- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2533
Propozycja na proste i szybkie ciasto bez pieczenia :) Postanowiłam przetestować żelatynę spożywczą fix – spotkałam taką i byłam ciekawa jak się sprawdzi. Zwykła ma specyficzny zapach ;) Na wszelki wypadek i tak dodałam odrobinę zwykłej żelatyny :) Ale patrząc na konsystencję ciasta ta poradzi sobie samodzielnie :) Możecie pominać zwykłą. Jeżeli lubicie ciasta bez pieczenia, lekkie, nie przesłodzone, z galaretką i owocami, to polecam wypróbować :)

Składniki:
- 200g borówek amerykańskich
- garść winogron
- 400ml śmietany 30%
- okrągłe biszkopty
- 1 łyżka żelatyny
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej ( żelatyna-fix)
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 ml zimnej wody
- 100ml wrzątku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, mieszamy do powalczenia i studzimy. Żelatynę fix rozpuszczamy w 50 ml zimnej wody i w 100 ml wrzątku. Miksujemy krótko mikserem do połączenia. Studzimy.
Owoce myjemy i osuszamy.
Dno formy (u mnie 21cm) wykładamy okrągłymi biszkoptami. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie stopniowo dodajemy żelatynę i żelatynę fix. Masę wylewamy na biszkopty. Wrzucamy owoce (połowę borówek) i ewentualnie łyżką zanurzamy, by były przykryte masą. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) (proponuję dać mniej wody, szybciej zgęstnieje). Na wierzchu ciasta układamy pozostałe borówki. Jak galaretka zaczyna tężeć zalewamy owoce i wstawiamy do lodówki. Smacznego :)


Źródło: Eksperyment własny :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2784
Nie jestem fanką serników, ale ten był o tyle ciekawy, że nie zawierał żelatyny, dla stabilności była tu biała czekolada i śmietana kremówka. Sernik ma konsystencję kremową, smaczny, ale najważniejsze, że nie wymagał użycia piekarnika, a w takie upały jak dziś nie chce się go włączać :) Masę serową trzeba przygotować dzień wcześniej.
Składniki:
Na spód:
- 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo lub neo – ja użyłam hity BRW)
- 60 g masła
Krem czekoladowo - twarożkowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g białej czekolady, posiekanej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z laski wanilii
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie – użyłam gotowego sera do serników w wiaderku
Ponadto:
- 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
- 2 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody)
- beziki, do podania
Wykonanie:
Spód: Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę kwadratową o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Krem czekoladowo-twarożkowy: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawiamy z palnika. Dodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Studzimy, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.
Twaróg przekładamy do misy miksera, dodajemy wanilię i miksujemy/dobrze rozcieramy. Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Gęsty krem czekoladowy dodajemy do zmiksowanego twarogu i miksujemy do połączenia.
Biały krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy (dochodząc uważnie do brzegów formy - pamiętamy o galaretce), schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Warstwa galaretowa: Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu zużywając mniej wody - na 2 opakowania 750 ml wrzątku. Studzimy.
Kilka łyżek galaretki wylewamy na krem, odstawiamy do stężenia. Wykladamy przepołowione truskawki, jedna obok drugiej, wylewamy na nie 1/4 szklanki galaretki, odstawiamy do stężenia. Po stężeniu wylewamy na wierzch pozostałą galaretkę. Odkładamy do lodówki do stężenia. Kroimy w kostkę, zdobimy bezami i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 6713
Szukacie pomysłu na pyszny i prosty deser bez pieczenia? To coś dla wielbicieli karmelu i mleka w proszku, w połączeniu z ryżem preparowanym i poppingiem z amarantusa dodatkowo świetnie się prezentuje. Oczywiście jest mocno kaloryczna i dosyć słodka (myślę, że można zmniejszyć ilość cukru), ale naprawdę dobra :)
Składniki:
- 250 g krówek (pominęłam - użyłam tylko gotową masę kajmakową)
- 50 g masła
- 4 łyżki mleka
- pół puszki kajmaku czyli ok 200 g (dałam 400g)
- niecałe opakowanie ryżu preparowanego
- 1/2 opakowania poppingu z amarantusa (50g)
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:
Pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do wystudzenia. Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem. Pod koniec dodając masę kajmakową. Ja użyłam tylko masę kajmakową. Połowę masy wlewamy do miski i dosypujemy część ryżu i amarantusa. Wrzucamy stopniowo, do momentu kiedy masa będzie się jeszcze kleić. Wypełniamy tym dno blaszki 20x30 cm.
Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch. Dodajemy następnie partiami i na przemian ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem i amarantusem. Delikatnie i kawałeczkami układamy na wierzchu naszego ciasta.Zostawiamy do wystudzenia, a potem wstawiamy do lodówki, schłodzona lepiej się kroi. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2628
Najprostsze ciasto, jakie można zrobić w sezonie truskawkowym i najlepsze na upały, bo bez pieczenia :)Troszkę czasu trzeba poświęcić, ale to kwestia organizacji :) Delikatny mus truskawkowy, plus mus śmietankowy z kawałkami truskawek i pomarańczy, a do tego kruche biszkopty :) Na zdjęciu nie widać pomarańczy, ale na pewno są :) Ja dodałam niewielką ilość cukru, przez co nie była zbyt słodka, ale Nam to pasowało, jeśli preferujecie słodsze musy, to dostosujcie smak do siebie:)
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 2 szklanki zmiksowanych truskawek
- 200ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier do smaku
Mus śmietankowy:
- 100ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- kilka truskawek
- ½ pomarańczy
- cukier puder do smaku
Galaretka truskawkowa:
- szklanka zmiksowanych truskawek
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- biszkopty okrągłe na spód
- biszkopty podłużne na boki
- truskawki i pomarańcza do dekoracji
Wykonanie:
Mus truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Mieszamy z musem truskawkowym, dosładzamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Bitą śmietanę dokładanie mieszamy z ostudzonym puree, dodajemy go stopniowo. Ewentualnie dosładzamy jeszcze do smaku, jeśli uważacie, ze masa jest dla Was za kwaśna:)
Dno formy wykładamy okrągłymi biszkoptami, a boki podłużnymi, ja lekko obcięłam biszkopty, żeby stały stabilniej. Formę z biszkoptami wypełniamy truskawkowym kremem i wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy :)
Mus śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się miesza:) Studzimy. Ubijamy schłodzoną śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku i zaczynamy stopniowo wlewać płynną ostudzoną żelatynę. Mieszamy tylko do połączenia. Mus wylewamy na warstwę truskawkową, wrzucamy do niego kawałki truskawek i pomarańczy. Wstawiamy do lodówki i robimy galaretkę truskawkową.
Galaretka truskawkowa: Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dodajemy odrobinę więcej, jeśli ciężko się mieszaJ Dodajemy do musu truskawkowego i czekamy, aż lekko stężeje. Następnie wylewamy na warstwę śmietankową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dekorujemy świeżymi truskawkami i plasterkami pomarańczy. Smacznego :)



Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2881
Prosty, szybki i bez pieczenia mazurek andrutowy :) Taki do zrobienia w ostatniej chwili :) Propozycja dla tych, którzy nie lubią uruchamiać piekarnika;)
Składniki:
- 1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)
- 1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej –zużyłam dwie puszki
- 200 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Odkładamy około 20 połówek orzechów, resztę siekamy. Smarujemy masą wafel, posypujemy posiekanymi orzechami, przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. U mnie kiepsko się łączyły wafle posypane orzechami, więc po pierwszej warstwie pozostałe były bez orzechów. Smarujemy tyle wafli, na ile starczy masy krówkowej. Na wierzchu również smarujemy i układamy dekoracyjnie połówki orzechów i posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Smacznego :)


Strona 4 z 7
