miałam problemów z rozwałkowaniem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i foremką do ciastek wycinamy dowolne kształty. Ja wykrawałam kółka i odciskałam stempel. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 2869
Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, oblane czekoladą i obtoczone krokantem. Proste i smaczne.
Składniki:
- 90 g masła orzechowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 120 g brązowego cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki
Dodatkowo:
- 50g-100g czekolady do obtoczenia
- migdały lub krokant
Wykonanie:
W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy od połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (mogą być kuleczki lub paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam kuleczki i spłaszczałam widelcem robiąc wzorek. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (połowę ciastka) i posypujemy ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 3081
Dziś Andrzejki, właściwie jutro jest Andrzeja, ale wszelkie spotkania czy imprezy będą się w większości odbywać dziś :) Jeśli lubicie wróżby i inne andrzejkowe zabawy, polecam na spotkanie w gronie znajomych przygotować ciasteczka z wróżbą :) Jeśli chodzi o smak, to nie mają wyrazistego, są dosyć twardawe i kruche – ale ich główne przeznaczenie jest inne :)
Składniki:
(ok. 50 szt)
- 270 g mąki
- 90g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatam ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodaję troszkę mąki lub wody.
Ciasto wałkuję dość cienko (można podzielić na dwie części). Wycinamy szklanką kółka. Na każdym kółku kładziemy zrolowaną karteczkę z wróżbą i zlepiamy jak pieroga oraz formujemy rogalik.
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15–20 minut. Mniejszym rożkom wystarczy 15, większym, grubszym 20, poznacie po tym, że zaczynają się rumienić. Po wystudzeniu lekko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) I samych pozytywnych wróżb ;)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasteczka
- Odsłony: 3326
Moja wersja ciasteczek z ziarnami. Ostatnio zrobiłam ze słonecznikiem, były pyszne, chociaż dla mnie troszkę za słodkie, postanowiłam więc zrobić mniej słodką wersję;) Tym razem zrobiłam z pestkami dyni, które też uwielbiam. Znów nie mogliśmy się nimi nacieszyć, za szybko znikają :)
Składniki:
Ciasto:
- 100g cukru
- 200g masła
- 1 jajko
- 300g mąki
Wierzch:
- 1 białko
- 150g łuskanych pestek dyni
- Syrop migdałowy (można zastąpić łyżeczką cukru)
Wykonanie:
Mieszamy razem mąkę i cukier. Dodajemy posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 8-10cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC na funkcji termoobiegu (lub 200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.
W międzyczasie w misce rozbijamy białko, można widelcem, nie trzeba na sztywno Dodajemy pestki dyni , syrop/cukier i mieszamy. Słonecznik nakładamy łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika na 8-10 minut. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny na bazie tych ciasteczek.
