Gościmy

Odwiedza nas 97 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

z lukrem królewskim. Potrzebowałam ciasteczek, na które mogłabym bez problemu nałożyć lukier po upieczeniu. Te okazały się idealne. Ciasteczka przeznaczone dla młodej gitarzystki, stąd motyw muzyczny:) Może w smaku nie są zbyt wyraziste, ale całkiem smaczne.

Składniki:

  • 3/4 kostki masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru (dałam pół, z lukrem są wystarczająco słodkie)
  • 2 jaja
  • 2 3/4 szklanki mąki (dałam 3 szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam dwie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier Royal icing

  • 1 białko jaja
  • ok. 2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Masło ucieramy z  cukrem. Dodajemy sól i wanilię, oraz kolejno jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wtedy dosypujemy stopniowo mąkę. Ucieramy do powstania gładkiego, miękkiego ciasta. Ma być miękkie, ale takie, żeby dało się z niego uformować kulę. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy mąki. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ja wsadziłam na godzinkę do zamrażalnika.

Po tym czasie rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Kładziemy na blaszce w średnich odległościach, za dużo nie rosną i pieczemy ok. 10 minut w 200 stopniach. Ciasteczka powinny być lekko zezłocone.

Dekorować możemy jedynie całkowicie wystudzone ciasteczka! Ja ciasteczka przygotowałam dzień wcześniej, lukrowałam dopiero następnego dnia.

Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z  przesianym cukrem pudrem ok. 3-5 minut. Ja cukier dodawałam stopniowo, być może nie użyjecie całego, to też zależy od wielkości białka. Konsystencję kontrolujemy w prosty sposób: lukier jest gotowy, jeśli nacięcie zrobione nożem w nim nożem znika w przeciągu 5-10 sekund. Jeśli znika szybciej - dosypujemy cukru. Jeśli wolniej - dodajemy odrobinę wody lub soku z cytryny. Ja chciałam, by lukier był biały, gdyż ciasteczka były przeznaczone na prezent komunijny, ale jeżeli chcecie, by były kolorowe można zabarwić lukier barwnikami w żelu/proszku itp. Smacznego:)

Źródło

Bardzo dobre ciasteczka:) Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie:) Idealne do popołudniowej herbatki czy mrożonej kawy w upalne dni:)

Składniki:
na ok. 45 ciasteczek

  • 210 g mąki
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 łyżki kawy zmielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Dodatkowo:

  • cukier do obtoczenia (ja użyłam mleko w proszku)

Wykonanie:

Mąkę, kakao, sól, kawę i cynamon mieszamy. W osobnej miseczce ucieramy masło z cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodajemy mąkę. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia (jest ono bardzo miękkie) i formujemy rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawijamy go w papier (lub folię) i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Przed pieczeniem wyglądają tak:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Ciasto wyciągamy z lodówki, ściągamy papier i pozostawiamy na blacie na ok. 5 minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka minut dłużej). Obtaczamy ciasto w cukrze (lub w innym zamienniku) i kroimy na plastry o grubości 5-6 mm.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 9-10 minut (ciasteczka nadal mają być lekko miękkie, gdy wyciągamy je z piekarnika). Studzimy na kratce. Przechowujemy w puszce. Smacznego:)

Źródło

Bardzo proste ciasteczka, moje ulubione maślane:) Szybkie do zrobienia i wychodzi ich naprawdę sporo:) Nie za słodkie i mocno wciągające:) Polecam:)

 Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 białko do posmarowania, gruby cukier

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie je rozwałkowujemy i wykrawamy niezbyt cienkie ciasteczka w dowolnym kształcie. Ciasteczka smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na blasze posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub po prostu wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 minut, aż będą lekko zarumienione. Przepyszne:) Smacznego:)

Źródło

Przepyszne ciasteczka. Jak tylko trafiłam na ten przepis od razu chciałam je zrobić. Są świetne, nie za słodkie, rozpływające się w ustach, czekoladowo-makowe z masą chałwową, mhmm pycha:)

Składniki:

(na 30 ciasteczek)

  • 250 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g mąki
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki maku

Masa chałwowa:

  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g pokruszonej chałwy

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy aromat, obie mąki, proszek i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak. Z każdej porcji ciasta formujemy po 30 kuleczek o średnicy ok. 2 cm, trzeba się pilnować, by były w miarę identyczne, żeby później Nam do siebie pasowały :) Układamy na przygotowanych blachach i delikatnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Troszkę zmodyfikowałam proporcje masy z oryginalnego przepisu i podaję wyżej moje. Nie dorabiałam masy, ale też nie dawałam jej zbyt dużo, pewnie dlatego mi nie zabrakło:)

Ucieramy masło z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Na upieczone ciasteczka nakładamy ok. pół łyżeczki kremu i łączymy po dwa. Można wstawić do lodówki, żeby krem stężał. Jeżeli przygotowujemy ciasteczka w cieplejsze dni, przechowujemy je w lodówce, by krem nam się nie rozpływał:) Smacznego:)

Źródło

Zastanawiałam się czy je wrzucić, bo na moich zdjęciach nie wyglądają zbyt apetycznie, ale są tak pyszne w smaku, że stwierdziłam, że warto się podzielić swoimi wrażeniami:) Dokonałam modyfikacji w oryginalnym przepisie, właściwie wykorzystałam tylko przepis na ciasto. Nadzienie zrobiłam troszkę inaczej, ale z podobnych składników. Podaje jednak wg moich modyfikacji. A pierożki są boskie, kruche i z pysznym nadzieniem:)

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła (15 dag)
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250g białego sera
  • 60g cukru pudru
  • 200g wiśni
  • 1 żółtko

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i siekamy. Dodajemy śmietanę, cukier i żółtka, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Teraz przygotowujemy nadzienie. Twarożek rozgniatamy widelcem lub mielimy, dodajemy żółtko, cukier i ucieramy. W oryginale wiśnie nakładane były osobno, ale ja wrzuciłam je od razu do serka i uzyskałam różowy serek z wiśniami. Kiedy ciasto już jest gotowe wałkujemy je i wycinamy szklanką krążki. Na każdym układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Pierożki pieczemy około 30 minut w temp. 200°C. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Źródło inspiracji

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook