- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Muffinki i Babeczki
- Odsłony: 3021
Na Mikołajki można przygotować w ramach smakołyków mikołajkowe czapeczki:) Pyszne babeczki (dowolne ulubione muffinki np. cytrynowe z makiem) z puszystym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Fajnie się prezentują, zdjęcia nie oddają ich rzeczywistego uroku, niestety nie to światło. Polecam taki słodki upominek mikołajkowy:)

Składniki:
(na 12 babeczek)
- 160 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 165 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 łyżki suchego maku
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 3 łyżki mleka
Krem:
- 200ml śmietany kremówki 30%
- śmietanfix
- 125 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- czerwony barwnik
- amaretto do smaku
Do dekoracji:
- białe draże
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy, następnie dodajemy mascarpone, amaretto, śmietanfix i barwnik i krótko miksujemy. Na wystudzone muffinki szprycą nakładamy krem, z draży robimy pomponiki i obsypujemy kokosem brzegi czapek:) Smacznego:)



Źródło: Eksperyment własny, babeczki na bazie tego przepisu, a inspiracja stąd.
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Muffinki i Babeczki
- Odsłony: 3754
Rewelacyjne babeczki cytrynowe z orzeźwiającym kremem porzeczkowym. Krem jest idealny, nie ma obawy, że się rozpłynie jak bita śmietaną:) Nawet po długim pobycie poza lodówką świetnie się trzymały. Jak dla mnie krem idealny:) Frużelinę do kremu trzeba zrobić dzień wcześniej. Pyszne:)

Składniki na 12 babeczek:
- 160 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 165 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1,5 łyżki suchego maku
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 3 łyżki mleka
Krem porzeczkowy do babeczek:
- 375 g mascarpone (1,5 opakowania), schłodzonego
- frużelina porzeczkowa (całość), schłodzona, przepis poniżej,
Frużelina porzeczkowa:
- 250 g porzeczek czarnych lub czerwonych, lub ich mieszanki (świeżych lub mrożonych) –u mnie tylko czerwone
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Wykonanie:
Frużelinę przygotowujemy dzień wcześniej: W małym garnuszku mieszamy porzeczki z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Przecieramy przez sitko. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owocowego puree, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną puree z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, możemy przygotować babeczki:) Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy. W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt, mleko, mak i miksujemy.
Do powstałej masy dodajemy odłożone przesiane składniki. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do 12 muffinek wykładamy papilotkami, ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem: Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę.
Gotową masę porzeczkową umieszczamy w rękawie cukierniczym zakończonym tylką dekoracyjną. Krem wyciskamy na wystudzone babeczki i dekorujemy owocami. Możemy podawać od razu lub po pobycie w lodówce, kiedy krem już fajnie zgęstnieje:) Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Muffinki i Babeczki
- Odsłony: 2418
Pyszne kruche, maślane babeczki z nadzieniem z serka homogenizowanego i pysznej galaretki o smaku Pina Colady z dodatkiem soczystych truskawek. Jak to z babeczkami bywa trochę czasochłonne, ale warto. Uwaga. Poniżej podaję przepis w oryginale, jednak u mnie z poniższego przepisu wyszło 12 mini babeczek +10 średnich, a nadzienia mi zostało jeszcze na kilka dodatkowych – reszta serniczków była w pucharkach. Proponuję zatem, albo zwiększyć proporcje ciasta albo zmniejszyć nadzienia.

Składniki:
Ciasto:
- 150g mąki
- 125g masła
- 50g cukru
- 2 żółtka
Nadzienie:
- 2 szt. Serka homogenizowanego po 175g
- 1 galaretka o smaku Pina Colady
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, przestudzoną mieszamy z serkami i odstawiamy do lodówki.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, siekamy razem z masłem i żółtkami. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy więcej mąki. Ja robiłam w malakserze, dodałam łyżkę śmietany.
Gotowe ciasto zawijamy w papier śniadaniowy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinając foremką kółka i wykładamy nimi foremki na babeczki. Foremki odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach wykładamy każdą babeczkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a do środka nasypujemy suchą fasolę lub inny obciążnik.
Pieczemy babeczki w 180°C przez 15 minut z fasolką, później ją wyrzucamy i pieczemy ciasto, aż się zarumieni. Studzimy. Zimne babeczki napełniamy tężejącą masą serową, w środek wciskamy po truskawce i odstawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego:)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Muffinki i Babeczki
- Odsłony: 2356
Intrygujące w smaku, ciekawe, lekko kwaskowate, a jednocześnie migdałowo słodkie tartaletki. Urocze i naprawdę pyszne, warto je wypróbować. Poniższe proporcje wystarczyły mi na 12 mini tartaletek (forma na mini muffinki) i 2 większe tartaletki. Generalnie powinna być forma na 12 płaskich ciastek. Na zwykłe muffinki będzie za głęboka.

Składniki:
- 125g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżka skórki startej z limonki
- 1 łyżka soku z limonki
- 50g cukru
- 1 jajko
- 25g mielonych migdałów
Lukier:
- 50g przesianego cukru pudru
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Odsypujemy 5 łyżek mąki i odkładamy 3 łyżeczki masła na później. Resztę mąki i masła rozcieramy w misce opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Dodajemy skórkę z limonki, dolewamy sok i wyrabiamy gładkie ciasto. Ja zrobiłam w malakserze i zajęło mi to krótką chwilkę:)
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i foremką wykrawamy 12 krążków o średnicy 7,5 cm. Ja użyłam foremki na mini muffinki, więc robiłam mniejsze krążki. Jeżeli mamy foremką na 12 ciastek taką jak na muffinki, ale prawie płaską, tylko z lekkimi wgłębieniami, to robimy duże krążki. Ja takiej nie miałam, więc zastąpiłam inną. Można też zrobić w foremkach na babeczki.
W drugiej misce ucieramy odłożone masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, zmielone migdały i odsypaną mąkę. Starannie mieszamy. Przekładamy masę migdałową na krążki z ciasta, lub do wgłębienia, jeśli robimy w innych foremkach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż masa się zetnie i będzie złocista. W przypadku głębszych foremek pieczemy trochę dłużej. Wyjmujemy tartaletki na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą na gładki lukier. Polewamy nim tartaletki i pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego:)



Źródło: „Z kuchennej półeczki: 120 wypieków”. Wydawnictwo Olesiejuk 2005
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Muffinki i Babeczki
- Odsłony: 3111
Puszyste i leciutkie babeczki na białkach, takie biszkoptowe o migdałowym aromacie i do tego jeszcze truskawki:) Pyszne i delikatne:)

Składniki na 12 babeczek:
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 12 truskawek
- płatki migdałów, do posypania
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na delikatną, nie sztywną (!) pianę. Cukier puder i mąkę przesiewamy. Dodajemy do ubitych białek i mieszamy szpatułką. Wlewamy masło, ekstrakt z migdałów i mieszamy do połączenia się składników.
Foremkę do 12 babeczek (ja piekłam w formie na muffinki) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do foremek, nakładając do pełna. W sam środek wkładamy po jednej truskawce. Oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)


Strona 3 z 5
