Gościmy

Odwiedza nas 159 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Pyszne trufelki, delikatne, bardzo szybko się je przygotowuje. Ze względu na nazwę idealna pora na ich przygotowanie, chociaż ja je częściej robię latem, gdyż w upałach muszę rezygnować z czekolady, a one wtedy się idealnie sprawdzają:)

Składniki:

(na 15 - 20 kuleczek)

  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 kostki masła (125 g)
  • 1 duża łyżka masła orzechowego (może być i nutella)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka w proszku (można dać trochę więcej)

Wykonanie:

Roztapiamy połowę masła na patelni, wsypujemy wiórki i zezłacamy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Pozostałe masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, masłem orzechowym i aromatem waniliowym. Ucierając dodajemy wiórki kokosowe oraz dosypujemy mleko w proszku. Odrywamy kawałki masy i formujemy z nich kuleczki (jeśli kulka klei się do rąk dodajemy więcej mleka w proszku, jeśli się kruszy, więcej masła). Układamy kulki na talerzu. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem otaczamy w cukrze pudrze. Ja obtaczałam w mleku w proszku zaraz po formowaniu w kuleczki. Dzięki temu nie są za słodkie:) Smacznego :)

Źródło

Pyszne orzechowe, arachidowe trufelki. Pełne orzeszków ziemnych i do tego jeszcze w nich obtoczone, a dzięki skondensowanemu mleku są mięciutkie. Naprawdę smaczne.

Składniki:

  • 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam słodzonego)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej (dałam tylko gorzką)
  • 200g herbatników typu Petit Buere (100g+100g)
  • łyżka rumu
  • 100g siekanych orzeszków arachidowych +150g do obtoczenia

Wykonanie:

Herbatniki dość drobno kruszymy. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Do masy dodajemy połowę pokruszonych herbatników, orzeszki i rum, dokładnie mieszamy. Chłodzimy około 1-2 godzin.

Po tym czasie, kiedy masa zgęstnieje, dodajemy drugą połowę herbatników (ja już nie dodawałam, bo było wystarczająco gęste) i formujemy małe kulki. Każdą z nich obtaczamy w orzeszkach. Chłodzimy kilka godzin (najlepiej całą noc).  Smacznego :)

 

Źródło

Przepyszne:) Niesamowicie delikatne i mocno piernikowe. Jak zostanie Wam kawałek jakiegoś piernika lub kilka pierniczków można je spokojnie wykorzystać na przygotowanie tych pysznych trufelków. Polecam:)

Składniki:

  • 2 szklanki okruszków piernikowych
  • 130g mascarpone
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości)
  • łyżka miodu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200g czekolady
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • batonik marcepanowy o wadze ok. 250g (może być w czekoladzie - ja zużyłam mniejszy).

Wykonanie:

Do okruszków dodajemy partiami mascarpone, kontrolując gęstość masy. Dodajemy miód, przyprawę i cukier puder (ilość zależy od słodkości użytego wypieku). Wszystko dokładnie mieszamy.

Batonik kroimy na niewielkie kosteczki. Z masy lepimy zgrabne kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy kostkę marcepanu, ponownie formujemy. Schładzamy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Każdą kulkę obtaczamy w czekoladzie, układamy na papierze do pieczenia, schładzamy. Można ewentualnie polać jeszcze białym lukrem lub czekoladą. Smacznego:)

Źródło

 

Pyszne pralinki o nadzieniu bananowo-orzechowym. Mocno wyczuwalne banany i masło orzechowe. Idealnie nadają się na słodki upominek:)

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 1/3 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej jednolitego, bez kawałków orzechów. W zastępstwie może być również z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżka cukru

Wykonanie:

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzelka wysmarowujemy czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtarzamy czynność.

Banana, masło i cukier miksujemy blenderem na jednolitą masę lub rozgniatamy banana na papkę i mieszamy z masłem orzechowym i cukrem.

Nadzienie wykładamy do foremek. Z góry zalewamy resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawiamy ją na chwilę do kąpieli wodnej). Formę wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z foremki. Smacznego:)

Źródło

Mniam pyszne czekoladki z nadzieniem z galaretek owocowych:) Robiłam je dla małoletnich smakoszy, więc chciałam wymyślić coś oryginalnego:) Mleczna czekoladka a w środku owocowa niespodzianka:) I robi się bardzo szybciutko:)

Składniki:

  • 200g czekolady mlecznej
  • kilka owocowych galaretek
  • foremka na czekoladki

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do wybranej foremki do połowy wysokości, wkładamy po kawałku galaretki, ja miałam małe galaretki, więc wrzucałam po jednej lub po 2 połówki w różnych kolorach:) Zalewamy resztą czekolady. Następnie wstawiamy do lodówki. Jak zastygnie wyciągamy z foremek. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny:)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook