Gościmy

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Wielkanocne muffinki, żółte kurczaczki:) Wyglądają słodko, a przygotowuje się bardzo szybko. Pieczemy ulubione muffinki, odrobina kremu, kokos i drobne dodatki:) Będą fajną dekoracją wielkanocnego stołu. Żółty kokos przygotowujemy z odrobiną barwnika, warto to zrobić dzień wcześniej.

Składniki na ulubione muffinki (na przykład te):

  • 265 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)
  • cukier puder do oprószenia 

Dodatkowo:

  • 100g kokosu
  • odrobinażótego barwnik (u mnie w proszku)
  • 250g serka mascarpone
  • cukier waniliowy z prawdziwej wanilii (do smaku)
  • draże/ rodzynki na oczka
  • czerwona galaretka na dzióbek (u mnie marchewka)

Wykonanie:

Dzień wcześniej odrobinę żółtego barwnika rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, wrzucamy kokos, mieszamy i wysypujemy na papier do wysuszenia.

Przygotowujemy muffinki: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem. Kawę zalewamy 200 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, schłodzoną kawę, mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Studzimy. 

Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym do smaku. Ostudzone muffinki smarujemy kremem mascarpone, posypujemy kokosem, robimy oczka i dzióbek i gotowe:) Smacznego:)

Źródło inspiracji

 

Muffinki z nadzieniem chałwowym z lekką nutką kawową i pysznym kremem na bazie serka mascarpone i chałwy:) Mega pyszna bomba kaloryczna:)

Składniki na muffiny:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 12 kawałków chałwy (batonik 100 g)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru - pudru
  • 100 g chałwy

Wykonanie:

W jednej misce umieszczamy wszystkie składniki suche i mieszamy. W drugiej umieszczamy mokre, mieszamy trzepaczką, wlewamy do suchych i mieszamy. Nakładamy do foremek 1 łyżkę ciasta, jeden kawałek chałwy i drugą łyżkę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem - pudrem. Chałwę rozdrabniamy widelcem i łączymy z serkiem mascarpone. Dodajemy do śmietany i dokładnie mieszamy mikserem. Krem nakładamy do szprycy i dekorujemy babeczki. Smacznego:)

Źródło

Pyszne muffinki, zjadłam od razu kilka jeszcze ciepłych, bo najlepsze są cieplutkie:) Kawa mało wyczuwalna, bardziej są czekoladowe:) I idealnie odchodzą od papilotek, nawet na ciepło:)

Składniki (na 12 sztuk):

  • 265 g mąki
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej (ja użyłam groszków czekoladowych)
  • cukier puder do oprószenia 

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem. Kawę zalewamy 200 ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, schłodzoną kawę, mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Po przestudzeniu muffinki posypujemy przesianym cukrem pudrem. Smacznego:)

 

Źródło

Pyszne muffinki z borówkami i migdałową kruszonką, właściwie mimo sporej ilości migdałów kruszonka nie jest mocno migdałowa, ale całość bardzo fajnie się komponuje:)

Składniki:

(na 12 sztuk)

  • 260 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 gbrązowego cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 210 ml mleka kokosowego
  • 100g borówek

Migdałowa kruszonka:

  • 30 g zimnego masła
  • 30 gcukru
  • 60 gmielonych migdałów

(wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy między palcami)

Wykonanie:

Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, wiórkami i cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się ich. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do papilotek (na 2/3 wysokości), na wierzchu posypujemy każdą babeczkę kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego:)

Źródło

 

Wszystko, co lubię: czekolada, masło orzechowe, kruche ciasto i orzechy a dla przełamania słodyczy konfitura malinowa:) Czyli mój eksperyment babeczkowy;) Ciasto możecie zrobić z ulubionego przepisu, u mnie tym razem migdałowe babeczki. Dla leniwych lub zapracowanych: można użyć gotowych babeczek, wiem, że są takie w sprzedaży.

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki
  • 85 g zmielonych migdałów (można zastąpić mąką jak nie macie)
  • 85 g cukru pudru
  • 85 g masła
  • 2 średniej wielkości żółtka
  • ewentualnie- kilka kropel aromatu migdałowego
  • miękkie masło do wysmarowania foremek
  • folia aluminiowa, suche ziarna fasoli (lub inny rodzaj obciążenia)

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy ok. ½ opakowania
  • masło orzechowe – kilka łyżek
  • konfitura malinowa – kilka łyżek
  • orzechy włoskie posiekane - garść

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z migdałami i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem razem z mąką. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Do ciasta możemy dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Jeśli będzie zbyt suche możemy dodać do niego łyżkę zimnej wody bądź śmietany. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. 

Foremki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy kółka większe od foremek i wylepiamy nimi foremki. Do każdej wkładamy kawałek foli aluminiowej, obciążamy 3-4 ziarnami fasoli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 7-8 minut. Następnie zdejmujemy folię i fasolę i pieczemy dalej 3-4 minuty lub dłużej, aż spody ładnie się przyrumienią. Babeczki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z foremek. 

A teraz napełnianie babeczek:) Do każdej babeczki nakładamy łyżeczkę lub pół łyżeczki konfitury malinowej, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, na do kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kremem czekoladowym. Jeżeli krem jest bardzo gęsty może się trochę trudniej rozsmarowywać, można ewentualnie roztopić tabliczkę czekolady i zalać nasze babeczki. Dekorujemy dowolnie np. startą białą czekoladą. Smacznego:)

Źródło: Ciasto stąd, a reszta to eksperyment własny:)

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook