Gościmy

Odwiedza nas 159 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Bardzo lubimy wafle domowe, zwłaszcza mój mąż. Dlatego też dosyć często je przygotowuję:) Jako wielbiciel mleka w proszku uwielbiam przepisy, gdzie jest ono wykorzystywane. Jest ono dla mnie gwarancją smaku, a jednocześnie wspomnieniem dzieciństwa :) Przysmaki z mlekiem w proszku zawsze mi smakują :) A wafel zawsze szybko znika :) Ten nam przypadł do gustu, bo dodatkowo jest pełen orzeszków i rodzynek:)

Składniki:

  • 500 g masła (dałam 400g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie mleka w proszku (ok 500g)
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam ¾ szklanki, a i tak wydawał mi się za słodki :))
  • małe opakowanie herbatników
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g rodzynków
  • 2 łyżki kakao
  • op. kwadratowych wafli

Wykonanie:

W garnku rozpuszczamy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Studzimy. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy pokruszone herbatniki i jeden pokruszony płatek wafla (zostawiamy sobie 4 do przełożenia).

Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao.
Wafle przekładamy masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami.
Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Kroimy w zgrabne kawałeczki :) Smacznego :)

Źródło

Propozycja na deser bez pieczenia, na ciepłe dni. Truskawki już się kończą, ale jeszcze można je znaleźć :) Ciasto jest proste, lekkie (bo na jogurcie) i z dużą ilością owoców :) Zdecydowanie dla miłośników truskawek i lekkich deserów.

Składniki:

(na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm)

Mus owocowy:

  • 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku truskawkowym
  • 150 ml wrzącej wody
  • 350 g truskawek

Mus jogurtowy:

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej do ciast i deserów
  • 100 ml wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 9 sztuk podłużnych biszkoptów ("języczków")

Wykonanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (proponuję folię).

Mus owocowy: We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypką galaretkę. Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i truskawką wycinamy ogonki. Za pomocą blendera owoce mielimy na miazgę. Zmiażdżone owoce łączymy z rozpuszczoną wcześniej sypką galaretką. Płynnymi owocami wylewamy formę i wstawiamy do lodówki by galaretka z owocami dobrze stężała.

Mus jogurtowy: We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia. Jogurt naturalny łączymy z cukrem pudrem i z rozpuszczoną żelatyną spożywczą.

Wykończenie: Owoce myjemy, osączamy na durszlaku i w 12 truskawkach średniej wielkości wycinamy ogonki. Pozostałe truskawki pozostawiamy z ogonkami. Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętymi owocami, na które wylewamy lekko stężały równomiernie mus jogurtowy. Do musu jogurtowego lekko wkładamy truskawki (ostrym czubkiem w dół) a następnie na wierzch musu układamy podłużne biszkopty. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 3-4 godziny w lodówce. Gdy masy dobrze się już zsiądą - ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy z formy i jego wierzch, tuż przed podaniem zdobimy truskawkami. Podajemy. Smacznego:)

Źródło

Lekki, kremowy sernik z truskawkami. Szybki, bardzo prosty w wykonaniu, nie czasochłonny. Taki delikatny jakby mus :) Intensywnie truskawkowy i praktycznie bez cukru :) Polecam na taką pogodę jaka obecnie panuje :) Bez uruchamiania piekarnika mamy taki pyszny i elegancki serniczek :)

Składniki:

  • 100 g biszkoptów
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
  • 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 200 g truskawek, odszypułkowanych
  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Na wierzch:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 300 g truskawek, przepołowionych

Wykonanie:

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i studzimy.

Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, sam spód. Na papierze układamy biszkopty, łamiąc je w razie potrzeby.

W naczyniu umieszczamy płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszamy delikatnie rózgą kuchenną. Przelewamy na biszkopty do przygotowanej tortownicy. Przelewamy, kiedy już mocno gęstnieje, jeśli bezie za płynna biszkopty mogą wypłynąć. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wykładamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :)

Źródło

Upały już nas chyba opuściły, chociaż nigdy nie wiadomo :) Podczas ostatnich przygotowałam ciasto bez pieczenia, wtedy nie uruchamiam piekarnika :) Zrobiłam je na bazie już sprawdzonego desernika z jagodami, ale by było szybciej użyłam gotowych ciastek, w tym przypadku delicji, ale mogą być zwykłe biszkopty :) Można je przygotować nie tylko na upały :) Ciasto jest pyszne :) Najważniejsze, by owoce były aromatyczne, to one dodają tutaj smaku :)

Składniki:

  • 250 g ciastek typu delicja
  • 250 g mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 3 brzoskwinie (u mnie akurat paraguayo)
  • 2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym

Wykonanie:

Ja robiłam w formie 24x24, można zrobić również w okrągłej formie 21 do 24cm. Dno formy wykładamy delicjami.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. Dodajemy połowę borówek i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciastka, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast 500 ml wody, używamy około 400. Czyli w przypadku 2 galaretek 800ml. Galaretkę studzimy. Brzoskwinie myjemy i kroimy w drobne kawałeczki (jeśli są twarde, łatwiej będzie się kroiło później ciasto, jeśli będą w niewielkich kawałeczkach) wykładamy na wierzchu masy serowej, posypujemy pozostałymi borówkami, delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. Smacznego :)

Źródło: Przepis na bazie tego :)

Sezon truskawkowy w pełni, ale u mnie ostatnio z czasem krucho, więc rozpoczęłam go z opóźnieniem :) Ale udało się :) Smaczna i prosta do wykonania chmurka truskawkowa to kruche herbatniki na spodzie, galaretka z dużą ilością truskawek i kremowy wierzch z mascarpone i śmietanki z cytrynową nutą. Po prostu pycha i do tego bez pieczenia :) Lubię ten czas, kiedy pojawia się coraz więcej smakowitych owoców, aż chce się je wykorzystać do takich ciast :) Zdecydowanie polecam tą propozycję w tegorocznym sezonie truskawkowym :)

Składniki:

Kruchy spód:

  • 150 g kakaowych ciasteczek typu Petit Beurre

Galaretka z truskawkami:

  • 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 truskawkowe galaretki (każda na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Krem śmietankowo - cytrynowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy niedużej cytryny

Ponadto:

  • duże opakowanie mini bezików lub dwa mniejsze, do wyłożenia na wierzch ciasta
  • świeże truskawki do dekoracji

Wykonanie:

Przygotowujemy prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wykładamy na spód formy.

Galaretka z truskawkami: Truskawek wcześniej mrożonych nie rozmrażać, ale przekroić je mniejsze kawałki. Świeże truskawki odszypułkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. 3 truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Studzimy, dorzucamy truskawki. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasteczka, wyrównujemy i schładzamy w lodówce.

Krem śmietankowo-cytrynowy: Cytrynę wyparzamy i ścieramy z niej skórkę. Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieszczamy w misie miksera. Ubijamy (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubijamy lub mieszamy do połączenia. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, gotowy krem wykładamy na galaretkę i wyrównujemy. Na wierzchu układamy beziki i świeże truskawki. Kilka bezików kruszymy i oprószamy nimi ciasto. Schładzamy przez 2 godziny w lodówce. Kroimy i podajemy. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beziki nie stawiają oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce. Smacznego :)

 

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook