- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 3070
Szybki i prosty deser z ryżu preparowanego. Ważne, by czekolady były dobrej jakości, zwłaszcza biała, gdyż bywa kapryśna w rozpuszczaniu:)

Składniki:
Biała warstwa:
- 55g masła
- 1 łyżka miodu
- 150g białej czekolady
- 50g ryżu preparowanego
Ciemna warstwa:
- 55g masła
- 2 łyżki miodu
- 100g czekolady deserowej
- 50g mlecznej czekolady
- 80g ryżu preparowanego
- dodałam jeszcze troszkę rodzynek
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Blaszkę cienko masłem i wykładamy pergaminem. Ja użyłam keksówki, żeby był wyższy, w większej blaszce będzie niższy. Przygotowujemy białą warstwę: Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy wierzch. Analogicznie przygotowujemy warstwę z ciemnej czekolady i przekładamy ją na stwardniałą warstwę z białej czekolady, chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu i wyjęciu z foremki polewamy rozpuszczoną mleczna czekoladą. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2778
Coś dla smakoszy śliwek w alkoholu i czekolady:) W zależności czy preferujecie bardziej gorzką czy mleczną czekoladę można ten deser/batonik modyfikować. Ja preferuję mleczną, ale zrobiłam pół na pół z gorzką i wyszło bardzo dobre:)
Składniki:
- 100 g suszonej śliwki, posiekanej w niezbyt drobne kawałki
- 60 ml rumu lub brandy
- 90 g orzechów laskowych, bez skórki, podprażonych, z grubsza posiekanych
- 60 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Wieczór wcześniej śliwki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy rumem na noc. Następnego dnia w kąpieli wodnej podgrzewamy śmietanę kremówkę razem z połamaną czekoladą, aż do roztopienia. Do roztopionej czekolady dodajemy 'pijane' śliwki i orzechy i mieszamy. Formę o średnicy 20 cm (ja użyłam 21cm) wykładamy folią aluminiową, następnie wlewamy/nakładamy czekoladę i wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem kroimy lub łamiemy na kawałki. Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 4554

czyli chrupiące batoniki;)
Bardzo mi się spodobały, i zdrowe i z czekoladą:) I robi się naprawdę szybko:) Można zabrać do pracy, jako smaczną przekąskę. Moje były przeznaczone, jako słodki upominek, ale tylko część, więc udało mi się skosztować:)

Składniki:
- 3/4 szklanki (poj. 200 ml) łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego lub trzcinowego
- bakalie, ziarna, dodatki , owoce suszone, co tylko lubicie – ja dodałam ananasa kandyzowanego
- 1 i 1/2 szklanki (poj. 200 ml) płatków kukurydzianych
- 1 tabliczka czekolady do dekoracji – dowolnej: gorzkiej, mlecznej, białej – ja użyłam mlecznej

Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i wsypujemy ziarno słonecznika. Chwilę prażymy na małym ogniu, aż zacznie ładnie pachnieć i się rumienić, ale uważać, by się nie przypalił, czyli nie za długo:)
Następnie dodajemy masło, miód i cukier, mieszamy i podgrzewamy całość, aż wszystko ładnie się roztopi, a składniki połączą.
Wówczas dodajemy pozostałe składniki czyli nasze dodatki, ja dodałam ananasy kandyzowane. Dokładnie mieszamy, aż składniki oblepią się miodem i na koniec wsypujemy płatki kukurydziane - można je delikatnie rozkruszyć, ja dodałam w całości;) Mieszamy.
Kiedy wszystkie płatki ładnie pokryły się miodem, a składniki są mniej więcej równomiernie rozprowadzone po całości, wyłączamy grzanie i masę przekładamy na płaski talerz, półmisek lub foremkę, ja użyłam tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej folią, lepiej spożywczą (ale troszkę masę przestudzić), z aluminiową może być problem z odklejeniem jej później od miodowej masy;)
Masę dokładnie ubijamy i dociskamy zlepiając składniki ze sobą i zostawiamy do przestudzenia. Jak troszkę przestygnie wstawiamy do lodówki i w międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, można też w mikrofalówce.
Płynną czekoladę rozsmarowujemy równo po całej powierzchni przyszłych batoników i całość zostawiamy do całkowitego zastygnięcia;) Ja wstawiłam do lodówki. Gdy czekolada stężeje danie jest gotowe, ja robiłam wieczorem i wstawiłam do lodówki na noc, dopiero następnego dnia kroiłam na trójkąciki:) Trójkąciki są słodkie i bardzo sycące, więc szybko nie da się ich zjeść, ale to zależy od liczby łasuchów w domu:) Batoniki przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 3484
Całkowicie zmodyfikowałam oryginał, łącznie z nazwą;) Zamiast kokosu są migdały zarówno w masie jak i na wierzchu:) Ciasto bez pieczenia, proste, chociaż dla mnie za słodkie i dosyć długo je jedliśmy:) Może dlatego, że nie czekoladowe;) Takie zawsze szybko znikają;)

Składniki:
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g masła
- 250g migdałów mielonych + całych do posypania z góry
- 1 szklanka adwokata
- ok. 500g herbatników (64 sztuk)
Wykonanie:
Najpierw gotujemy budyń. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe ½ szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając, Az powstanie gęsty budyń. Powstały budyń studzimy. Masło ucieramy mikserem. Dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń. Następnie stopniowo dodajemy adwokat. Wyłączamy mikser i dodajemy migdały i dokładnie mieszamy.
Na blaszkę ja użyłam taką na brownies rozkładamy pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. Na herbatnikach rozsmarowujemy ¼ masy budyniowej.
Postępujemy tak dalej, aż do wyczerpania składników. Wychodzą 4 warstwy. Na górze smarujemy resztą masy budyniowej i posypujemy płatkami migdałów.
Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 12 godz. Smacznego .

