Gościmy

Odwiedza nas 172 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Ostatnio otrzymałam w prezencie sporo śliwek, jedliśmy codziennie, ale trzeba je było dodatkowo wykorzystać. Zrobiłam wiec na szybko muffinki z dodatkiem śliwek i porzeczek. Dzięki owocom muffinki pozostały wilgotne również na drugi dzień, a dzięki kruszonce, którą uwielbiamy były naprawdę pyszne :)

Składniki:

  • mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki – u mnie mieszanka orkiszowej i owsianej
  • cukier 1/2 szklanki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1  i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka pokrojonych śliwek (u mnie również porzeczki)

Kruszonka:

  • 50g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego (dałam waniliowy)

Wykonanie:


Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jaja z kefirem olejem i miodem. Łączymyy zawartość obu misek, mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy śliwki i porzeczki, delikatnie mieszamy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości.

Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku, gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodajemy mąkę, gdy zbyt sucha - masła. Posypujemy kruszonką babeczki. Pieczemy w 200stC około 20 minut. Smacznego :)

 Źródło

Proste, smaczne i zdrowe babeczki z dodatkiem płatków owsianych i mąki żytniej. Jak dla mnie najlepsze na ciepło, na drugi dzień muffinki z reguły są bardziej suche i zapychające.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki żytniej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 100g rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po szczypcie soli i cynamonu

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon, po czym mieszamy wszystko dokładnie. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. Wlewamy miksturę do suchych składników, dodajemy rodzynki i mieszamy.

Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczmy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. C. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

 

Źródło: „Jeść zdrowo” Wydawnictwo Olesiejuk 

Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną. Jeśli nie przepadacie za przygotowywaniem babeczek (można sobie upiec je wcześniej i trzymać do tygodnia w metalowej puszce) to można kupić w sklepie gotowe, wówczas wystarczy przygotować szybki krem i mamy pyszne babeczki gotowe w krótkim czasie :) Miałam zrobić krem śmietankowo-truskawkowy, ale stwierdziłam, że mus będzie wyraźniejszy. Bitą śmietanę położyłam na wierzchu dzięki temu dwukolorowe babeczki ładnie się prezentowały :) Miałam 24 małe babeczki, jak Wam zostanie musu lub śmietany wykorzystacie w inny sposób :)

Składniki:

Babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Mus truskawkowy:

  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka żelatyny

Bita śmietana:

  • 100-200 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • ½  opakowania śmietanfixu

Dodatkowo:

  • kilka truskawek
  • starta czekolada do dekoracji

Wykonanie:

Przygotowujemy babeczki:Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, wiec użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

W ciepłe, a tym bardziej upalne dni można skorzystać z gotowych babeczek. Wówczas przygotowujemy tylko krem i babeczki mamy dużo szybciej:)

Mus truskawkowy:Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej wody, jeśli ciężko się miesza:) Dodajemy do musu truskawkowego i czekamy, aż zacznie tężeć. Jeśli widzimy, że mus ładnie gęstnieje możemy go wlać na dno babeczek. I zostawiamy do całkowitego zastygnięcia, ja włożyłam do lodówki na czas ubijania śmietany.

Bita śmietana: Ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i śmietanfix. Przekładamy śmietanę do rękawa cukierniczego i nakładamy na babeczki, dekorujemy truskawkami i tartą czekoladą. Możemy podawać od razu lub jeszcze wstawić do lodówki by się schłodziły. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

W takie dni jak dziś zdecydowanie polecam wykorzystanie gotowych, sklepowych babeczek. Ja nie uruchamiam piekarnika w takie dni :) Poza upałami możecie je sobie upiec :) Babeczki są pyszne, krem jest intensywnie miętowy, a dla podkręcenia smaku warto dodać jakieś kwaśne owoce do dekoracji.

Składniki:

Na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 Krem miętowy:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru (zwykłego)
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • kilka listków świeżej mięty
  • opcjonalnie zielony barwnik
  • 50g miękkiego masła

 Owoce do dekoracji:

  • Jagody, nektarynki (lub inne ulubione)

Wykonanie:

Przygotowujemy babeczki:  W upał polecam gotowe :) 

Składniki ciasta siekamy i szybko zagniatamy. Wsadzamy do schłodzenia do lodówki na około 2 godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto podsypując oszczędnie mąką, większą szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Ja robiłam w mniejszych foremkach, wiec użyłam mniejszej szklaneczki. Każdą przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem lub fasolą (jest to konieczne - w innym przypadku nie uzyskamy kształtu miseczki, bo babeczki Nam urosną i nie będzie miejsca na nadzienie:)). Pieczemy w temp. 200oC przez 15-20 minut, po czym usuwamy pergamin i fasolę - pieczemy do zrumienienia. Studzimy na kratce.

Krem: Świeżą miętę drobno rwiemy. 250 ml mleka zagotowujemy do wrzenia, zdejmujemy z palnika, dodajemy miętę, mieszamy do jej przykrycia, nakładamy pokrywkę, pozostawiamy do zaparzenia i wystudzenia. Po tym czasie mleko odcedzamy, listki dobrze odciskamy z mleka (wykręcamy i wyrzucamy). 

Do rondelka (najlepiej o grubym dnie) wsypujmy cukier, dodajmy żółtka i mieszamy dokładnie. Stawiamy na małym ogniu, wsypujmy mąkę. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko miętowe (robimy to powoli i uważamy, żeby nie powstały grudki). Gotujmy na małym ogniu (cały czas mieszając) tak długo, aż krem zgęstnieje (kilka-kilkanaście minut). Studzimy. Można dodać barwnik zielony i dokładnie wymieszać. 

Miękkie masło miksujemy na gładki krem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń, aż ładnie się połączą. Gotowym kremem napełniamy babeczki i dekorujemy owocami.

Przechowujemy w lodówce do momentu podania, babeczki miękną od kremu, trzymając poza lodówką szybciej wchłoną wilgoć i zbyt zmiękną. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Muffinki z mąki kukurydzianej z borówka amerykańską. Są mięciutkie, nawet na drugi dzień. Dodałabym mniej cukru, bo jak dla mnie troszkę za słodkie, na szczęście borówka wyrównywała smaki ;) I tradycyjnie jak to przy muffinkach, są bardzo proste i szybkie do przygotowania :)

Składniki:

(na 12 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g żółtej mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (dodałam 100g, a i tak były za słodkie:))
  • 125 ml oleju
  • 125 ml maślanki lub kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 100 g borówki amerykańskiej (można więcej)

Wykonanie:

W miseczce mieszamy składniki suche: mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek, sodę, cukier. W drugiej mieszamy składniki płynne: olej, maślankę, jajko. Łączymy zawartość obu naczyń i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Wsypujemy połowę borówek i mieszamy.

Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto dzielimy między 12 foremek, do połowy lub ¾ wysokości. Wierzch posypujemy pozostałymi borówkami, po 3-4 sztuki na każdą muffinkę. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Błękitne skarby lata!

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook