Gościmy

Odwiedza nas 38 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

Szybki i prosty deser z ryżu preparowanego. Ważne, by czekolady były dobrej jakości, zwłaszcza biała, gdyż bywa kapryśna w rozpuszczaniu:)

Składniki:

Biała warstwa:

  • 55g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 150g białej czekolady
  • 50g ryżu preparowanego

Ciemna warstwa:

  • 55g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 100g czekolady deserowej 
  • 50g mlecznej czekolady
  • 80g ryżu preparowanego
  • dodałam jeszcze troszkę rodzynek

Dodatkowo:

  • 50 g mlecznej czekolady do dekoracji

Wykonanie:
Blaszkę cienko masłem i wykładamy pergaminem. Ja użyłam keksówki, żeby był wyższy, w większej blaszce będzie niższy. Przygotowujemy białą warstwę: Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy wierzch. Analogicznie przygotowujemy warstwę z ciemnej czekolady i przekładamy ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu i wyjęciu z foremki polewamy rozpuszczoną mleczna czekoladą. Smacznego:)

Źródło

Coś dla smakoszy śliwek w alkoholu i czekolady:) W zależności czy preferujecie bardziej gorzką czy mleczną czekoladę można ten deser/batonik modyfikować. Ja preferuję mleczną, ale zrobiłam pół na pół z gorzką i wyszło bardzo dobre:)

Składniki:

  • 100 g suszonej śliwki, posiekanej w niezbyt drobne kawałki
  • 60 ml rumu lub brandy
  • 90 g orzechów laskowych, bez skórki, podprażonych, z grubsza posiekanych
  • 60 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wieczór wcześniej śliwki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy rumem na noc. Następnego dnia w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę kremówkę razem z połamaną czekoladą, aż do roztopienia. Do roztopionej czekolady dodajemy 'pijane' śliwki i orzechy i mieszamy. Formę o średnicy 20 cm (ja użyłam 21cm) wykładamy folią aluminiową, następnie wlewamy/nakładamy czekoladę i wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem kroimy lub łamiemy na kawałki. Smacznego :)

Źródło

czyli chrupiące batoniki;)

Bardzo mi się spodobały, i zdrowe i z czekoladą:) I robi się naprawdę szybko:) Można zabrać do pracy, jako smaczną przekąskę.  Moje były przeznaczone, jako słodki upominek, ale tylko część, więc udało mi się skosztować:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki (poj. 200 ml) łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub trzcinowego
  • bakalie, ziarna, dodatki , owoce suszone, co tylko lubicie – ja dodałam ananasa kandyzowanego
  • 1 i 1/2 szklanki (poj. 200 ml) płatków kukurydzianych
  • 1 tabliczka czekolady do dekoracji – dowolnej: gorzkiej, mlecznej, białej – ja użyłam mlecznej

Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wsypujemy ziarno słonecznika. Chwilę prażymy na małym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć i się rumienić, ale uważać, by się nie przypalił, czyli nie za długo:)

Następnie dodajemy masło, miód i cukier, mieszamy i podgrzewamy całość, aż wszystko ładnie się roztopi, a składniki połączą.

Wówczas dodajemy pozostałe składniki czyli nasze dodatki, ja dodałam ananasy kandyzowane. Dokładnie mieszamy, aż składniki oblepią się miodem i na koniec wsypujemy płatki kukurydziane - można je delikatnie rozkruszyć, ja dodałam w całości;) Mieszamy.

Kiedy wszystkie płatki ładnie pokryły się miodem, a składniki są mniej więcej równomiernie rozprowadzone po całości, wyłączamy grzanie i masę przekładamy na płaski talerz, półmisek lub foremkę, ja użyłam tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej folią, lepiej spożywczą (ale troszkę masę przestudzić), z aluminiową może być problem z odklejeniem jej później od miodowej masy;)

Masę dokładnie ubijamy i dociskamy zlepiając składniki ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Jak troszkę przestygnie wstawiamy do lodówki i w międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, można też w mikrofalówce.

Płynną czekoladę rozsmarowujemy równo po całej powierzchni przyszłych batoników i całość zostawiamy do całkowitego zastygnięcia;) Ja wstawiłam do lodówki. Gdy czekolada stężeje danie jest gotowe, ja robiłam wieczorem i wstawiłam do lodówki na noc, dopiero następnego dnia kroiłam na trójkąciki:) Trójkąciki są słodkie i bardzo sycące, więc szybko nie da się ich zjeść, ale to zależy od liczby łasuchów w domu:) Batoniki przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.

 Źródło

Całkowicie zmodyfikowałam oryginał, łącznie z nazwą;) Zamiast kokosu są migdały zarówno w masie jak i na wierzchu:) Ciasto bez pieczenia, proste, chociaż dla mnie za słodkie i dosyć długo je jedliśmy:) Może dlatego, że nie czekoladowe;) Takie zawsze szybko znikają;)

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g migdałów mielonych + całych do posypania z góry
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Wykonanie:

Najpierw gotujemy budyń. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe ½ szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając, Az powstanie gęsty budyń. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń. Następnie stopniowo dodajemy adwokat. Wyłączamy mikser i dodajemy migdały i dokładnie mieszamy.

Na blaszkę ja użyłam taką na brownies rozkładamy pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. Na herbatnikach rozsmarowujemy ¼ masy budyniowej.

Postępujemy tak dalej, aż do wyczerpania składników. Wychodzą 4 warstwy. Na górze smarujemy resztą masy budyniowej i posypujemy płatkami migdałów.

Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego .

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook