Coraz chłodniejsze dni, coraz częściej goszczą u mnie zupy :) Pyszna, treściwa zupa pełna wartościowych warzyw. Zastrzyk witaminek :) 

Składniki:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 rzepa
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 l bulionu wołowego (może być inny)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • sól i pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Łodygi selera, marchew oraz rzepę obieramy i kroimy w słupki, a obraną cebulę (ja cebulę pominęłam) w dużą kostkę. Warzywa obsmażamy na maśle, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i szklanką wody i gotujemy ok 30 min. Kapustę szatkujemy i wkładamy do gotującej się zupy. Dodajemy pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotujemy. Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy w drobną kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlewamy do niego kwas ogórkowy i zagotowujemy. Podajemy z bagietką lub innym pieczywem. Smacznego :)

Źródło

Odwiedza nas 48 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)