Gościmy

Odwiedza nas 56 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Dosyć oryginalne ciasteczka, ciekawy smak, lawenda nie przeważa, ale ja akurat ja mocno wyczuwałam, inni mniej. Bez podpowiedzi nikt nie mógł domyśleć się głównego składnika :) Dla niektórych smakowały jak pikantne;) Mimo, że były słodkie :) Przez swój nietypowy smak są z pewnością są ciekawą propozycją, wartą wypróbowania :) A czy Wam przypadną do gustu? Ja mam mieszane uczucia :)

Składniki:

  • 210 g masła (w pokojowej temp.)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy (użyłam malaksera), dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek grubości około 3 - 3,5 cm, owijamy folią, wkładamy do lodówki na 2 h (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjmujemy, kroimy na 5 - 7 mm plasterki. Pieczemy około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiamy odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzimy na kratce.Smacznego :)

Źródło

Kruche, maślane ciasteczka budyniowe. Testowałam na nich mój nowy stempelek z Mikołajem :) Do tych ciasteczek niestety się nie sprawdził, za słabo widoczny, ale przetestuję również na pierniczkach;) Ciasteczka są pyszne, delikatne, kruche, rozpływają się w ustach :) Taki Mikołajkowy prezent do kawy;) 

Składniki:

(ok. 30 ciasteczek średniej wielkości)

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu śmietankowego (proszku)
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę i budyń, dobrze mieszamy, by składniki ładnie się połączyły. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ja robiłam ciasto w robocie kuchennym, wrzuciłam wszystkie składniki i zmiksowałam, musiałam dodać łyżkę śmietany, żeby się ładnie połączyło.

Ciasto jest bardzo delikatne, ale ja nie miałam problemów z rozwałkowaniem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i foremką do ciastek wycinamy dowolne kształty. Ja wykrawałam kółka i odciskałam stempel. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego :)

Źródło

Pyszne ciasteczka z masłem orzechowym, oblane czekoladą i obtoczone krokantem. Proste i smaczne.

Składniki:

  • 90 g masła orzechowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • 50g-100g czekolady do obtoczenia
  • migdały lub krokant

Wykonanie:

W misce umieszczamy masło orzechowe i zwykłe, miksujemy od połączenia. Dodajemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Całość łączymy dłonią w kulę i odkładamy na 15 minut do lodówki. Z ciasta formujemy dowolne kształty (mogą być kuleczki lub paluszki), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja robiłam kuleczki i spłaszczałam widelcem robiąc wzorek. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Gdy ciastka ostygną, obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie (połowę ciastka) i posypujemy ulubionymi dodatkami, np. płatkami migdałów, krokantem. Smacznego :)

Źródło

Dziś Andrzejki, właściwie jutro jest Andrzeja, ale wszelkie spotkania czy imprezy będą się w większości odbywać dziś :) Jeśli lubicie wróżby i inne andrzejkowe zabawy, polecam na spotkanie w gronie znajomych przygotować ciasteczka z wróżbą :) Jeśli chodzi o smak, to nie mają wyrazistego, są dosyć twardawe i kruche – ale ich główne przeznaczenie jest inne :) 

Składniki:

(ok. 50 szt)

  • 270 g mąki
  • 90g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatam ciasto do momentu, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby dodaję troszkę mąki lub wody.

Ciasto wałkuję dość cienko (można podzielić na dwie części). Wycinamy szklanką kółka. Na każdym kółku kładziemy zrolowaną karteczkę z wróżbą i zlepiamy jak pieroga oraz formujemy rogalik.

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 15–20 minut. Mniejszym rożkom wystarczy 15, większym, grubszym 20, poznacie po tym, że zaczynają się rumienić. Po wystudzeniu lekko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) I samych pozytywnych wróżb ;)

Źródło

Moja wersja ciasteczek z ziarnami. Ostatnio zrobiłam ze słonecznikiem, były pyszne, chociaż dla mnie troszkę za słodkie, postanowiłam więc zrobić mniej słodką wersję;) Tym razem zrobiłam z pestkami dyni, które też uwielbiam. Znów nie mogliśmy się nimi nacieszyć, za szybko znikają :)

Składniki:

Ciasto:

  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 300g mąki

Wierzch:

  • 1 białko
  • 150g łuskanych pestek dyni
  • Syrop migdałowy (można zastąpić łyżeczką cukru)

Wykonanie:

Mieszamy razem mąkę i cukier. Dodajemy posiekane masło i przez chwilę rozcieramy palcami. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 4mm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy  8-10cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC na funkcji termoobiegu (lub 200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.

W międzyczasie w misce rozbijamy białko, można widelcem, nie trzeba na sztywno Dodajemy pestki dyni , syrop/cukier i mieszamy. Słonecznik nakładamy łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika na 8-10 minut. Smacznego :)

          

Źródło: Eksperyment własny na bazie tych ciasteczek.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook