Sezon zup u mnie trwa, jak ugotuję garnek to mam na co najmniej dwa dni obiadek, więc to mi pasuje, gdyż z czasem teraz ciężko. Zupka wyszła pyszna, kremowa, gęsta i aromatyczna, a dodatek mięciutkiego, soczystego kurczaka też zrobił swoje. Dodałam do zupki wędzoną paprykę, jej smak jest tu kluczowy, warto ją dodać, naprawdę polecam. Zupa jest sycąca, pożywna i naprawdę smaczna.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (średnie ub większe)
  • kostka drobiowa (najlepiej domowa) lub bulion
  • papryka słodka
  • papryka wędzona
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w talarki, zalewamy wodą z kostką rosołową lub bulionem i zagotowujemy. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili podlewamy wywarem. Dusimy, aż papryka zmięknie. Dodajemy do zupy. Zupę zdejmujemy z ognia/kuchenki/gazu i miksujemy blenderem na gładko. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na osobnej patelni, następnie dodajemy do zupy. Gotujemy razem ok 15 minut, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Smak wędzonej papryki jest w tej zupie bardzo ważny, dodaje jej charakteru :) Podajemy z pieczywem np. z bagietką lub jemy samodzielnie. Mi bardzo smakowała. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Odwiedza nas 153 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)