Gościmy

Odwiedza nas 2 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Tym razem przepis dla tych co szukają coś lżejszego, a trudno im zrezygnować z maślanych ciasteczek :) Ta wersja jest dużo zdrowsza. Nie oszukujmy się smak nie będzie taki sam jak ciasteczek maślanych, ale są smaczne i kruche. Nie takie rozpływające się w ustach, lekko twarde, ale zębów nie połamiecie ;) Jeśli macie poniższe składniki w domu to zawsze można wypróbować coś nowego :)

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej
  • 100 g masła migdałowego (zamiennie masło orzechowe niesolone)
  • 100 g ksylitolu zmielonego na puder (zamiennie cukier puder)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego,( najlepiej żeby to była tłusta, gęsta część, ale niekoniecznie)
  • 1 łyżka drobno zsiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • mak do posypania (pominęłam)

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i wyrabiamy ciasto za pomocą noża (lub ręcznie na stolnicy). Jeśli ciasto jest za suche (kruszy się), dolewamy troszkę mleka i ponownie miksujemy malakserem. Wkładamy ciasto do lodówki na 30-40 minut. Na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkujemy cienko połowę ciasta. Wykrawamy foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy makiem leciutko dociskając. Ja mak pominęłam. Pieczemy od razu w 180° C z termoobiegiem około 10-12 minut, aż będą rumiane. Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Pyszne i szybkie ciasteczka, pełne ziaren i kruchutkie, rozpływające się w ustach :) Bardzo wciągające, i tyle wartościowych ziaren, że nie trzeba mieć wyrzutów sumienia ;)


Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g otrębów owsianych
  • 100g pestek dyni
  • 3 łyżki cukru
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy otręby owsiane, mąkę, ½ pestek z dyni, proszek do pieczenia i sól po czym dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, posypując mąką, kroimy prostokąty. Jak je robiłam za pierwszym razem to wałkowałam i wycinałam, ale proste to nie jest, więc kolejnym razem lepiłam kulki i spłaszczałam, wygodniejsze i szybsze rozwiązanie :) Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypujemy pozostałymi ziarnami (dynia, sezam, ziarna lnu). Pieczemy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 160st. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk

Zdrowe ciasto marchewkowe, miękkie, delikatne i pełne bakalii. Z niewielka iloscią cukru. Jeśli lubicie ciasta ucierane, to powinno Wam przypaść do gustu.

Składniki:

  • 3 szklanki tartej marchewki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru brzozowego ( trzcinowego)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. J?ajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami, ucierając. Wlewamy powoli olej, nie przerywając ucierania. Dodajemy marchewkę i bakalie, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk

Mój kolejny eksperyment ze zdrowymi ciasteczkami :) Niestety takie eksperymenty nie cieszą się u mnie zbytnim zainteresowaniem, ale się nie poddaję. Zaciekawiły mnie ciasteczka z kaszy jaglanej. Jeśli chodzi o smak nie są takie złe, ale z uwagi na fakt, że są miękkie, takie lekko wilgotne sprawiają wrażenie nie upieczonych;) Nam tak do końca nie przypadły do gustu, ale być może Wam będą smakować :) Jeśli obawiacie się takich eksperymentów proponuję zrobić z połowy porcji – tak na spróbowanie :) 

Składniki:

(na ok. 25 sporych sztuk)

  • ¾ szklanki kaszy jaglanej (opłukana)
  • 2 banany
  • ½  szklanki przecieru dyniowego*
  • 8 łyżek wiórek kokosowych 
  • rodzynki - 8 łyżek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 - 2 łyżki  miodu (opcjonalnie, w zależności od oczekiwanej słodkości)

*Można zamienić na jeszcze jednego banana.

Wykonanie:

Kaszę gotujemy w 3 szklankach wody przez 15 - 20 minut i studzimy. W tym czasie miksujemy ze sobą pozostałe składniki - dodajemy ostudzoną kaszę (masą powinna być gęsta).

Masę nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrągłe ciasteczka. Ciastka pieczemy w temp. 190 stopni C przez 30 minut. Ciastka po wyjęciu są miękkie, później też, taka ich natura ;) Smacznego :)

Źródło

Zapewne większość z Was po świętach już patrzeć na słodkości nie może, można zatem zjeść coś lekkiego, pożywnego i mało kalorycznego :)  Prosty i szybki deser na lekki podwieczorek. Teraz można użyć mrożonych owoców, w sezonie świeżych.

Składniki:

(na 3 porcje)

  • mieszanka owoców (jagody, maliny, truskawki lub inne;), latem świeże owoce - ok. 400g
  • banan - sztuka
  • suszone daktyle (lub więcej - do smaku) - 9 sztuk
  • gęsty jogurt naturalny - 9 łyżek
  • miód - 3 łyżeczki
  • migdały/orzechy włoskie/orzechy nerkowca - 6 łyżek

Wykonanie:

Jeśli używamy owoców mrożonych rozmrażamy je. Miksujemy owoce z bananem i daktylami. Jogurt mieszamy z miodem. Orzechy miksujemy blenderem na drobne kawałki. Nakładamy na przemian warstwę owocową - jogurtową - orzechową. Prosto i szybko :) Smacznego:)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook