- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2679
Bardzo lubimy wafle domowe, zwłaszcza mój mąż. Dlatego też dosyć często je przygotowuję:) Jako wielbiciel mleka w proszku uwielbiam przepisy, gdzie jest ono wykorzystywane. Jest ono dla mnie gwarancją smaku, a jednocześnie wspomnieniem dzieciństwa :) Przysmaki z mlekiem w proszku zawsze mi smakują :) A wafel zawsze szybko znika :) Ten nam przypadł do gustu, bo dodatkowo jest pełen orzeszków i rodzynek:)
Składniki:
- 500 g masła (dałam 400g)
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie mleka w proszku (ok 500g)
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru (ja dałam ¾ szklanki, a i tak wydawał mi się za słodki :))
- małe opakowanie herbatników
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 100 g rodzynków
- 2 łyżki kakao
- op. kwadratowych wafli
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Studzimy. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i jeden pokruszony płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao.
Wafle przekładamy masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami.
Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroimy w zgrabne kawałeczki :) Smacznego :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2634
Propozycja na deser bez pieczenia, na ciepłe dni. Truskawki już się kończą, ale jeszcze można je znaleźć :) Ciasto jest proste, lekkie (bo na jogurcie) i z dużą ilością owoców :) Zdecydowanie dla miłośników truskawek i lekkich deserów.
Składniki:
(na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm)
Mus owocowy:
- 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku truskawkowym
- 150 ml wrzącej wody
- 350 g truskawek
Mus jogurtowy:
- 700 ml jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
- 100 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek
- 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")
Wykonanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (proponuję folię).
Mus owocowy: We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę. Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i truskawką wycinamy ogonki. Za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką. Płynnymi owocami wylewamy formę i wstawiamy do lodówki by galaretka z owocami dobrze stężała.
Mus jogurtowy: We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia. Jogurt naturalny łączymy z cukrem pudrem i z rozpuszczoną żelatyną spożywczą.
Wykończenie: Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami. Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętymi owocami, na które wylewamy lekko stężały równomiernie mus jogurtowy. Do musu jogurtowego lekko wkładamy truskawki (ostrym czubkiem w dół) a następnie na wierzch musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce. Gdy masy dobrze się już zsiądą - ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy truskawkami. Podajemy. Smacznego:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2777
Lekki, kremowy sernik z truskawkami. Szybki, bardzo prosty w wykonaniu, nie czasochłonny. Taki delikatny jakby mus :) Intensywnie truskawkowy i praktycznie bez cukru :) Polecam na taką pogodę jaka obecnie panuje :) Bez uruchamiania piekarnika mamy taki pyszny i elegancki serniczek :)
Składniki:
- 100 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
- 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
- 200 g truskawek, odszypułkowanych
- 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Na wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 300 g truskawek, przepołowionych
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i studzimy.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Na papierze układamy biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.
W naczyniu umieszczamy płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną. Przelewamy na biszkopty do przygotowanej tortownicy. Przelewamy, kiedy już mocno gęstnieje, jeśli bezie za płynna biszkopty mogą wypłynąć. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2366
Upały już nas chyba opuściły, chociaż nigdy nie wiadomo :) Podczas ostatnich przygotowałam ciasto bez pieczenia, wtedy nie uruchamiam piekarnika :) Zrobiłam je na bazie już sprawdzonego desernika z jagodami, ale by było szybciej użyłam gotowych ciastek, w tym przypadku delicji, ale mogą być zwykłe biszkopty :) Można je przygotować nie tylko na upały :) Ciasto jest pyszne :) Najważniejsze, by owoce były aromatyczne, to one dodają tutaj smaku :)
Składniki:
- 250 g ciastek typu delicja
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 200 g borówek amerykańskich
- 3 brzoskwinie (u mnie akurat paraguayo)
- 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym
Wykonanie:
Ja robiłam w formie 24x24, można zrobić również w okrągłej formie 21 do 24cm. Dno formy wykładamy delicjami.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. Dodajemy połowę borówek i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciastka, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast 500 ml wody, używamy około 400. Czyli w przypadku 2 galaretek 800ml. Galaretkę studzimy. Brzoskwinie myjemy i kroimy w drobne kawałeczki (jeśli są twarde, łatwiej będzie się kroiło później ciasto, jeśli będą w niewielkich kawałeczkach) wykładamy na wierzchu masy serowej, posypujemy pozostałymi borówkami, delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. Smacznego :)
Źródło: Przepis na bazie tego :)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2632
Sezon truskawkowy w pełni, ale u mnie ostatnio z czasem krucho, więc rozpoczęłam go z opóźnieniem :) Ale udało się :) Smaczna i prosta do wykonania chmurka truskawkowa to kruche herbatniki na spodzie, galaretka z dużą ilością truskawek i kremowy wierzch z mascarpone i śmietanki z cytrynową nutą. Po prostu pycha i do tego bez pieczenia :) Lubię ten czas, kiedy pojawia się coraz więcej smakowitych owoców, aż chce się je wykorzystać do takich ciast :) Zdecydowanie polecam tą propozycję w tegorocznym sezonie truskawkowym :)
Składniki:
Kruchy spód:
- 150 g kakaowych ciasteczek typu Petit Beurre
Galaretka z truskawkami:
- 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 3 truskawkowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- 3,5 szklanki wrzącej wody
Krem śmietankowo - cytrynowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z połowy niedużej cytryny
Ponadto:
- duże opakowanie mini bezików lub dwa mniejsze, do wyłożenia na wierzch ciasta
- świeże truskawki do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowujemy prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy na spód formy.
Galaretka z truskawkami: Truskawek wcześniej mrożonych nie rozmrażać, ale przekroić je mniejsze kawałki. Świeże truskawki odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. 3 truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dorzucamy truskawki. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasteczka, wyrównujemy i schładzamy w lodówce.
Krem śmietankowo-cytrynowy: Cytrynę wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubijamy lub mieszamy do połączenia. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, gotowy krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy beziki i świeże truskawki. Kilka bezików kruszymy i oprószamy nimi ciasto. Schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Kroimy i podajemy. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beziki nie stawiają oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce. Smacznego :)
Strona 3 z 7
