- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 1681
Tym razem przepis dla tych co szukają coś lżejszego, a trudno im zrezygnować z maślanych ciasteczek :) Ta wersja jest dużo zdrowsza. Nie oszukujmy się smak nie będzie taki sam jak ciasteczek maślanych, ale są smaczne i kruche. Nie takie rozpływające się w ustach, lekko twarde, ale zębów nie połamiecie ;) Jeśli macie poniższe składniki w domu to zawsze można wypróbować coś nowego :)

Składniki:
- 350 g mąki tortowej
- 100 g masła migdałowego (zamiennie masło orzechowe niesolone)
- 100 g ksylitolu zmielonego na puder (zamiennie cukier puder)
- 1/2 puszki mleka kokosowego,( najlepiej żeby to była tłusta, gęsta część, ale niekoniecznie)
- 1 łyżka drobno zsiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- mak do posypania (pominęłam)
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i wyrabiamy ciasto za pomocą noża (lub ręcznie na stolnicy). Jeśli ciasto jest za suche (kruszy się), dolewamy troszkę mleka i ponownie miksujemy malakserem. Wkładamy ciasto do lodówki na 30-40 minut. Na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkujemy cienko połowę ciasta. Wykrawamy foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy makiem leciutko dociskając. Ja mak pominęłam. Pieczemy od razu w 180° C z termoobiegiem około 10-12 minut, aż będą rumiane. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 2709
Pyszne i szybkie ciasteczka, pełne ziaren i kruchutkie, rozpływające się w ustach :) Bardzo wciągające, i tyle wartościowych ziaren, że nie trzeba mieć wyrzutów sumienia ;)

Składniki:
- 100g mąki orkiszowej
- 100g otrębów owsianych
- 100g pestek dyni
- 3 łyżki cukru
- ½ kostki masła
- 2 łyżki nasion lnu
- 2 łyżki sezamu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy otręby owsiane, mąkę, ½ pestek z dyni, proszek do pieczenia i sól po czym dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, posypując mąką, kroimy prostokąty. Jak je robiłam za pierwszym razem to wałkowałam i wycinałam, ale proste to nie jest, więc kolejnym razem lepiłam kulki i spłaszczałam, wygodniejsze i szybsze rozwiązanie :) Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypujemy pozostałymi ziarnami (dynia, sezam, ziarna lnu). Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 160st. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)


Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 3004
Zdrowe ciasto marchewkowe, miękkie, delikatne i pełne bakalii. Z niewielka iloscią cukru. Jeśli lubicie ciasta ucierane, to powinno Wam przypaść do gustu.

Składniki:
- 3 szklanki tartej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru brzozowego ( trzcinowego)
- 4 jajka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. J?ajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami, ucierając. Wlewamy powoli olej, nie przerywając ucierania. Dodajemy marchewkę i bakalie, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 3082
Mój kolejny eksperyment ze zdrowymi ciasteczkami :) Niestety takie eksperymenty nie cieszą się u mnie zbytnim zainteresowaniem, ale się nie poddaję. Zaciekawiły mnie ciasteczka z kaszy jaglanej. Jeśli chodzi o smak nie są takie złe, ale z uwagi na fakt, że są miękkie, takie lekko wilgotne sprawiają wrażenie nie upieczonych;) Nam tak do końca nie przypadły do gustu, ale być może Wam będą smakować :) Jeśli obawiacie się takich eksperymentów proponuję zrobić z połowy porcji – tak na spróbowanie :)

Składniki:
(na ok. 25 sporych sztuk)
- ¾ szklanki kaszy jaglanej (opłukana)
- 2 banany
- ½ szklanki przecieru dyniowego*
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- rodzynki - 8 łyżek
- 2 łyżki kakao
- 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie, w zależności od oczekiwanej słodkości)
*Można zamienić na jeszcze jednego banana.
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w 3 szklankach wody przez 15 - 20 minut i studzimy. W tym czasie miksujemy ze sobą pozostałe składniki - dodajemy ostudzoną kaszę (masą powinna być gęsta).
Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Ciastka pieczemy w temp. 190 stopni C przez 30 minut. Ciastka po wyjęciu są miękkie, później też, taka ich natura ;) Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 3682
Zapewne większość z Was po świętach już patrzeć na słodkości nie może, można zatem zjeść coś lekkiego, pożywnego i mało kalorycznego :) Prosty i szybki deser na lekki podwieczorek. Teraz można użyć mrożonych owoców, w sezonie świeżych.
Składniki:
(na 3 porcje)
- mieszanka owoców (jagody, maliny, truskawki lub inne;), latem świeże owoce - ok. 400g
- banan - sztuka
- suszone daktyle (lub więcej - do smaku) - 9 sztuk
- gęsty jogurt naturalny - 9 łyżek
- miód - 3 łyżeczki
- migdały/orzechy włoskie/orzechy nerkowca - 6 łyżek
Wykonanie:
Jeśli używamy owoców mrożonych rozmrażamy je. Miksujemy owoce z bananem i daktylami. Jogurt mieszamy z miodem. Orzechy miksujemy blenderem na drobne kawałki. Nakładamy na przemian warstwę owocową - jogurtową - orzechową. Prosto i szybko :) Smacznego:)


Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec
Źródło