- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 2717
Propozycja dla tych, którzy od Nowego Roku postanowili przejść na dietę, ale ciężko im zrezygnować ze słodkości ;) Ciasteczka są pożywne, na pewno lżejsze niż kruche maślane :) Dla mnie najsmaczniejsze były świeżo po upieczeniu, były puszyste i mięciutkie, na drugi dzień były już bardziej zbite i zapychające :) Myślę, że można część mąki zastąpić żytnią lub razową, by były jeszcze zdrowsze;) Na pewno są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo proste :) A czy Wam będą smakować? Kwestia gustu ;)
Składniki:
- szklanka płatków owsianych
- szklanka otrębów pszennych
- szklanka rodzynek
- szklanka mąki
- 1 jajko
- szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
Wykonanie:
Mieszamy płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko mieszamy z sokiem jabłkowym i olejem. Wlewamy do suchych produktów i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy łyżką nieduże placuszki. Pieczemy w temp. 200st. ok. 10min, nie dłużej. Najlepsze świeżo po upieczeniu. Smacznego :)
Źródło
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 3010
Ciasteczka na mące razowej, z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą. Proste, szybkie i naprawdę smaczne.
Składniki:
(na około 25 - 30 ciastek)
- 120 g miękkiego masła
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych
- 140 g mąki razowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych), ja użyłam gorzkiej
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko, dalej ucierając. Wsypujemy resztę składników i mieszamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy łyżką.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić. Czekamy około minuty przed zdjęciem z blaszki, potem studzimy na kratce. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 2592
Propozycja na lżejsze ciasto, zdrowe i dietetyczne, bez mąki i bez cukru. Jeżeli czujecie się jeszcze ociężali po świątecznych smakołykach, to warto wypróbować to ciasto. Ciasto jest bardzo cienkie, dużo nie rośnie, bardziej przypomina batonik musli ;) Do tego jest proste i bardzo szybkie do przygotowania.

Składniki:
(na keksówkę lub mniejszą blaszkę)
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki serka homogenizowanego (lub jogurtu)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek, można też dodać trochę siekanych orzechów
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 170'C. Przed podaniem można polać serkiem serkiem homogenizowanym albo posmarować dżemem ananasowym lub morelowym. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 3087
Ciasto bananowe, takie lekko wilgotne. Smaczne i proste do przygotowania :) Przez udział mąki pełnoziarnistej, jest zbite i jak dla mnie zapychające, ale może o to chodzi, żeby nie zjeść za dużo;)
Składniki:
- 230 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 gram ciemnego kakao
- 150 gram cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 80 g
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu
- 60 ml oleju
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy keksówkę o długości 23 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia). Orzechy prażymy na patelni, a następnie siekamy. Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy jajko, jogurt, olej i ekstrakt. Dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy. Ciasta nie trzeba wyrabiać robotem. Mieszamy łyżką/ widelcem, aż do połączenia składników. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy 55 - 65 minut, aż do suchego patyczka. Studzimy na kratce przed podaniem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Zdrowsze i lżejsze słodkości
- Odsłony: 2704
Fajne ciasteczka pełne ziaren, gwarantują wciągające chrupanie:) Proste do wykonania i naprawdę smaczne:)

Składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich
- 25 g pestek słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 40 g płatków migdałowych
- 1 białko z dużego jaja
- 40 g cukru pudru
- skórka otarta z ćwiartki dużej pomarańczy (u mnie z całej)
Proporcje płatków owsianych/pestek słonecznika/dyni/migdałów można zmieniać dowolnie. Najważniejsze jest, aby na koniec w przepisie użyć około 140 g ww. mieszanki.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Na suchej patelni uprażymy osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika. Zarówno płatki jak i pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone.
Białko mieszamy z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier nakładamy po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatamy i formujemy okrągłe, płaskie „placuszki”.
Pieczemy 10-20 minut, do czasu aż Florentynki będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. Ciasteczka trzeba bardzo uważnie obserwować w czasie pieczenia! Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości ciasteczek oraz stopnia nagrzania piekarnika. Nie można dopuścić do tego, aby ciasteczka się przepiekły, bo będą gorzkawe, ani żeby były niedopieczone, bo wtedy nie będą chrupiące. Ja piekłam około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej jest wyjąć je z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, aby lekko przestygły, a następnie przełożyć je na kratkę. Smacznego:)



Strona 2 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec
