Gościmy

Odwiedza nas 89 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

To najlepsze pierniczki , jakie w tym roku wypróbowałam:) Bogate wnętrze pełne aromatów, orzeszki i glazura. Troszkę zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdzie zostały użyte orzeszki laskowe i makadamia, u mnie były arachidowe. Glazurę imbirową również zastąpiłam moim dżemem morelowym :) Pierniczki po posmarowaniu glazurą już miękną, nie trzeba dodatkowo dawać do puszek skórek jabłek czy mandarynek, są już mięciutkie po wyschnięciu glazury :)

Składniki:

(na 50-60 pierniczków)

  • 250 g płynnego miodu
  • mały kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 g mielonych orzechów laskowych (ja dałam arachidowe niesolone)
  • 1 białko
  • mąka do podsypania
  • 400 g orzechów makadamia lub laskowych (użyłam arachidowych)

Glazura:

  • 2 limonki (mogą być również cytryny)
  • 5 łyżek konfitur pomarańczowych z imbirem (ja użyłam dżemu morelowego)

Wykonanie:

Imbir ścieramy na drobnej tarce (ja pokroiłam drobno), a skórkę pomarańczową drobno siekamy. Mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, jajko, masło, cukier, sól oraz przyprawę piernikową i mielone orzechy. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki.
Ja użyłam orzeszków arachidowych, więc proces zajmowania się orzechami pominęłam. Jeśli użyjecie laskowych lub makadamia, wówczas trzeba im troszkę czasu poświęcić. Makadamia wydobywamy z łupin) i kroimy na pół. Natomiast z orzechów laskowych trzeba pozbyć się brązowej skórki. W tym celunależy je włożyć do piekarnika na ok. 10 minut w temperaturze 160-170°C. Trzeba uważać! Nie mogą się przypalić, bo będą gorzkie. Skórki same zaczną odchodzić i aby to przyspieszyć trzeba zawinąć je w ściereczkę, dobrze zacisnąć i pocierać o siebie. Skórki ładnie odejdą (poza upartymi nielicznymi wyjątkami, ale te można sobie zjeść!). Orzeszki laskowe też trzeba przedzielić na pół.

Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 1 cm (moje są trochę cieńsze). Kroimy na prostokąty lub wycinamy foremką kształty i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i na wierzchu układamy połówki orzechów. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy.

Glazura: Limonki lub cytryny sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z jednej sztuki. Mieszamy z konfiturami i przecieramy przez sito. Dodajemy skórkę z cytrusów. Polewą smarujemy pierniczki i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Uwaga: Orzechy makadamia rumienią się szybciej niż laskowe. Aby nie zrumieniły się za bardzo, trzeba pierniczki przykryć z wierzchu folią aluminiową w momencie, gdy zauważymy, że zrobiły się zbyt rumiane.  W przypadku arachidowych nie ma tego problemu :)

Źródło

W tym roku, postanowiłam również zrobić pierniczki z witrażem. Nadają się na nie twarde pierniczki na przykład te czekoladowe lub kruche. Ja wykorzystałam kruche, porcja ciasta była dosyć duża, więc część polukrowałam, a resztę wykorzystałam na witraże, które zresztą też polukrowałam, akurat białek w zamrażalniku miałam pod dostatkiem, więc mogłam lukrować ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży (ja użyłam jednego opakowania na połowę powyższych proporcji)

Wykonanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dodajemy do masy miodowej. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm.

Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne formy z otworami w środku. Do środka nakładamy rozkruszone landrynki. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i rozkruszyć wałkiem). Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince należy przed pieczeniem zrobić otworki np. słomką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku max. 10min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy lukier. Białko miksujemy najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Pierniczki lukrujemy i ewentualnie posypujemy posypką cukrową. Można też dodać barwniki i troszkę się pobawić :) Przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach. Smacznego :)

Źródło

Szybkie w przygotowaniu pierniczki. Powinny być też miękkie bez potrzeby leżakowania, jednak moje nie były, ale 2-3 dni z jabłkiem lub skórkami pomarańczy w puszce i są mięciutkie:)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy. Ciasto może być klejące, ale nie dodawajmy mąki. Ja nie miałam żadnych problemów z ciastem.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy.

Na przykład najpierw można zrobić rzadki lukier z cukru pudru i gorącej wody. Maczamy w nim pierniczki z jednej strony i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Potem z bardzo gęstego lukru robimy prążki, wyciskając je np. przez tutkę z papieru. Smacznego :)

Źródło

W tym roku niestety troszkę późno zabrałam się za pierniczki, ale na szczęście już zrobione, zdążyłam :) Ufff. Zaczęłam od tych kruchych pierniczków. Proste pierniczki kakaowe, jeżeli ciasto pierniczki robimy od razu  nie ma z ciastem problemów, jeśli zrobimy sobie dzień wcześniej, to po wyjęciu z lodówki trzeba troszkę odczekać, bo jest dosyć twarde. Ciasta jest sporo, więc ja sobie podzieliłam na dwie części jedną upiekłam od razu, drugą kolejnego dnia (codziennie po pracy etapami :)), jeśli robicie w weekend to można sobie upiec całą partię od razu :) Pierniczki są kruche, nie twardnieją, oczywiście można je zmiękczyć dodając do puszek, gdzie je przechowujemy, skórkę z jabłek czy mandarynek, ale nie jest to konieczne. Można przechowywać nawet do 4 m-cy. Porcja jest naprawdę spora, możecie zrobić z połowy, jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości.

Składniki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 300g masła
  • 250g cukru
  • 250g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany

Lukier:

  • 1 białko
  • 1- 1 ½ szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewamy stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dodajemy do masy miodowej. Kolejno dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 4 lub 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można również ciasto wstawić do lodówki i rozwałkować później.) Rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, nie za cienko, na ok. 5- 7mm. Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku max. 10min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy lukier. Białko miksujemy najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Kolejno miksując dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta i się nie rozlewała. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Pierniczki lukrujemy i ewentualnie posypujemy posypką cukrową. Można też dodać barwniki i troszkę się pobawić :) Przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków. Smacznego :)

Źródło

Choinki są przesłodkie;) Bardzo szybko się je przygotowuje, wystarczą tylko foremki w kształcie gwiazdki, kwiatka, lub okrągłej, w kilku różnych rozmiarach. Lukrowanie nie jest tak zajmujące jak w przypadku pozostałych pierniczków:) A są naprawdę śliczne:) Mam tylko 5 foremek z tego samego rodzaju, więc moje choineczki nie są za wysokie, ale i tak ładnie się prezentują:) Zrobiłam 25 choinek, a z reszty ciasta już wycinałam inne pierniczki. Są pyszne, kruche i czekoladowe:) I są miękkie nawet bez lukru:)

Ja najpierw upiekłam wszystkie pierniczki, a lukrowaniem zajęłam się następnego dnia.

Składniki:

  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • szczypta soli

Lukier królewski:

  • 4 białka (zrobiłam z 3 białek)
  • 4 szklanki cukru pudru (u mnie 3 szklanki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao (dla ciemniejszego koloru pierniczków), sodę, przyprawę korzenną, sól, mieszamy i odkładamy.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód i miksujemy (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw go podgrzewamy i studzimy). Dodajemy jajko i miksujemy, do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, miksujemy lub wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy.

Z otrzymanej masy formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.

Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki, kwiatki lub okrągłe kształty.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Lukier: W misie miksera ubijamy białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodajemy ekstrakt z wanilii.

Formujemy choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kładziemy łyżkę/łyżeczkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka robimy gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Smacznego :)

Źródło

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook