Sezon dyniowy jeszcze trwa, więc jeśli ktoś ma zapasy i chęć na dyniowe przysmaki zapraszam na zupę dyniową. Robię ją od lat odkąd trafiłam na ten przepis. Aż dziwne, że zapomniałam ją tu wrzucić, więc już naprawiam ten błąd i oto dzielę się nim z Wami. Moje dziecko ją uwielbia. Mała ilość składników a wyrazisty smak. To też sposób na przemycenie cebuli, dla tych co nie lubią. Tutaj w ogóle nie przeszkadza ;) Prosta i szybka, zagościła u nas na stałe, a to sie rzadko zdarza ;) 


Składniki:

  • 500 ml bulionu np. warzywnego
  • 650 g pieczonej dyni np. Hokkaido
  • 1 cebula cukrowa - 170 g
  • 2 średnie marchewki - 160 g
  • łyżka masła klarowanego
  • pół szklanki mleka tłustego

Wykonanie:

Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni to warto sobie wcześniej przygotować dynię pieczoną lub gotowaną.

Dynia Hokkaido pieczona to najlepsza baza pod zupę krem z dyni. Dynię pieczemy z dodatkiem oliwy, soli, czosnku. Na koniec miksujemy ją jeszcze z oregano i tymiankiem. Można też ugotować 650 gramów dowolnej, obranej i wydrążonej dyni pokrojonej w kawałki. Gotujemy ją do miękkości w bulionie. Dodajemy kilka ząbków czosnku oraz płaską łyżeczkę soli a także 5 łyżek oliwy lub masła klarowanego i po szczypcie oregano i tymianku.

Cebulę oraz marchew obieramy. Cebulę siekamy drobno, zaś marchew kroimy na bardzo cienkie plasterki lub ścieramy ją na tarce. W garnku umieszczamy łyżkę masła klarowanego. Dodajemy marchew i cebulę i podsmażamy przez około 20 minut na małej mocy palnika. Od czasu do czasu zamieszajmy warzywa przy pomocy drewnianej łyżki. Całość podsmażajmy do momentu, aż marchew zrobi się miękka.

Do garnka z podsmażoną do miękkości marchewką i cebulą wlewamy dwie szklanki, czyli 500 ml esencjonalnego bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę. Do zupy dodajemy 650 gramów upieczonej dyni Hokkaido. Po dodaniu pieczonej dyni wlewamy jeszcze pół szklanki mleka i wszystko razem miksujmy na gładko. Zupa dyniowa będzie dość gęsta. Jeśli więc preferujecie rzadsze zupy, to dolejcie więcej mleka lub bulionu. Przed wyłączeniem sprawdzamy smak zupy. Być może będzie potrzeba, by dodać trochę soli, pieprzu.

Zupę dyniową można podać z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. U mnie podana z groszkiem ptysiowym, preparowanym orkiszem i startym świeżo parmezanem. Smacznego :)

Źródło

Rzadko robię zupy, ale jeśli już to chyba bardziej preferuję kremy. Mogę dodać składniki, za którymi nie przepadam w innej formie, a po zmiksowaniu mi nie przeszkadzają ;) Ta zupka jest lekka, aksamitna, delikatna w smaku, ale nie mdła. Bardzo mi smakowała :) Jeśli jakaś cukinia zalega Wam w lodówce to nie zwlekajcie :) Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • 500g cukinii młodej z cienką skórką
  • 1 cebula
  • 1 młody por (pominęłam)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinii nie obieramy, ścieramy na tarce (ja tez pokroiłam w kostkę i tak będzie zmiksowana). Cebulę drobno siekamy. Pora kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę.  W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, pora i czosnek. Smażymy do zeszklenia cebuli (ja pora pominęłam).

Do garnka dodajemy cukinię i smażymy około 2-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 12 minut lub do miękkości ziemniaków.  Zupę miksujemy za pomocą ręcznego blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną pietruszką. Ja podałam z grzankami czosnkowymi :) Smacznego :)

 

Źródło

Prosta i szybka zupa, a jednocześnie dzięki dodatkom takim jak wędzona papryka i kozi ser, bardzo smaczna:) Zupa jest delikatna, kremowa i aromatyczna. Można podawać z pieczywem np. bagietką. Ważne, że przygotowuje się ją bardzo szybko, cukinia nie wymaga dużo czasu na gotowanie, jakieś 10-15 minut i mamy gotową zupę :)

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • pęczek pietruszki
  • ½ l bulionu warzywnego( ewentualnie dobrej jakości kostka lub bulion domowy z koncentratu)
  • 3 ząbki czosnku
  • kozi ser (kawałeczek, ewentualnie inny wyrazisty np. oscypek, feta)
  • wędzona papryka,
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • bazylia (wykorzystałam mieszankę bazylii z suszonymi pomidorami i czosnkiem)

Wykonanie:

Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oliwie przez kilka minut. W tym czasie siekamy pietruszkę i czosnek, dodajemy je do cukinii. Chwilkę jeszcze razem smażymy. Dolewamy bulion i gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku, solą pieprzem, papryką, bazylią. Miksujemy na krem, podajemy np. z kozim serem i pieczywem. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Prosta i smaczna zupa z fasolką szparagową i fetą. Robiłam ją w sezonie, więc mogłam skorzystać z młodych ziemniaczków. Można ją oczywiście przygotować przez cały rok, wykorzystując bieżące ziemniaki i mrożoną fasolkę.

Składniki:

(4 porcje)

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki posiekanego koperku (akurat miałam tylko natkę pietruszki)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (pominęłam)
  • 200 g śmietany 18%
  • ok. 80 - 100 g sera feta

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z oliwą, masłem oraz obranym czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4 minuty. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy koperek oraz szczypiorek i odstawiamy z ognia. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną śmietanę (przekładamy ją do miski i stopniowo dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając). Na koniec dodajemy do zupy pokrojoną w kosteczkę fetę. Podajemy np. z pieczywem. Smacznego :)

Źródło

Bardzo lubię zupy z soczewicą, są z reguły dosyć gęste i sycące. Tym razem zrobiłam zupę z dodatkiem ziemniaków i aromatycznego indyka. Na tę porę roku jest idealna, rozgrzewająca i sycąca :)

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ¼ piersi z indyka (możecie dodać więcej jeśli macie chęć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • przyprawa do indyka
  • papryka wędzona

Wykonanie:

Indyka kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy, by się nie przypalił. Dodajemy bulion, następnie ziemniaki, soczewicę, 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki i soczewica lekko zmiękną (ok 10-15 min). Dorzucamy podsmażonego indyka i sos pomidorowy. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, wędzoną papryką. Gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Podajemy z ulubioną zieleniną i pieczywem. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Odwiedza nas 2 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)