- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasto francuskie
- Odsłony: 1260
Uwielbiam croissanty :) Zwłaszcza z nadzieniem czekoladowym lub orzechowym :) Najlepsze są cieplutkie prosto z piekarnika :) Jeżeli macie czas odsyłam Was do źródła, gdzie ciasto robi się samodzielnie od początku, ja na to nie mam czasu, zwłaszcza ostatnio, więc korzystam z gotowego ciasta, co sprawia, że przepis jest błyskawiczny :) Drugim ulubionym składnikiem jest masło orzechowe :) Wyszły pyszne i szybkie rogaliki do kawy :) Mniam :)

Składniki:
(na ok 7 większych lub 14 mniejszych rogalików)
- 1 arkusz ciasta francuskiego 275
- 8 łyżek masła orzechowego (użyłam domowego)
Glazura:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietanki kremówki
Polewa:
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki letniej wody
- garść orzechów arachidowych
Wykonanie:
Z ciasta wycinamy radełkiem trójkąty. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę masła orzechowego i zawijamy rogalik. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki układamy tak, aby „czubek” znajdował się na dole. Sprawi to, że rogalik podczas pieczenia nie będzie mógł się otworzyć i rozwinąć. W miseczce ubijamy jajko ze śmietaną kremówką. Każdego rogalika delikatnie smarujemy, jeden po drugim. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, funkcja góra dół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Kolejne od 5 do 10 minut w temperaturze 165 stopni.
Rogaliki powinny zarumienić się na lekki brązowy odcień – dlatego długość pieczenia w temperaturze 165 uzależniona jest od piekarnika. Rogaliki wyciągamy z piekarnika. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z wodą. Gotowy lukier wylewamy po jednej łyżeczce na croissanty, posypujemy pokruszonymi orzeszkami. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasto francuskie
- Odsłony: 3211
Pyszne i bardzo szybkie ciasteczka z truskawkami. Wystarczy mieć w lodówce lub zamrażarce gotowe ciasto francuskie:)

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
- pół słoiczka nutelli
- 100 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Stolnicę oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej rozmrażamy). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
Z ciasta wycinamy duże serca, około 8 - 10 cm średnicy, foremką do ciastek. Można po prostu pokroić w kwadraty lub prostokąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładamy pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki.
Pieczemy w temperaturze 220ºC przez 15 - 17 minut do złotego koloru. Studzimy, oprószamy pudrem i podajemy. Smacznego :)


- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasto francuskie
- Odsłony: 3064
Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z brzoskwinią. Ja miałam świeżą brzoskwinię, ale może być również z syropu. Moja brzoskwinia była tak kwaśna, że musiałam jeszcze dodatkowo posypać cukrem:) Troszkę przypiekłam, bo się zagapiłam, ale i tak były smaczne:)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (275g)
- brzoskwinia (u mnie 1 szt)
- rozmącone żółtko
- cukier
Wykonanie:
Płat ciasta francuskiego dzielimy radełkiem na kwadraty/prostokąty. Brzoskwinię obieramy i kroimy na 2 połówki, każdą połówkę kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Na środku każdego kwadratu kładziemy po trzy plasterki brzoskwini. Brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 13 - 15 minut w temperaturze 200°C. Smacznego:)


Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasto francuskie
- Odsłony: 2608
Jeżeli nie macie ochoty na smażenie pączków czy faworków (a jest ochota na coś słodkiego), to proponuję szybkie ciasteczka francuskie z ananasem:) Jak to z gotowym ciastem francuskim bywa, ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko. Ja sobie wycinałam tym razem foremką kwiatuszki, ale można oczywiście dowolne kształty typu trójkąty i kwadraty (żeby było szybciej):)

Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego (275g)
- ananas z puszki (2-3 plasterki)
- rozmącone żółtko
- cukier
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy dodolne kształty ciasteczek, mogą być kwadraty/prostokąty. Plasterki ananaa kroimy w male kosteczki, jesli macie ananasa w kawalkach to nie trzeba już kroić, chyba, że kawałki większe, to można. Na środku każdego ciasteczka kładziemy po kawałeczku ananasa. Brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 13 - 15 minut w temperaturze 200°C. Smacznego:)


Źródło: Eksperyment własny:)
- Szczegóły
- Magdalena
- Kategoria: Ciasto francuskie
- Odsłony: 5316
Kolejna szybka propozycja na słodkości z ciasta francuskiego:) Zostało mi troszkę masy krówkowej, więc wykorzystałam ją do mini rogalików francuskich:)

Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego 275g
- masa krówkowa (dulce de leche, kajmak itp.) – u mnie pół puszki, takiej twardej, która da się kroić, nie może być płynna

Wykonanie:
Z ciasta wycinamy radełkiem trójkąty. Na szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę masy krówkowej i zawijamy rogalik. Smarujemy jajkiem lub mlekiem. Pieczemy około 13 - 15 minut w temperaturze 200°C. Smacznego:)

Źródło: Własny eksperyment;)
Strona 1 z 2
- start
- Poprzedni artykuł
- 1
- 2
- Następny artykuł
- koniec
