Gościmy

Odwiedza nas 102 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Ekspresowy deser z owocami i bitą śmietaną. Miałam ochotę na małe co nieco, a w lodówce akurat czekała śmietanka do zużycia :) Do tego owoce i biszkopty, które zostały po jakiś cieście -pojedyncze sztuki :) I mamy bardzo prosty, smaczny deserek. Ułożyłam biszkopty w taką „szachownicę”, bo akurat miałam dwa rodzaje biszkoptów. Możecie wykorzystać biszkopty zwykłe lub te okrągłe, można też pokruszyć biszkopty i podać deser w pucharkach. Ja akurat miałam taką inwencję ;)

Składniki:

  • biszkopty podłużne (ok pół opakowania)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • garść malin
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • liść mięty do dekoracji
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Na talerzykach układamy pierwszą warstwę biszkoptów, na to wykładamy śmietanę, można przy pomocy szprycy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów, a na wierzch pozostałą śmietanę. Na śmietanie układamy owoce i dekorujemy miętą. Jeśli mamy więcej biszkoptów można zrobić 3 warstwy, kostka będzie wyższa, ja akurat miałam takie końcówki do zużycia :) Można też na warstwę pierwszej śmietany wyłożyć dodatkowe owoce :) Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Lekki orzeźwiający deser na letnie gorące dni. Prosty w przygotowaniu, jedynie musimy troszkę poczekać, aż galaretka zastygnie, najlepiej zrobić ją wieczorem, a rano tylko dodać mus i gotowe jako deser do kawy czy na drugie śniadanie :) Truskawkowy duet, który ochłodzi, orzeźwi i zachwyci kubki smakowe ;)

Składniki:

(na 6 pucharków)

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 garście truskawek do galaretki
  • szklanka truskawek do musu
  • 1 jogurt naturalny 200g
  • kilka listków mięty + do dekoracji
  • truskawki i maliny do dekoracji
  • opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenia

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym zmniejszamy ilość wody, ja zrobiłam na  1,5 szklanki wody. Chodzi o to, by szybciej zastygła. Zostawiamy do przestudzenia. Truskawki przeznaczone do galaretki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do przygotowanych pucharków. Pozostałe truskawki miksujemy na mus razem z jogurtem i listkami mięty. Ewentualnie dosładzamy do smaku, zależy od słodkości truskawek. Przestudzoną galaretkę przelewamy do pucharków z owocami i wstawiamy do lodówki do momentu zastygnięcia. Gotowy mus, też przechowujemy w lodówce, aż deserki zastygną. Gdy galaretki są gotowe, wlewamy do pucharków przygotowany mus, dekorujemy truskawkami (ewentualnie innymi owocami, które mamy pod ręką) i listkami mięty. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

 

Sezon truskawkowy trwa, w tym roku zaczął się trochę później i również u mnie truskawki pojawiły się z opóźnieniem. Pierwsze truskawki zjadłam dopiero w czerwcu :) Najpierw tradycyjnie musieliśmy się nasycić ich smakiem zajadając je same czy pijąc koktajl truskawkowy, a teraz mogę już spokojnie przygotowywać z nich desery czy pyszne ciasta :)

Przygotowałam taki prosty, ekspresowy deser, który można zjeść od razu po przygotowaniu:) Pyszny, znika błyskawicznie :)

Składniki:

(na 2 większe pucharki lub 4 mniejsze)

  • 2 bardzo duże garście truskawek (albo i więcej, nie mierzyłam ;))
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 duże garście orkiszu preparowanego
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy do smaku
  • kilka truskawek i liscie mięty do dekoracji
  • małe beziki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do pucharków. Na warstwę truskawek wsypujemy preparowany orkisz. Jogurt dosładzamy do smaku cukrem i cukrem waniliowym (jeśli lubicie sam naturalny, można pominąć cukier) i wylewamy na orkisz. Pozostałe truskawki miksujemy na koktajl i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zmiksowane truskawki delikatnie za pomocą łyżki nakładamy na warstwę jogutrtu tak, by się nie połączyły. Jeśli wlejemy je prosto z dzbanuszka to będą za ciężkie i wpłyną do środka ;) Jeśli kładziemy łyżka po łyżce to zachowują się ładne warstwy :) Dekorujemy truskawkami i miętą i ewentualnie bezami. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Pogodę mamy iście hiszpańską, temperatura zbyt wysoka, by chciało się coś ciepłego gotować. Generalnie w ogóle nie chce się nic gotować :) Tylko pić chłodne napoje, zjadać lody i desery na zimno :) Stąd moja poniższa propozycja, szybkie i proste lody, a przede wszystkim smaczne i orzeźwiające :)

Składniki:

  • 2 kubki malin świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych)
  • łyżka jogurtu greckiego
  • łyżka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżeczka listków mięty

Wykonanie:

Owoce miksujemy z miodem lub cukrem, miętą i jogurtem. Gotowy mus przelewamy do foremek i zamrażamy na mniej więcej cztery godziny. Smacznego :)

Źródło: „Jedz pysznie i zdrowo w ciąży”, Wydawnictwo Feeria

Pyszny deser na ciepło z aromatycznymi śliwkami i nutą migdałów :) Uwielbiam owoce pod kruszonką, często przygotowuję taki deser z sezonowymi owocami. Szybkie, proste do przygotowania a jak pyszne :) Można podać z lodami :)

Składniki:

(na 5 kokilek o średnicy 9 cm)

  • 11 dużych śliwek (ewentualnie więcej mniejszych ;))
  • 4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 2/3 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki miodu drahimskiego (dałam rzepakowego)
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki migdałów

Wykonanie:

Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, dosypujemy więcej cukru.

Kruszonka: Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy.

Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook