Gościmy

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Na Mikołajki można przygotować w ramach smakołyków mikołajkowe czapeczki:) Pyszne babeczki (dowolne ulubione muffinki np. cytrynowe z makiem) z puszystym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Fajnie się prezentują, zdjęcia nie oddają ich rzeczywistego uroku, niestety nie to światło. Polecam taki słodki upominek mikołajkowy:)

Składniki:

(na 12 babeczek)

  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 165 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 3 łyżki mleka

Krem:

  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • śmietanfix
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik
  • amaretto do smaku

Do dekoracji:

  • białe draże
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy.  W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i miksujemy.

Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy, następnie dodajemy mascarpone, amaretto, śmietanfix i barwnik i krótko miksujemy. Na wystudzone muffinki szprycą nakładamy krem, z draży robimy pomponiki i obsypujemy kokosem brzegi czapek:) Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny,  babeczki na bazie tego przepisu, a inspiracja stąd.

 

Rewelacyjne babeczki cytrynowe z orzeźwiającym kremem porzeczkowym. Krem jest idealny, nie ma obawy, że się rozpłynie jak bita śmietaną:) Nawet po długim pobycie poza lodówką świetnie się trzymały. Jak dla mnie krem idealny:) Frużelinę do kremu trzeba zrobić dzień wcześniej. Pyszne:)

Składniki na 12 babeczek:

  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 165 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki suchego maku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 3 łyżki mleka

Krem porzeczkowy do babeczek:

  • 375 g mascarpone (1,5 opakowania), schłodzonego
  • frużelina porzeczkowa (całość), schłodzona, przepis poniżej,

Frużelina porzeczkowa:

  • 250 g porzeczek czarnych lub czerwonych, lub ich mieszanki (świeżych lub mrożonych) –u mnie tylko czerwone
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Wykonanie:

Frużelinę przygotowujemy dzień wcześniej: W małym garnuszku mieszamy porzeczki z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Przecieramy przez sitko. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owocowego puree, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną puree z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia, możemy przygotować babeczki:) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy.  W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i miksujemy.

Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krem: Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. 

Gotową masę porzeczkową umieszczamy w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną. Krem wyciskamy na wystudzone babeczki i dekorujemy owocami. Możemy podawać od razu lub po pobycie w lodówce, kiedy krem już fajnie zgęstnieje:) Smacznego :)

Źródło

Pyszne kruche, maślane babeczki z nadzieniem z serka homogenizowanego i pysznej galaretki o smaku Pina Colady z dodatkiem soczystych truskawek. Jak to z babeczkami bywa trochę czasochłonne, ale warto. Uwaga. Poniżej podaję przepis w oryginale, jednak u mnie z poniższego przepisu wyszło 12 mini babeczek +10 średnich, a nadzienia mi zostało jeszcze na kilka dodatkowych – reszta serniczków była w pucharkach. Proponuję zatem, albo zwiększyć proporcje ciasta albo zmniejszyć nadzienia.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g mąki
  • 125g masła
  • 50g cukru
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 2 szt. Serka homogenizowanego po 175g
  • 1 galaretka o smaku Pina Colady

Dodatkowo:

  • truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, przestudzoną mieszamy z serkami i odstawiamy do lodówki.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, siekamy razem z masłem i żółtkami. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy więcej mąki. Ja robiłam w malakserze, dodałam łyżkę śmietany.

Gotowe ciasto zawijamy w papier śniadaniowy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinając foremką kółka i wykładamy nimi foremki na babeczki. Foremki odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach wykładamy każdą babeczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a do środka nasypujemy suchą fasolę lub inny obciążnik.

Pieczemy babeczki w 180°C przez 15 minut z fasolką, później ją wyrzucamy i pieczemy ciasto, aż się zarumieni. Studzimy. Zimne babeczki napełniamy tężejącą masą serową, w środek wciskamy po truskawce i odstawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego:)

Źródło

Intrygujące w smaku, ciekawe, lekko kwaskowate, a jednocześnie migdałowo słodkie tartaletki. Urocze i naprawdę pyszne, warto je wypróbować. Poniższe proporcje wystarczyły mi na 12 mini tartaletek (forma na mini muffinki) i 2 większe tartaletki. Generalnie powinna być forma na 12 płaskich ciastek. Na zwykłe muffinki będzie za głęboka.

Składniki:

  • 125g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżka skórki startej z limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 25g mielonych migdałów

Lukier:

  • 50g przesianego cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

Odsypujemy 5 łyżek mąki i odkładamy 3 łyżeczki masła na później. Resztę mąki i masła rozcieramy w misce opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Dodajemy skórkę z limonki, dolewamy sok i wyrabiamy gładkie ciasto. Ja zrobiłam w malakserze i zajęło mi to krótką chwilkę:)

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i foremką wykrawamy 12 krążków o średnicy 7,5 cm. Ja użyłam foremki na mini muffinki, więc robiłam mniejsze krążki. Jeżeli mamy foremką na 12 ciastek taką jak na muffinki, ale prawie płaską, tylko z lekkimi wgłębieniami, to robimy duże krążki. Ja takiej nie miałam, więc zastąpiłam inną. Można też zrobić w foremkach na babeczki.

W drugiej misce ucieramy odłożone masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, zmielone migdały i odsypaną mąkę. Starannie mieszamy. Przekładamy masę migdałową na krążki z ciasta, lub do wgłębienia, jeśli robimy w innych foremkach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż masa się zetnie i będzie złocista. W przypadku głębszych foremek pieczemy trochę dłużej. Wyjmujemy tartaletki na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder ucieramy z wodą na gładki lukier. Polewamy nim tartaletki i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego:)

Źródło: „Z kuchennej półeczki: 120 wypieków”. Wydawnictwo Olesiejuk 2005

Puszyste i leciutkie babeczki na białkach, takie biszkoptowe o migdałowym aromacie  i do tego jeszcze truskawki:) Pyszne i delikatne:)

Składniki na 12 babeczek:

  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 12 truskawek
  • płatki migdałów, do posypania
  • cukier puder, do oprószenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na delikatną, nie sztywną (!) pianę. Cukier puder i mąkę przesiewamy. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy szpatułką. Wlewamy masło, ekstrakt z migdałów i mieszamy do połączenia się składników.

Foremkę do 12 babeczek (ja piekłam w formie na muffinki) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremek, nakładając do pełna. W sam środek wkładamy po jednej truskawce. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook