- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pierniki i Pierniczki
- Odsłony: 3691
Pyszne, puszyste i mięciutkie pierniczki. Mocno aromatyczne:) I wychodzi ich tak dużo, aż pudełek mi zabrakło:) Ale już niedługo rozdam część w ramach przedświątecznych upominków, więc szybko znikną;)

Składniki:
(na około 160 sztuk pierniczków)
- 2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 150 g smalcu
- 3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g) lub mniej, jeżeli przyprawa jest dobra jakościowo
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu (pominęłam)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku (pominęłam)
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynków
- dadatkowo: białko do posmarowania
Wykonanie:
Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotowujemy w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawiamy do przestygnięcia na około 20 minut. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do przestygniętej masy miodowej dodajemy mąki, jajka, śmietanę i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypujemy więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodajemy bakalie i miksujemy (ewentualnie mieszamy, trzeba uważać na mikser, jeśli czujecie, że ciężko chodzi, wymieszajcie łyżką)
Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawimy w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy.
Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Mocno rosną. Smarujemy lekko roztrzepanym białkiem.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze. Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu. Jeżeli są twardsze wystarczy do puszki włożyć skórkę jabłka lub pomarańczy. Na drugi dzień będą mięciutkie:) Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pierniki i Pierniczki
- Odsłony: 2431
Smaczny, przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą piernik:) Mniam:) Ogólnie przygotowuje się szybko, ale trzeba pilnować czasu, ja zajrzałam do piekarnika odrobinę za wcześnie, bo wydawało mi się, że już będzie gotowy i niestety lekko mi opadł:( Ale wyrównałam powidłami i był równiutki;)

Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie dla koloru)
Ponadto na przełożenie:
- 1 słoik dżemu śliwkowego (290 g) (użyłam 2 słoiczki powideł)
- 1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
- 1 opakowanie galaretki, najlepiej o smaku morelowym
Na polewę:
- 120 g gorzkiej czekolady (użyłam 200g)
- 125 g masła (pominęłam)

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, ucieramy. Dodajemy porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy delikatnie z ciastem. Całość wkładamy do formy (np. głęboka keksówka o długości 32cm, ciasto jest dość wysokie) uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 165°C przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dżem i powidła podgrzewamy, do momentu zagotowania, ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy (nie do końca, bo zbyt mocno stężeje). Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na 3 płaty, smarujemy masą dżemową (może być lekko ciepła).
W celu zrobienia polewy rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając. Ja rozpuściłam samą czekoladę. Polewamy gotowy piernik. Smacznego:)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pierniki i Pierniczki
- Odsłony: 2323
Przepyszne pierniczki, najlepsze jakie jadłam. Mięciutkie, z migdałami w chrupiącym lukrze. Miękną już na drugi dzień po polaniu lukrem. Po prostu rozpływające się w ustach:)
Składniki:
(na 30 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) –moje nie były ta drobno zmielone
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (zamiast kandyzowanej skórki z cytryny można dodać skórkę otartą z dwóch cytryn)
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody

Wykonanie:
Ciasto: Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem umieszczamy masło i miód, podgrzewamy, mieszając, do roztopienia masła. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy (mieszanka ma jednak być ciepła). Do suchych składników wlewamy ciepłą masę maślano - miodową, dodajemy kandyzowane owoce i mieszamy (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczamy trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenosimy je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dolewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczamy w nim pierniczki i odkładamy na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Kolejnego dnia lebkuchen są gotowe do konsumpcji:) Smacznego :)

- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pierniki i Pierniczki
- Odsłony: 2539
Miękkie i puszyste ciasto smakuje prawie jak piernik, imbiru nie bardzo czułam, może powinnam dać więcej:) Z pewnością zadowoli wielbicieli pierników.
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
- 150 g melasy
- 150 g mąki
- 150 g razowej mąki chlebowej
- 4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu z moreli
- 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w paseczki (ja użyłam skórki pomarańczowej)
Wykonanie:
W małym garnuszku umieszczamy masło, golden syrup, i melasę, podgrzewamy, mieszamy, aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z palnika, studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Stopniowo wlewamy naszą zrobioną wcześniej miksturę, wbijamy jajka, dodajemy mleko i miksujemy. Wlewamy do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej. Ja piekłam w foremce aluminiowej i nawet zostało mi jeszcze na 2 mniejsze foremki silikonowe. Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC. Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Studzimy. Gotowe ciasto smarujemy dżemem i dekorujemy paseczkami egzotycznych owoców. Smacznego:)
W mniejszych silikonowych foremkach upiekłami ludziki, które pokryłam czekoladową polewą i posypką cukrową:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Pierniki i Pierniczki
- Odsłony: 2318
Tradycyjne pierniczki Katarzynki. Dla wszystkich Katarzynek w dniu Imienin możemy podarować np. wyżej wspomniane pierniczki. Moje powstały właśnie w tym celu:) Dla mnie w smaku mało wyraziste, ale mogą być:) Musiałam nieco zmodyfikować przepis, bo młoda mama, dla której były przeznaczone, nie może niektórych składników jeszcze wprowadzać do diety, ale przepis podaję w oryginale i przy okazji wszystkim Kasiom i Katarzynkom składam serdeczne życzenia imieninowe.

Składniki:
- 20 dag miodu
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- kilka łyżek karmelu (mozna zastąpić 1 łyżką kakao)
- 10 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 40 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy dość twarde ciasto - jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany, rozwałkowujemy na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawamy foremką katarzynki. Smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC. Zaraz po upieczeniu mocno twardnieją i miekną po kilku tygodniach;) Ja wrzuciilam do pudełka z pierniczkami skorkę z jabłek i już po 2 dniach były miekkie:) Smacznego :)


