- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
- Odsłony: 2729
Pyszne trufelki, delikatne, bardzo szybko się je przygotowuje. Ze względu na nazwę idealna pora na ich przygotowanie, chociaż ja je częściej robię latem, gdyż w upałach muszę rezygnować z czekolady, a one wtedy się idealnie sprawdzają:)

Składniki:
(na 15 - 20 kuleczek)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 duża łyżka masła orzechowego (może być i nutella)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szklanka mleka w proszku (można dać trochę więcej)
Wykonanie:
Roztapiamy połowę masła na patelni, wsypujemy wiórki i zezłacamy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pozostałe masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, masłem orzechowym i aromatem waniliowym. Ucierając dodajemy wiórki kokosowe oraz dosypujemy mleko w proszku. Odrywamy kawałki masy i formujemy z nich kuleczki (jeśli kulka klei się do rąk dodajemy więcej mleka w proszku, jeśli się kruszy, więcej masła). Układamy kulki na talerzu. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem otaczamy w cukrze pudrze. Ja obtaczałam w mleku w proszku zaraz po formowaniu w kuleczki. Dzięki temu nie są za słodkie:) Smacznego :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
- Odsłony: 3216
Pyszne orzechowe, arachidowe trufelki. Pełne orzeszków ziemnych i do tego jeszcze w nich obtoczone, a dzięki skondensowanemu mleku są mięciutkie. Naprawdę smaczne.

Składniki:
- 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam słodzonego)
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej (dałam tylko gorzką)
- 200g herbatników typu Petit Buere (100g+100g)
- łyżka rumu
- 100g siekanych orzeszków arachidowych +150g do obtoczenia
Wykonanie:
Herbatniki dość drobno kruszymy. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy połowę pokruszonych herbatników, orzeszki i rum, dokładnie mieszamy. Chłodzimy około 1-2 godzin.
Po tym czasie, kiedy masa zgęstnieje, dodajemy drugą połowę herbatników (ja już nie dodawałam, bo było wystarczająco gęste) i formujemy małe kulki. Każdą z nich obtaczamy w orzeszkach. Chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
- Odsłony: 2392
Przepyszne:) Niesamowicie delikatne i mocno piernikowe. Jak zostanie Wam kawałek jakiegoś piernika lub kilka pierniczków można je spokojnie wykorzystać na przygotowanie tych pysznych trufelków. Polecam:)

Składniki:
- 2 szklanki okruszków piernikowych
- 130g mascarpone
- pół łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości)
- łyżka miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200g czekolady
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- batonik marcepanowy o wadze ok. 250g (może być w czekoladzie - ja zużyłam mniejszy).
Wykonanie:
Do okruszków dodajemy partiami mascarpone, kontrolując gęstość masy. Dodajemy miód, przyprawę i cukier puder (ilość zależy od słodkości użytego wypieku). Wszystko dokładnie mieszamy.
Batonik kroimy na niewielkie kosteczki. Z masy lepimy zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy kostkę marcepanu, ponownie formujemy. Schładzamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Każdą kulkę obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia, schładzamy. Można ewentualnie polać jeszcze białym lukrem lub czekoladą. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
- Odsłony: 3094
Pyszne pralinki o nadzieniu bananowo-orzechowym. Mocno wyczuwalne banany i masło orzechowe. Idealnie nadają się na słodki upominek:)

Składniki:
- 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
- 1/3 banana
- 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej jednolitego, bez kawałków orzechów. W zastępstwie może być również z kawałkami orzechów)
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka wysmarowujemy czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtarzamy czynność.
Banana, masło i cukier miksujemy blenderem na jednolitą masę lub rozgniatamy banana na papkę i mieszamy z masłem orzechowym i cukrem.
Nadzienie wykładamy do foremek. Z góry zalewamy resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawiamy ją na chwilę do kąpieli wodnej). Formę wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremki. Smacznego:)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
- Odsłony: 2522

Mniam pyszne czekoladki z nadzieniem z galaretek owocowych:) Robiłam je dla małoletnich smakoszy, więc chciałam wymyślić coś oryginalnego:) Mleczna czekoladka a w środku owocowa niespodzianka:) I robi się bardzo szybciutko:)
Składniki:
- 200g czekolady mlecznej
- kilka owocowych galaretek
- foremka na czekoladki
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do wybranej foremki do połowy wysokości, wkładamy po kawałku galaretki, ja miałam małe galaretki, więc wrzucałam po jednej lub po 2 połówki w różnych kolorach:) Zalewamy resztą czekolady. Następnie wstawiamy do lodówki. Jak zastygnie wyciągamy z foremek. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)
Strona 3 z 6

