Bardzo lubię zupy z soczewicą, są z reguły dosyć gęste i sycące. Tym razem zrobiłam zupę z dodatkiem ziemniaków i aromatycznego indyka. Na tę porę roku jest idealna, rozgrzewająca i sycąca :)

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ¼ piersi z indyka (możecie dodać więcej jeśli macie chęć)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • przyprawa do indyka
  • papryka wędzona

Wykonanie:

Indyka kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy, by się nie przypalił. Dodajemy bulion, następnie ziemniaki, soczewicę, 2-3 liście laurowe i 3-4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki i soczewica lekko zmiękną (ok 10-15 min). Dorzucamy podsmażonego indyka i sos pomidorowy. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, wędzoną papryką. Gotujemy jeszcze ok 10-15 min. Podajemy z ulubioną zieleniną i pieczywem. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Odwiedza nas 48 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)