Lubimy zupy z soczewicą, dosyć często je przygotowuję. Ta jest bardzo smaczna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. W sam raz na chłodne dni.

Składniki:

 ( na 4 osoby)

  • 100 g czerwonej soczewicy 
  • 1 papryka świeża np.czerwona
  • 1 cebula (pominęłam)
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek (4cm) imbiru – opcjonalnie
  • przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, zioła dowolne np. włoskie
  • 1 l bulionu warzywnego

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem (u mnie tylko czosnek i imbir), dodajemy też trochę suszonego oregano.

Do garnka z wypłukaną soczewicą wlewamy 1 litr bulionu warzywnego. Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sosem.

Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu. Doprawiamy do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Smacznego :)

Źródło

Odwiedza nas 209 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)