Drukuj
Kategoria: Zupy
Odsłony: 2374

Prosta i smaczna zupa z fasolką szparagową i fetą. Robiłam ją w sezonie, więc mogłam skorzystać z młodych ziemniaczków. Można ją oczywiście przygotować przez cały rok, wykorzystując bieżące ziemniaki i mrożoną fasolkę.

Składniki:

(4 porcje)

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z oliwą, masłem oraz obranym czosnkiem i podsmażamy przez ok. 4 minuty. Dodajemy fasolkę i mieszamy. Wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy koperek oraz szczypiorek i odstawiamy z ognia. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną śmietanę (przekładamy ją do miski i stopniowo dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając). Na koniec dodajemy do zupy pokrojoną w kosteczkę fetę. Podajemy np. z pieczywem. Smacznego :)

Źródło