- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 6765
Chyba najpopularniejszy słodycz z mojego dzieciństwa, uwielbialiśmy go i do tej pory najszybciej znika ze stołów :) Nie robię go już tak często, bo ciągle testuję nowe przepisy na smakołyki, ale czasem wracam do smaków dzieciństwa, a słodkości z mlekiem w proszku należą do moich ulubionych :) Prosty, smaczny i pyszny :) my preerujemy taie delikatnie kakaowe, nie takie mocne, dlatego dodaję tylko jedna łyzkę kakao, jesli preferujecie bardziej wytrawny smak to dajecie więcej kakao i więcej cukru.

Składniki:
- 200g masła
- 1/3 szklanki cukru (oryginalnie dawaliśmy więcej, ale teraz zmniejszam ilość cukru)
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 250 g mleka w proszku
- 1 opakowanie wafli okrągłych lub prostokątnych
Wykonanie:
Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok. 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Ciepłą ale nie gorącą masą smarujemy wafle układając kolejne warstwy. Od góry dociskamy czymś ciężkim (np. ceramicznym naczyniem żaroodpornym) i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy w trójkąty lub kwadraty. Smacznego:)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 5152
Jeśli jest ciepło, a nawet gorąco to osoby, które tak jak ja mieszkają w mieszkaniu zapewne nie uruchamiają piekarnika;) Wówczas w sytuacji chęci na coś słodkiego lub myśląc o weekendowym cieście do kawy z pomocą przychodzą pomysły na ciasta bez pieczenia :) To prosta i szybka do przygotowania kremówka, właściwie tylko krem przygotowujemy, bo ciastka kupujemy gotowe :) Prosto, szybko i bardzo smacznie :)

Składniki:
- 1 l mleka
- 1 szklanka cukru (dałam ½ szklanki)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 6 łyżek mąki
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 300g truskawek
- 2 opakowania herbatników typu petitki (zależy od wielkości opakowania, ja kupowałam takie większe, nie zużyłam wszystkich).
Wykonanie:
Krem: 2 szklanki mleka mieszamy w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym, stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy masło i zagotowujemy. W reszcie mleka rozprowadzamy mąkę i żółtka i dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. W tym czasie myjemy owoce i suszymy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.
Herbatniki układamy w blaszce (u mnie 26x26), by do siebie przylegały. Na herbatnikach rozprowadzamy krem i układamy na nim warstwę owoców - lekko dociskając, aby niemal zatonęły w kremie. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 2277
Warto wykonać to ciasto w sezonie truskawkowym :) Jest proste, lekkie, szybkie w przygotowaniu i co ważne przy tych temperaturach - bez pieczenia :) Jeśli jeszcze macie dostęp do truskawek to zachęcam do jego wypróbowania :)

Składniki:
Na spód:
- 2 opakowania herbatników typu petitki (można zastąpić biszkoptami) - ja użyłam jedno większe
Na masę serową:
- 700 g truskawek (podzielone na pół: 350 g zmiksowanych blenderem i 350 g pokrojonych)
- 5 łyżek cukru pudru (ilość do smaku)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
- 125 ml (pół szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 500 g serka kremowego lub twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie
Wykonanie:
Formę o wymiarach 25 x 30 cm (u mnie 26x26cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie na spodzie układamy ciastka.
Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
350 g truskawek i cukier puder miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy serek kremowy lub twaróg i miksujemy blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodajemy powoli do masy, jednocześnie miksując. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę i delikatnie dodajemy ją do mieszanki truskawkowej. Wstawiamy masę do lodówki. Gdy zaczyna tężeć mieszamy z pokrojonymi truskawkami, wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Po stężeniu dowolnie ozdabiamy (u mnie biała czekolada i truskawki), kroimy w kostkę i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 1488
Czasami nie chce się uruchamiać piekarnika, a zjadłoby się coś słodkiego. Wtedy z pomocą przychodzą domowe wafelki, jest tyle pomysłów na ich przygotowanie :) Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na wafelki z serkiem homogenizowanym. Wafelki są pyszne, chociaż z takim nadzieniem raczej są miękkie niż chrupiące, ale to w niczym nie przeszkadza :) Przepis jest o tyle ciekawy, że mamy tu połączenie słonych krakersów i słodkiego kajmaku :) Kto się skusi ?;) Rzekłabym, że ten przepis to wykorzystanie końcówek zapasów, jeśli nie macie w zapasach wszystkiego można użyć np. biszkoptów lub herbatników, niekoniecznie tego i tego :)

Składniki:
- 4 wafle
- 200 g miękkiego masła
- 100 g serka homogenizowanego naturalnego
- ½ puszki kajmaku
- 50-60 g orzeszków ziemnych solonych
- 5 krakersów
- 5 herbatników
- 5-6 podłużnych biszkoptów
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 100 g orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz kajmak i miksujemy. Następnie do masy dodajemy zmielone na miałko orzeszki ziemne oraz drobno pokruszone krakersy, herbatniki i biszkopty. Mieszamy. Na waflu rozsmarowujemy 1/3 masy, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy kolejne 1/3 masy, przykrywamy 3 waflem, rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy ostatnim waflem. Wafle zawijamy w folię i obciążamy, pozostawiamy na minimum 2-3 godz. w lodówce.
Polewa: Gorzką czekoladę topimy razem z dodatkiem kremówki w kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne drobno siekamy.
Wafle kroimy na mniejsze porcje, następnie oba końce maczamy w polewie i obsypujemy orzeszkami. Ja pokroiłam na bardzo małe kawałki, więc maczałam tylko jeden koniec :) Układamy na kratce i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)



- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
- Odsłony: 1573
Orzechowe batoniki w karmelu :) Dla osób, które mają zdrowe ząbki ;) Karmel jest dosyć twardy, więc trzeba uważać, ja nie miałam problemów z ich podjadaniem, ale niektórzy bali się o swoje zęby;) A poza tym są pyszne, ja użyłam słonych orzechów, dobrze się komponują z karmelem. Dużo naraz nie da się zjeść, zatem wystarczą na dłużej, nie trzeba trzymać w lodówce, nie zepsują się:)

Składniki:
- 200g orzeszków ziemnych (waga obranych, mogą być solone z puszki)
- 200g cukru
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do dużej patelni z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie po całej powierzchni. Podgrzewamy na średniej mocy palnika. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Kiedy powstanie złocisty karmel, dodajemy orzechy i mieszamy dość szybko drewnianą łyżką, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przekładamy na papier do pieczenia i rozkładamy mniej więcej w prostokąt. Od razu kroimy ostrym nożem na prostokąty lub czekamy, aż masa zastygnie i łamiemy na kawałki. Smacznego :)



