Na zewnątrz coraz chłodniej, coraz częściej więc goszczą u mnie zupy :) Tym razem przetestowałam zupę krem z pietruszki. Ja dodatkowo doprawiałam zupę przyprawami, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodałam również ząbek czosnku świeżo wyciśnięty.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 2 średnie pietruszki (korzeń)
  • mały seler
  • 4 średnie marchewki
  • kawałek pora
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie przyprawy (tymianek, majeranek, sól, pieprz)

Wykonanie:

Cebulkę szklimy na małej ilości tłuszczu. W garnku z wodą gotujemy pokrojone marchewki, pokrojoną pietruszkę (korzeń) seler i por. Dodajemy podsmażoną cebulkę i natkę pietruszki.
Gdy warzywa będą już miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, zupę blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami, można też ze śmietaną. Smacznego :)

Źródło

Odwiedza nas 112 gości oraz 0 użytkowników.

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)