Gościmy

Odwiedza nas 11 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Ogólnie rzecz biorąc nazwa powinna mnie zniechęcić, bo nie lubię salcesonu, ale skoro na słodko to czemu nie:) Wygląda intrygująco i ciekawie, do wykonania prosty i bez pieczenia, czyli kolejny pomysł na przygotowanie deseru w ciepłe dni :)

Składniki:

  • 4 duże kwadratowe wafle – ja użyłam trzech
  • 250g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao do pieczenia
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 120g herbatników Petit Beurre
  • 80- 100g ryżu preparowanego (ja dałam ok. 70g)
  • 100- 120g rodzynek

 Wykonanie:

Wafle namaczamy w wilgotnych ściereczkach- do momentu, aż będą giętkie, nie będą się łamać przy zwijaniu. Margarynę, cukier i kakao zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok. Herbatniki kruszymy na średniej wielkości kawałki. Galaretkę całkowicie rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody( można dodać odrobinę więcej wody, jeśli będzie to konieczne). Następnie dodajemy do garnuszka z rozpuszczoną margaryną i dokładnie łączymy. W dużej misce mieszamy pokruszone herbatniki i około 3/4 ryżu i rodzynek, na to wylewamy ciepłą masę czekoladowo- galaretkową. Dobrze mieszamy, aby wszystkie składniki pokryte były masą. Jeśli będzie się wydawało, że bakalii jest za mało- dodajemy resztę ryżu i rodzynek.
Na płaskiej powierzchni układamy jeden z wilgotnych wafli, krótszym bokiem do siebie. Wykładamy na niego część masy, dobrze rozprowadzamy i wyrównujemy( najlepiej zostawić z przeciwnej do siebie strony około 4 cm wolnego brzegu- całość będzie się lepiej zwijać). Przykrywamy następnym waflem, rozprowadzamy masę i tak z 2 kolejnymi warstwami. Ja użyłam trzy wafle, bo ostatniej warstwy już nie przykrywałam waflem tylko od razu zwijałam. Następnie wszystkie warstwy zaczynamy zwijać w wałek, zaczynając od krótszego boku, bliżej nas. Gotowy salceson zapakowujemy dokładnie w folię spożywczą. Schładzamy około 30 minut w lodówce. Smacznego:)

 

Źródło

Po prostu boskie. Wiadomo truskawki i mascarpone to musi być pyszne, ale to ciasto jest po prostu fantastyczne:) A najlepsze, że bardzo proste w przygotowaniu i bez pieczenia:) Wykorzystuję truskawki w tym sezonie maksymalnie i Wam też polecam:) Wszystkim smakowało i zniknęło błyskawicznie:) Odrobinę zmodyfikowałam:)

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych dużych biszkopcików
  • 1/2 kg Mascarpone
  • cukier puder (ilość wg uznania) + cukier waniliowy do smaku
  • ok 3/4 szkl soku truskawkowego (nie miałam, użyłam soku z grenadyny)
  • alkohol 40% ok 50ml
  • truskawki około 1 i 1/2 kg (warto mieć więcej, gdyż część może być zbyt dojrzała)
  • czerwony barwnik spożywczy(np. w proszku ok 1/2 łyżeczki)
  • płatki czerwonej róży do dekoracji (nie miałam, udekorowałam miętą)

Wykonanie:

W miseczce mieszamy sok truskawkowy z alkoholem (u mnie sok z grenadyny). Zanurzamy w nim biszkopty każdy na około 15 sekund i odkładamy na pergamin. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem dzielimy na połowę i do jednej połowy mascarpone dodajemy czerwony barwnik spożywczy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Ja miałam dwa opakowania po 250 g, więc od razu w dwóch miseczkach sobie urabiałam, do każdej wrzuciłam po 1 łyżce cukru pudru i odrobinę waniliowego, ewentualnie dosładzałam do smaku. Do jednej miseczki wrzuciłam barwnik. Nie lubię za dużo barwników dawać, więc u mnie masa wyszła różowa, ale mi to nie przeszkadzało. Jeżeli koniecznie chcecie mieć kolor czerwony, to oczywiście możecie dać więcej barwnika. Jeżeli natomiast nie macie barwnika, spokojnie można go pominąć i wtedy zrobić po prostu jedną masę.

Gotowe biszkopciki układamy na przygotowanej tacy. Na biszkopciki układamy pokrojone w plasterki truskawki, na truskawki warstwę mascarpone (bez barwnika). Przykrywamy biszkopcikami. Powtarzamy czynność, aż powstanie piramidka. Właściwie wydaje mi się, że lepiej byłoby smarować biszkopty masą i na nią kłaść truskawki, ten wariant był odrobinę uciążliwy, ale jak już zaczęłam w ten sposób to skończyłąm:) Wierzch dokładnie pokrywamy czerwonym kremem. Dookoła starannie układamy połówki truskawek lekko dociskając do kremu. Gotowe Tiramisu dekorujemy płatkami róży. Ja nie maiłam róży, więc udekorowałam listkami świeżej mięty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 3 godziny), aby krem stężał i biszkopty dobrze zmiękły.

Nie miałam możliwości zrobienia zdjęć w trakcie etapów tworzenia, ale wydaje mi się, że opis jest czytelny. Gdyby tak nie było odsyłam do oryginału. Smacznego:)

Źródło

Pamiętam jak w dzieciństwie robiłyśmy w domu taki wafel z galaretką i śmietaną, dlatego postanowiłam poszperać w necie, by sobie ten przepis przypomnieć. Nie chciałam, żeby mi zbyt namiękł wafel, jak w przypadku dżemu, dlatego jak zobaczyłam ten przepis wzbogacony o mleko w proszku od razu wypróbowałam:) Chciałam zielony kolor, ale po dodatku mleka w proszku już taki intensywny nie wyszedł:) Za to bardzo smaczny. Smak zależy od galaretki, ja wybrałam agrestową, więc nie był zbyt wyrazisty, polecam inne smaki:)

Składniki:

  • 1 galaretka (ulubiony smak, najlepiej intensywny:))
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • ½ -¾ szklanka cukru
  • ¾ szklanki mleka w proszku
  • 1 margaryna
  • 5 suchych wafli (ja zużyłam 7 okrągłych)

Wykonanie:

Margarynę gotujemy z cukrem i śmietaną do rozpuszczenia margaryny, zestawiamy garnek z ognia wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Do przestygniętej masy dodajemy mleko w proszku. Zimną masą przekładamy wafle. Obciążamy (chociaż to niekonieczne) i odstawiamy na 2 godziny, a następnie na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie przechowujemy poza lodówką, wtedy wafel jest bardziej chrupiący. Prosty i szybki sposób na deser bez pieczenia:) Smacznego:)

Źródło

Jako, że nie przepadam za sernikami na zimno, raczej ciężko mi się zmobilizować do ich przygotowania. Mam jednak w domu fana takich ciast, który w sezonie truskawkowym lubi je przyrządzać (bo bez pieczenia:)) i tym razem w ramach współpracy tylko uczestniczyłam w przygotowaniu poprzez koordynację i ewentualne porady. Na jego prośbę zamieszczam również ten przepis. Po pierwsze, dlatego że wyszedł naprawdę dobry, po drugie uczestniczyłam w każdym etapie jego przygotowania, więc mogę uznać przepis za sprawdzony:) Naprawdę warto wypróbować póki sezon truskawkowy w pełni, delikatny sernik z truskawkami na pysznym orzechowym spodzie:) Nawet mi posmakował:)

Składniki:

Spód:

  • 100g herbatników 
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g masła 

Marynowane truskawki:

  • 500g truskawek
  • 2-3 łyżki wódki owocowej (śliwowicy, kirszu – my użyliśmy zwykłej z sokiem z grenadyny)

Krem:

  • 2 czubate łyżki żelatyny 
  • 400 ml 36% śmietany
  • 8-10 łyżek cukru pudru 
  • 800g naturalnego twarożku (najlepiej takiego już zmielonego np. z wiaderka)

Wykonanie:

Robimy spód: rozdrabniamy w malakserze ciastka oraz orzechy (jak nie macie malaksera, ciastka rozgniatamy, wałkiem lub innym sprawdzonym sposobem, a orzechy mielimy), dodajemy masło i krótko miksujemy, aż składniki utworzą kruszonkę. Rozkładamy ją równomiernie na spodzie tortownicy (o średnicy 24 cm), dociskamy lekko dłonią, wstawiamy do lodówki. Truskawki zalewamy wódką i odstawiamy, aby się zamarynowały. Przygotowujemy krem: żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (my rozpuściliśmy w kilku łyżkach wrzątku – tylko tyle, by żelatyna się rozpuściła). Studzimy ją. Ubijamy śmietanę z cukrem, po łyżce dodajemy serek, a gdy masa będzie gładka, wlewamy żelatynę, stale miksując. Połowę masy rozsmarowujemy na torcie, na wierzchu układamy truskawki marynowane w wódce, przykrywamy resztą kremu, wypełniając zagłębienia między owocami, wygładzamy wierzch. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, aby sernik stężał. Dekorujemy truskawkami i na przykład orzechami. Smacznego:)

Źródło

W dni, kiedy nie chce się włączać piekarnika, a coś słodkiego, by się zjadło, można przygotowywać smakołyki bez pieczenia:) Na przykład jakieś waflowe eksperymenty. Wykorzystałam do tego dwa dżemy i masę śmietankową. Wyszło coś pysznego:) Wprawdzie warstwy z dżemem zbyt namiękły, ale dla tego smaku naprawdę warto zrobić ten wafelek:)

Składniki:

Warstwa mleczna:

Z tego przepisu

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy (mały słoiczek)
  • dżem pomarańczowo-imbirowy – kilka łyżek (może być inny dżem, ja użyłam takiego, by wafelek był trzykolorowy)
  • wafel kwadratowy (5 warstw)

Wykonanie:

Mleko gotujemy z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągamy z palnika i studzimy. Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodajemy mleko w proszku i miksujemy.

Pierwszy wafel smarujemy dżemem truskawkowym, przykrywamy drugim waflem, następnie smarujemy połową mlecznej masy, nakładamy kolejny wafel, smarujemy go dżemem imbirowo-pomarańczowym, na to kolejny wafel, który smarujemy pozostałą mleczna masą, i na koniec znów warstwa z dżemem truskawkowym. Zawijamy w folię spożywczą i na jakąś godzinkę do lodówki. Możemy przechowywać bez lodówki, chyba, że są upały. Jak wspominałam, warstwy z dżemem troszkę za bardzo miękną, ale połączenie smakowe jest tak dobre, że zdecydowałam się wrzucić ten eksperyment i zdecydowanie go polecam:) Smacznego:)

Źródło: Masa stąd a całość to eksperyment własny.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook