Gościmy

Odwiedza nas 150 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Propozycja na proste i szybkie ciasto bez pieczenia :) Postanowiłam przetestować żelatynę spożywczą fix – spotkałam taką i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Zwykła ma specyficzny zapach ;) Na wszelki wypadek i tak dodałam odrobinę  zwykłej żelatyny :) Ale patrząc na konsystencję ciasta ta poradzi sobie samodzielnie :) Możecie pominać zwykłą. Jeżeli lubicie ciasta bez pieczenia, lekkie, nie przesłodzone, z galaretką i owocami, to polecam wypróbować :)

Składniki:

  • 200g borówek amerykańskich
  • garść winogron
  • 400ml śmietany 30%
  • okrągłe biszkopty
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 opakowanie żelatyny spożywczej ( żelatyna-fix)
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 50 ml zimnej wody
  • 100ml wrzątku

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, mieszamy do powalczenia i studzimy. Żelatynę fix rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody i w 100 ml wrzątku. Miksujemy krótko mikserem do połączenia. Studzimy.

Owoce myjemy i osuszamy.

Dno formy (u mnie 21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie stopniowo dodajemy żelatynę i żelatynę fix. Masę wylewamy na biszkopty. Wrzucamy owoce (połowę borówek) i ewentualnie łyżką zanurzamy, by były przykryte masą. Wstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) (proponuję dać mniej wody, szybciej zgęstnieje). Na wierzchu ciasta układamy pozostałe borówki. Jak galaretka zaczyna tężeć zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Nie jestem fanką serników, ale ten był o tyle ciekawy, że nie zawierał żelatyny, dla stabilności była tu biała czekolada i śmietana kremówka. Sernik ma konsystencję kremową, smaczny, ale najważniejsze, że nie wymagał użycia piekarnika, a w takie upały jak dziś nie chce się go włączać :) Masę serową trzeba przygotować dzień wcześniej.

Składniki:

Na spód:

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo – ja użyłam hity BRW)
  • 60 g masła

Krem czekoladowo - twarożkowy:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady, posiekanej
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z laski wanilii
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie – użyłam gotowego sera do serników w wiaderku

Ponadto:

  • 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 2 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody)
  • beziki, do podania

Wykonanie:

Spód: Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę kwadratową o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. 

Krem czekoladowo-twarożkowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Studzimy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.

Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy wanilię i miksujemy/dobrze rozcieramy. Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Gęsty krem czekoladowy dodajemy do zmiksowanego twarogu i miksujemy do połączenia.

Biały krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy (dochodząc uważnie do brzegów formy - pamiętamy o galaretce), schładzamy w lodówce przez 2 godziny.

Warstwa galaretowa: Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu zużywając mniej wody - na 2 opakowania 750 ml wrzątku. Studzimy.

Kilka łyżek galaretki wylewamy na krem, odstawiamy do stężenia. Wykladamy przepołowione truskawki, jedna obok drugiej, wylewamy na nie 1/4 szklanki galaretki, odstawiamy do stężenia. Po stężeniu wylewamy na wierzch pozostałą galaretkę. Odkładamy do lodówki do stężenia. Kroimy  w kostkę, zdobimy bezami i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Szukacie pomysłu na pyszny i prosty deser bez pieczenia? To coś dla wielbicieli karmelu i mleka w proszku, w połączeniu z ryżem preparowanym i poppingiem z amarantusa dodatkowo świetnie się prezentuje. Oczywiście jest mocno kaloryczna i dosyć słodka (myślę, że można zmniejszyć ilość cukru), ale naprawdę dobra :)

Składniki:

  • 250 g krówek (pominęłam - użyłam tylko gotową masę kajmakową)
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • pół puszki kajmaku czyli ok 200 g (dałam 400g)
  • niecałe opakowanie ryżu preparowanego
  • 1/2 opakowania poppingu z amarantusa (50g)
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl cukru
  •  cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Wykonanie:

Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia. Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem. Pod koniec dodając masę kajmakową. Ja użyłam tylko masę kajmakową. Połowę masy wlewamy do miski i dosypujemy część ryżu i amarantusa. Wrzucamy stopniowo, do momentu kiedy masa będzie się jeszcze kleić.  Wypełniamy tym dno blaszki  20x30 cm.
Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch. Dodajemy następnie partiami i na przemian ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem i amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta.Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki, schłodzona lepiej się kroi. Smacznego :)

Źródło

Najprostsze ciasto, jakie można zrobić w sezonie truskawkowym i najlepsze na upały, bo bez pieczenia :)Troszkę czasu trzeba poświęcić, ale to kwestia organizacji :) Delikatny mus truskawkowy, plus mus śmietankowy z kawałkami truskawek i pomarańczy, a do tego kruche biszkopty :) Na zdjęciu nie widać pomarańczy, ale na pewno są :) Ja dodałam niewielką ilość cukru, przez co nie była zbyt słodka, ale Nam to pasowało, jeśli preferujecie słodsze musy, to dostosujcie smak do siebie:)

Składniki:

Mus truskawkowy:

  • 2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • 200ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier do smaku

Mus śmietankowy:

  • 100ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • kilka truskawek
  • ½ pomarańczy
  • cukier puder do smaku

Galaretka truskawkowa:

  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe na spód
  • biszkopty podłużne na boki
  • truskawki i pomarańcza do dekoracji

Wykonanie:

Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Mieszamy z musem truskawkowym, dosładzamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Bitą śmietanę dokładanie mieszamy z ostudzonym puree, dodajemy go stopniowo. Ewentualnie dosładzamy jeszcze do smaku, jeśli uważacie, ze masa jest dla Was za kwaśna:)

Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, a boki podłużnymi, ja lekko obcięłam biszkopty, żeby stały stabilniej. Formę z biszkoptami wypełniamy truskawkowym kremem i wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy :)

Mus śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się miesza:) Studzimy. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i zaczynamy stopniowo wlewać płynną ostudzoną żelatynę. Mieszamy tylko do połączenia. Mus wylewamy na warstwę truskawkową, wrzucamy do niego kawałki truskawek i pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i robimy galaretkę truskawkową.

Galaretka truskawkowa: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się mieszaJ Dodajemy do musu truskawkowego i czekamy, aż lekko stężeje. Następnie wylewamy na warstwę śmietankową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami pomarańczy. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny:)

Prosty, szybki i bez pieczenia mazurek andrutowy :) Taki do zrobienia w ostatniej chwili :) Propozycja dla tych, którzy nie lubią uruchamiać piekarnika;)

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)
  • 1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej –zużyłam dwie puszki
  • 200 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Odkładamy około 20 połówek orzechów, resztę siekamy. Smarujemy masą wafel, posypujemy posiekanymi orzechami, przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. U mnie kiepsko się łączyły wafle posypane orzechami, więc po pierwszej warstwie pozostałe były bez orzechów. Smarujemy tyle wafli, na ile starczy masy krówkowej. Na wierzchu również smarujemy i układamy dekoracyjnie połówki orzechów i posypujemy dodatkowo posiekanymi  orzechami. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook